Marsio

Marsio-rakennuksen arkkitehtuuri viimeistelee kampuksen keskuksen

Kulttuurihistoriallisesti merkittävää Otaniemen aluetta täydentää kotimaisella punatiilellä verhoiltu uudisrakennus Marsio.
Raitiovaunu kulkee modernin tiilirakennuksen ohi, jonka vasemmalla puolella on suuri puu ja oikealla polkupyöriä.
Kuva: Nico Luode

Marsio-rakennus sijaitsee keskellä Otaniemen kampusta, vastapäätä 1960-luvulla valmistunutta Kandidaattikeskusta, joka tunnetaan myös alueen maamerkkinä. Keskeisen sijainnin myötä tiettyjä piirteitä, rytmiä ja ryhtiä on noudatettava, jotta uudisrakennus keskustelee ympärillä olevien rakennusten kanssa.

Selkeät, isot pinnat ja pintojen väliset suhteet tuovat rakennukseen sen tunnistettavimmat piirteet. Hillitty ulkokuori kätkee sisäänsä haastavia tilaratkaisuja elokuvateatterista studiotilaan ja ravintolasta näyttelyalueeseen.

Rakennuksen ensimmäisen kerroksen lasinurkka tarjoaa näyteikkunamaisen näkymän Aalto-yliopiston tapahtumiin ja toimintaan. Otaniemi on kulttuurihistoriallisesti merkittävä kampusalue, jossa rakennusten rakennusaikojen kerrostumat saavat näkyä. Lasinen pinta luo uutta kerrosta kampukselle haastamalla kampuksen perinteisempiä ratkaisuja.  

Kotimaisesta Loimaan savesta ladottu punatiiliverhoilu peilaa lähistöllä sijaitsevia Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (Kandidaattikeskus, Harald Herlin –oppimiskeskus, Nanotalo) ja Verstas-arkkitehtien (A Bloc, Kauppakorkeakoulu, Väre) suunnittelemia rakennuksia. Metalliosat on sävytetty sopien ympäröivien rakennusten tyyliin.

Suunniteltu näyttämään elämää

Marsion vieressä sijaitsee samalla työmaalla rakennettu uudisrakennus Kide, joka täydentää tilavalikoimaa ja tuo joustavuutta yliopiston toimintaan. Molempien rakennusten muuntojoustavat tilat tuovat pitkää käyttöikää, jolloin rakennuksien tiloja on kohtuullisen helppo muuntaa tulevaisuudessa sopivaksi toisenlaiseen toimintaankin.

Pitkää käyttöikää tuotiin energiatehokkuudella. Marsiossa on paljon avointa tilaa ja ikkunapintaa, joiden suojana ns. auringonsuojaeviä, harsomaisia rakenteita rakennuksen ylemmissä osissa.

Rakennuksen käyttäjien kanssa käytyjen keskustelujen kautta löytyi erilaiset pintaratkaisut. Pajamainen ja paikoin teollinen tyyli sallii puumuottipintojen näkymisen käsittelemättömässä betonissa ja siellä täällä näkyvillä olevat työmaamerkinnät. Käsittelemättömien pintojen vastapainona Marsioon on tuotu erilaisia pintoja muun muassa verhoilun ja kuvankäsittelyn tarpeisiin sopivan värimallin avulla. Sisätiloissa on tilaa ajatella, sillä tilat on suunniteltu erilaisia mahdollisuuksia ajatellen monenlaisille toimijoille ja monenlaiseen toimintaan. Marsiossa eläminen ja tekeminen saa näkyä.

Suunnittelija: Sarc+Sigge, pääsuunnittelija Antti-Matti Siikala, projektiarkkitehti Max Haartman
Rakennuttaja: Aalto-yliopistokiinteistöt Oy
Urakoitsija: NCC
Rakennusaika: helmikuu 2022 – elokuu 2024 
 

Lue lisää

Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o

Marsio

Aalto-yliopiston kampuksen kaikille avoin kohtaamispaikka. Näe huomiseen!

Mustavalkoinen kuva Aino Marsio-Aallosta. Kuvassa henkilön olkapää, kasvot ja kiharaa tukkaa.

Marsio-rakennukselle nimen antanut Aino Marsio-Aalto: ”Kauneus on tarkoituksen ja muodon sopusointu”

Aalto-yliopiston uusi kohtaamispaikka on nimetty Aino Marsio-Aallon mukaan.

Marsio
Illustration image on a sunny day as the sun is setting, of Otakaari 2A, the lights in the building are lit and there are blurry images of people walking around. Grass and trees are green.

Uudisrakennus Marsio on näyteikkuna Aalto-yliopiston tutkimukseen, opetukseen ja vaikuttavuuteen

Kilpailun kautta valittu nimi on kunnianosoitus Aino Marsio-Aallolle.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: