Marsio

Marsion esittely: lue mitä kampuksen kohtaamispaikan kulisseissa tapahtuu

Tutustu Marsiossa tehtävään tutkimukseen ja opetukseen sekä tapahtumatiloihin ja arkkitehtuuriin.
Puhuja lavalla puhumassa yleisölle modernissa rakennuksessa, jossa on suuret ikkunat ja korkea kattovalaistus.
Designs for a Cooler Planet -festivaalin avajaisia juhlittiin Marsion Stagella syyskuussa 2024. Kuva: Kalle Kataila

Marsio on paitsi kaikille avoin kohtaamis- ja tapahtumapaikka, myös huippumodernilla teknologialla varustettu monialaisen tutkimuksen ja taiteen sekä opetuksen mahdollistaja. Rakennuksessa on noin 6 500 neliömetriä monikäyttötiloja, joissa on ammattilaistason tekniset ja audiovisuaaliset valmiudet. 

Rakennuksen nimi on kunnianosoitus luovalle uranuurtajalle, arkkitehdille, suunnittelijalle, yrittäjälle ja Aalto-yliopiston alumnille Aino Marsio-Aallolle. Lue Ainon tarina täältä

Tutustu alla Marsion tapahtumatiloihin, talossa tehtävään tutkimukseen ja opetukseen sekä arkkitehtuuriin.

Kohtaamis- ja tapahtumapaikka, joka tuo Aalto-yliopiston toiminnan lähellesi

Marsion pohjakerroksen tilat on tarkoitettu erityisesti kaikille avoimiin tapahtumiin ja näyttelyihin. Alakerrassa on myös Aalto-yliopiston kauppa ja ravintola. Tavoite on tehdä yliopiston toimintaa laajasti näkyväksi sekä koettavaksi kaikille. Astu sisään milloin tahansa ja uppoudu Aalto-yliopiston tutkimukseen ja tekemiseen.

Pohjakerroksen tapahtumatilat

    Ilmakuva ihmisistä seurustelemassa modernissa tapahtumatilassa, jossa korkeat katot ja suuret ikkunat.

    Marsio Stage avoimille yleisötapahtumille

    285 neliömetrin avoimeen tapahtumatilaan alakerran lasikulmauksessa mahtuu kalusteista riippuen yleisöä jopa 250 henkilöä. Tilassa on 4K-videomonitoriseinä (6 m x 4,5 m), laadukas tuotantovalaistus ja äänentoisto. Viiden robottikameran ansiosta täällä tehtyjä tuotantoja voi verrata ammattilaisstudiossa tehtyihin lähetyksiin.

    Marsion Stagea käytetään pääasiassa yleisölle avoimiin tapahtumiin, jotka ruokkivat mielikuvitusta ja tarjoavat tutkimuspohjaisia oivalluksia tulevaisuuden edistysaskeleista, joita ei vielä löydy googlesta. 

    Näyttelyhalli taide- ja design-esittelyillä, ihmiset katsovat eri näyttelykohteita. Mustat verhot ja kirkas lattiavalaistus.

    Näyttely- ja monitoimitila Event Studio 

    Tämä noin 240 neliömetrin suuruinen tila on heti Marsio Stagen vieressä pohjakerroksessa. Stage- ja Studio-tiloja voi käyttää toisiinsa yhdistettyä tai erikseen. Lähes 8 metrin kattokorkeus ja sisäänrakennettu AV-tekniikka mahdollistavat monentyyppisten tapahtumien ja näyttelyjen järjestämisen

    VR_360-environments photo by Taija Votkin and Valeria-Azovskaya
    Kuva: Taija Votkin ja Valeria-Azovskaya

    Huippumodernia tilaa tutkimukseen ja opetukseen 

    Marsiossa on tiloja taiteen ja median opettamiseen, opetuksen digitalisointiin sekä monialaiseen tutkimukseen, jossa yhdistyvät esimerkiksi taide, tekniikka ja talous. Opetustiloissa ja AV-tietokoneluokissa on mahdollista muokata grafiikkaa, videota ja ääntä, 3D:tä ja laajennettua todellisuutta. 

    Monet Marsiossa tehtävistä tutkimusprojekteista liittyvät ihmisen ja ympäristöjen virtualisointiin. Marsion tutkimusinfrastruktuurit ovat osa Aallon koordinoimaa kansallista MAGICS* tutkimusinfrastruktuuria. Esimerkkejä tutkimusprojekteista ovat 

    • Ihmisen tunteiden ja kokemusten kollektiiviset mittaukset
    • Virtuaaliakustiikka 
    • Virtuaaliympäristöjen hyödyntäminen arkkitehtuurissa ja designissa. 

    Tilat ja tukea opetuksen digitalisaatioon

    Marsiossa on nykyaikaiset studiotilat ja teknologiat myös opetuksen digitalisaation. Käytössä on itsepalveluun perustuvia, kaikille avoimia studiotiloja videoiden ja podcastien tekemiseen. Lisäksi Marsiossa on myös VR- ja XR-teknologioilla varustettuja tiloja kokemukselliseen ja vuorovaikutteiseen oppimiseen ja oppimateriaalien luomiseen. Pedagogista ja teknistä tukea on saatavilla pienempiin ja suurempiin tuotantoihin. 

    Elokuva-alan koulutuksen erityistehtävää tukevat tilat ja laitteet

    Aalto-yliopistolla on valtakunnallinen tehtävä ainoana elokuva-alan koulutusta tarjoavana yliopistona Suomessa. Aalto-yliopistossa voi oppia elokuvan suunnittelun ja tuotannon kaikki osa-alueet erillisinä osaamiskokonaisuuksina. Laitosten henkilökunta koostuu kansainvälisen tason elokuva- ja lavastustaiteen ammattilaisista ja tutkijoista, ja meiltä valmistuvat opiskelijat siirtyvät suoraan ammattilaistuotantoihin, joten tilat ja laitteet ovat ammattilaistasoa. 

    Esimerkkejä Marsion tiloista opetus- ja tutkimustoiminnassa

    Marsion arkkitehtuuri

    Marsion on suunnitellut SARC Architects, pääsuunnittelija on Antti-Matti Siikala ja projektiarkkitehti Max Hartman. Rakennus tulkitsee modernilla tavalla perinteistä punatiilijulkisivua ja hyödyntää metallipintoja täydentävinä materiaaleina.

    Lue alta professori Pirjo Sanaksenahon kirjoitus Marsion ja muun Otaniemen kampuksen arkkitehtuurista ja tutustu halutessasi vielä laajempaan artikkeliin arkkitehtuurista (julkaistaan pian). 

    Arkkitehtuurikuvat ovat saatavilla vasta, kun rakennus on viimeistelty (Marsio on avattu syyskuussa 2024 ja sisätilat ovat vielä osin viimeistelemättä, joten arkkitehtuurikuvat ovat saatavilla vasta viimeistelyn jälkeen. 
     

    Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o

    Marsio

    Aalto-yliopiston kampuksen kaikille avoin kohtaamispaikka. Näe huomiseen!

    • Julkaistu:
    • Päivitetty: