Marsio
Aalto-yliopiston kampuksen kaikille avoin kohtaamispaikka. Näe huomiseen!
Marsio on paitsi kaikille avoin kohtaamis- ja tapahtumapaikka, myös huippumodernilla teknologialla varustettu monialaisen tutkimuksen ja taiteen sekä opetuksen mahdollistaja. Rakennuksessa on noin 6 500 neliömetriä monikäyttötiloja, joissa on ammattilaistason tekniset ja audiovisuaaliset valmiudet.
Rakennuksen nimi on kunnianosoitus luovalle uranuurtajalle, arkkitehdille, suunnittelijalle, yrittäjälle ja Aalto-yliopiston alumnille Aino Marsio-Aallolle. Lue Ainon tarina täältä.
Tutustu alla Marsion tapahtumatiloihin, talossa tehtävään tutkimukseen ja opetukseen sekä arkkitehtuuriin.
Marsion pohjakerroksen tilat on tarkoitettu erityisesti kaikille avoimiin tapahtumiin ja näyttelyihin. Alakerrassa on myös Aalto-yliopiston kauppa ja ravintola. Tavoite on tehdä yliopiston toimintaa laajasti näkyväksi sekä koettavaksi kaikille. Astu sisään milloin tahansa ja uppoudu Aalto-yliopiston tutkimukseen ja tekemiseen.
Marsiossa on tiloja taiteen ja median opettamiseen, opetuksen digitalisointiin sekä monialaiseen tutkimukseen, jossa yhdistyvät esimerkiksi taide, tekniikka ja talous. Opetustiloissa ja AV-tietokoneluokissa on mahdollista muokata grafiikkaa, videota ja ääntä, 3D:tä ja laajennettua todellisuutta.
Monet Marsiossa tehtävistä tutkimusprojekteista liittyvät ihmisen ja ympäristöjen virtualisointiin. Marsion tutkimusinfrastruktuurit ovat osa Aallon koordinoimaa kansallista MAGICS* tutkimusinfrastruktuuria. Esimerkkejä tutkimusprojekteista ovat
Marsiossa on nykyaikaiset studiotilat ja teknologiat myös opetuksen digitalisaation. Käytössä on itsepalveluun perustuvia, kaikille avoimia studiotiloja videoiden ja podcastien tekemiseen. Lisäksi Marsiossa on myös VR- ja XR-teknologioilla varustettuja tiloja kokemukselliseen ja vuorovaikutteiseen oppimiseen ja oppimateriaalien luomiseen. Pedagogista ja teknistä tukea on saatavilla pienempiin ja suurempiin tuotantoihin.
Aalto-yliopistolla on valtakunnallinen tehtävä ainoana elokuva-alan koulutusta tarjoavana yliopistona Suomessa. Aalto-yliopistossa voi oppia elokuvan suunnittelun ja tuotannon kaikki osa-alueet erillisinä osaamiskokonaisuuksina. Laitosten henkilökunta koostuu kansainvälisen tason elokuva- ja lavastustaiteen ammattilaisista ja tutkijoista, ja meiltä valmistuvat opiskelijat siirtyvät suoraan ammattilaistuotantoihin, joten tilat ja laitteet ovat ammattilaistasoa.
Pohjakerroksen Digital Studio on huippuluokan tuotanto- ja tutkimustila. Perinteisten elokuvatuotantojen lisäksi tilan liikkeenkaappausjärjestelmää hyödynnetään digitaalisissa animaatiotuotannoissa ja virtuaalituotannoissa, joissa elokuvan lavasteet ja ympäristöt luodaan tilaan digitaalisesti.
Elokuvatuotantojen lisäksi tilan liikkeenkaappausjärjestelmää hyödynnetään tutkimuksessa, jossa tarvitaan objektien tai henkilöiden liikkeen millimetrin tarkkaa mittausta, tällaisia hankkeita on Aallossa mm. pelitutkimuksessa, aivotutkimuksessa ja ihmisten ja koneiden välisen vuorovaikutuksen tutkimuksessa. Tila linkittyy kuitukaapeleilla rakennuksen muihin MAGICS-tutkimusinfroihin ja voi näin ollen toimia suurena kokemuslaboratoriona.
Pohjakerroksessa ravintolan vieressä on lähinnä opetustarkoitukseen käytettävä elokuvateatteri, jossa on 150 istumapaikkaa, laadukas 4K-laserprojektori, Dolby Atmos -järjestelmä ja 4K-kamerat tapahtumien suoratoistoa varten. Elokuvateatteria käytetään pääasiassa opetustarkoituksiin, mutta siellä voi myös järjestää elokuvanäytöksiä ja tapahtumia.
Kolmannen kerroksen Visualisointistudiota käytetään tutkimustilana ja immersiivisenä oppimisympäristönä. Siinä on 6 metrin sylinterimäinen (pyöreä) projektioalue, jossa on 2,2 metriä korkea näyttö ja 9.1-kanavainen äänijärjestelmä. Visualisointistudion teknologia mahdollistaa käyttäjän ja katsojien kokonaisuudessaan ympäröivien visuaalisten sisältöjen esittämisen. Tilaan mahtuu mukavasti 8–10 henkilöä. Tilassa voi esimerkiksi kokeilla pelisuunnittelua Unity- tai Unreal-pelimoottoreilla, pyörittää design tai arkkitehtuuriohjelmia tai katsella 360-videosisältöjä.
Tästä tilasta yliopiston luennoitsijat voivat myös pitää luentoja ja tutoriaaleja opiskelijoille kaikkialla maailmassa – tila mahdollistaa täysin digitaalisen version perinteisestä luentosalista. Luennoitsija näkee edessään luokkansa kasvogallerian, joka vie suuren osan studion 360 asteen näytöstä, ja valita käyttöönsä eri opetusvälineitä, kuten valkotaulu, video, diat ja äänestykset.
Marsion on suunnitellut SARC Architects, pääsuunnittelija on Antti-Matti Siikala ja projektiarkkitehti Max Hartman. Rakennus tulkitsee modernilla tavalla perinteistä punatiilijulkisivua ja hyödyntää metallipintoja täydentävinä materiaaleina.
Lue alta professori Pirjo Sanaksenahon kirjoitus Marsion ja muun Otaniemen kampuksen arkkitehtuurista ja tutustu halutessasi vielä laajempaan artikkeliin arkkitehtuurista (julkaistaan pian).
Arkkitehtuurikuvat ovat saatavilla vasta, kun rakennus on viimeistelty (Marsio on avattu syyskuussa 2024 ja sisätilat ovat vielä osin viimeistelemättä, joten arkkitehtuurikuvat ovat saatavilla vasta viimeistelyn jälkeen.
”Otaniemen kampuksen punatiiliarkkitehtuuri pohjautuu Teknillisestä korkeakoulusta järjestettyyn arkkitehtuurikilpailuun, jonka Alvar Aallon toimisto voitti vuonna 1949. Esikuvana olivat amerikkalaiset yliopistokampukset, joilla Aalto oli viettänyt aikaansa 1940-luvulla. Aallon suunnittelema päärakennus auditorioineen ja vihreine nurmineen on kampuksen sydän, jota kaikki myöhempi rakentaminen säestää. Materiaalinen yhtenäisyys sitoo eri aikoina rakennettuja osia toisiinsa.
Aalto-yliopiston myötä Otaniemen alueelle on rakennettu runsaasti uutta, kun kolmen vanhan korkeakoulun kaikki toiminnot on sovitettu yhdelle kampukselle palveluineen. SARC-arkkitehtien suunnittelema Marsio-rakennus asettuu Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennuksen ja kandidaattikeskuksen kulmaukseen, rajaamaan uudeksi keskukseksi muodostunutta aukiota, johon ihmisvirrat metroasemalta ja raitiovaunuista jalkautuvat. Paikka on hyvin julkinen, mikä näkyy myös rakennuksen suunnitelmassa.
Lasiseinin aukiolle avautuva aula, monitoimitila ja kahvila-ravintola tuovat yliopiston toiminnot näkyviksi katukuvaan. Pääsuunnittelija Antti-Matti Siikala ja projektiarkkitehti Max Hartman ovat onnistuneet sovittamaan suuret tilat ja niiden vaatiman logistiikan toimivasti ahtaalle tontille. Rakennuksen korkeus on sovitettu ympäristöönsä niin, että kandidaattikeskuksen veistoksellinen auditorio jää näkymälinjojen päätteeksi ja kaupunkikuvalliseksi kohokohdaksi. Julkisivujen punatiili ja pystysuora aukotus toistavat naapurirakennusten materiaaleja ja rytmiä. Arkkitehtuuri on tietoisesti hillittyä ja antaa tilaa kokonaisuudelle itsensä korostamisen sijaan.
Kun rakennukseen astutaan sisään, paikalla valettu betoniseinäinen suora porras ja rouheat materiaalit viestivät työpajamaisesta, teollisesta tunnelmasta. Elokuva- ja mediataiteen opiskelijat ja opettajat ovat talon pääkäyttäjiä. Studiotilat ja elokuvasali ovat maantasokerroksessa ja kahdessa ylimmässä kerroksessa on työhuoneita ja opetustiloja. Talo palvelee myös koko yliopistoa tapahtumapaikkana ja näyteikkunana monialaiselle toiminnalle. Lounaaseen ja Väreen suuntaan avautuva kattoterassi kruunaa kulkureitin yläkerroksiin.”
Aalto-yliopiston kampuksen kaikille avoin kohtaamispaikka. Näe huomiseen!