Uutiset

Opiskelijaksi 500 kilometrin päähän kotoa

Aino Piipposelle, Joel Nurminiemelle ja Milja Mieskolaiselle opiskelu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa tarkoitti muuttoa satojen kilometrien päähän kotipaikkakunnalta. He suosittelevat valintaansa lämpimästi myös muille.
Kuvassa näkyvät kauppatieteiden opiskelijat Aino Piipponen, Joel Nurminiemi ja Milja Mieskolainen. Kuvan otti Roope Kiviranta Aalto-yliopistosta.
Aino Piipponen, Joel Nurminiemi ja Milja Mieskolainen halusivat opiskelupaikan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta, vaikka se tarkoitti muuttoa satojen kilometrien päähän kotoa. Kuva: Roope Kiviranta / Aalto-yliopisto.

Aino Piipponen, Joel Nurminiemi ja Milja Mieskolainen lähtivät opiskelemaan kauas kotipaikkakunniltaan. Tässä jutussa he kertovat, millaista opiskelu ja opiskelijaelämä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa on ja miksi he suosittelevat tätä valintaa myös muille, vaikka se tarkoittaisi muuttoa satojen kilometrien päähän kotipaikkakunnalta.

Aino Piipponen: ”Ajattelin, ettei Aalto-korttia kannata jättää kääntämättä”

Kajaanin lukiosta valmistunut Aino Piipponen on toisen vuoden opiskelija, jonka pääaine on laskentatoimi. Hän tiesi yläasteelta saakka, että haluaa opiskella kauppatieteitä, mutta ajatteli ensin hakea lähempänä sijaitsevaan kauppakorkeakouluun.

”Yläasteella vielä ajattelin, että opiskelu olisi ehkä äitini ja siskoni tapaan helpompi aloittaa pienemmällä paikkakunnalla ja että pääkaupunkiseudulle voisi siirtyä myöhemmin työpaikan myötä. Lukioaikana minulle tuli kuitenkin selväksi, että halusin suoraan Aaltoon. Huomasin, että Aalto-yliopisto ja sen asiantuntijat olivat usein esillä medioissa, ja koska minulla oli hyvät arvosanat, ajattelin, ettei Aalto-korttia kannata jättää kääntämättä.”

Kuvassa näkyy Aino Piipponen Kauppakorkeakoulun aulassa. Kuvan otti Roope Kiviranta.
Aino Piipponen on inspiroitunut lahjakkaista ja fiksuista opiskelukavereistaan ja viihtyy pääkaupunkiseudulla hyvin. Kuva: Roope Kiviranta / Aalto-yliopisto.

Pääkaupunkiseutu ja Etelä-Suomi olivat Aino Piipposelle ennestään tuttuja muun muassa perheen lomamatkojen myötä, mutta pääkaupunkiseudulla asuvia ystäviä hänellä ei ollut ennestään. Hän kertookin jännittäneensä uuden kaveriporukan ja asunnon löytämistä. Ja vaikka ensimmäinen opiskelijayksiössä yksin vietetty yö tuntui jännittävältä, Aino Piipponen on jo tottunut asumiseen kaukana kotiseudulta ja on pysynyt pääkaupunkiseudulla myös koronavuoden etäopintojen aikana.

”Omat kaveripiirit alkavat nyt olla täällä, eikä koti-ikävä enää vaivaa. Viihdyn pääkaupunkiseudulla hyvin ja käyn Kajaanissa vain kerran kahdessa tai kolmessa kuukaudessa. Tuleville hakijoille haluaisinkin sanoa, ettei kavereiden tai asunnon löytämistä kannata stressata, sillä molemmat järjestyvät kyllä.” 

Myös opinnot ja opiskelijaelämä ovat yllättäneet myönteisesti.

”Pelkäsin etukäteen, että Kauppiksen opiskelijat olisivat kovin kilpailuhenkisiä, mutta ainakin itse olen enemmänkin inspiroitunut muista opiskelijoista, jotka ovat lahjakkaita ja fiksuja ja saavat paljon aikaan. Ajattelenkin, että voin itse valita sen, missä haluan olla hyvä, enkä vertaile itseäni muihin”, Aino Piipponen sanoo.

”Huomasin itse vasta orientaatioviikolla, mitä kaikkea Aallossa tapahtuu ja mihin kaikkiin opiskelijajärjestöjen, kuten KY:n ja AYY:n tapahtumiin ja harrastekerhoihin täällä voi päästä mukaan. Siksi sanoisinkin tuleville hakijoille, että kannattaa seurata paitsi yliopiston akateemista tekemistä, myös opiskelijakulttuuriin liittyviä asioita. Täältä löytyy aivan varmasti oma paikka jokaiselle.”

Joel Nurminiemi: ”Tunnen suurta ylpeyttä, kun saan olla pieni osa Aalto-yhteisöä”

Seinäjoen lukiosta valmistunut Joel Nurminiemi opiskelee Kauppiksessa ensimmäistä vuotta. Lukiossa hän innostui pitkästä matematiikasta, mutta koska myös kielet kiinnostivat, hän halusi hankkia tutkinnon, jossa pystyisi yhdistämään nämä kaksi asiaa. Kauppatieteiden opiskelu tuntui sopivalta vaihtoehdolta. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta Joel Nurminiemi kuuli lukion oppilaanohjaustunneilla, joilla tutustuttiin eri opinaloihin.

”Päätin hakea Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, koska hakijamäärät ja sisäänpääsyn pisterajat olivat vuosi vuoden perään korkeimmat ja ajatus opiskelusta suosituimmassa kauppakorkeassa houkutteli. Kansainvälisesti tunnettu ja Suomen arvostetuin kauppakorkeakoulu vaikutti hyvältä valinnalta, joka tarjoaisi myös parhaat lähtökohdat työelämään”, Joel Nurminiemi kertoo.

Kuvassa näkyy Joel Nurminiemi Kauppakorkeakoulun aulassa. Kuvan otti Roope Kiviranta.
Joel Nurminiemen kokemuksen mukaan Aallossa on hyvä ja kannustava ilmapiiri. Kuva: Roope Kiviranta / Aalto-yliopisto.

Kotipaikkakunnalle on lähes 400 kilometrin matka, mutta etäisyys ei estänyt Aaltoon pyrkimistä. Joel Nurminiemi suositteleekin Aaltoon pyrkimistä myös muille kauempaa tuleville.

”Pääkaupunkiseudulla on sykettä. Aalto on kansainvälinen valinta ja siellä opiskelee pätevää väkeä kaikkialta Suomesta. Mahdollisuuksia on monia, ja esimerkiksi taiteen ja tieteen yhdistäminen onnistuu. Lisänä mainittakoon, että pääkaupunkiseudun julkinen liikenne helpottaa opiskelijan arkea ja on muihin opiskelijakaupunkeihin verrattuna ylivoimaisella tasolla.”

Aallon hyvä ja kannustava ilmapiiri sekä tasokas ja myös teknisesti ajantasainen opetus saavat Joel Nurminiemeltä kiitosta, vaikka hän kaipaakin koronapandemian takia etäopetukseksi muuttuneita lähiluentoja ja niiden mukana tuomaa ainutlaatuista Aalto-henkeä. Aaltolaisuutta voi kuitenkin kohdata myös etäopiskelun aikana.

”Esimerkiksi uutisia lukiessani huomaan usein, että haastateltavat asiantuntijat ovat Aalto-yliopiston opettajia ja tutkijoita. Silloin tunnen suurta ylpeyttä, kun saan olla pieni osa Aalto-yhteisöä”, Joel Nurminiemi sanoo.

Milja Mieskolainen: ”Opiskelijatoiminnan kautta olen löytänyt ympärilleni paljon ihania ihmisiä”

Pieksämäen lukiosta valmistunut Milja Mieskolainen opiskelee Kauppakorkeakoulussa toista vuotta pääaineenaan laskentatoimi. Hänelle sysäys kauppatieteiden opiskeluun tuli yläasteen aikana tehdystä uravalintatestistä, jonka mukaan kauppatieteiden maisteri olisi hänelle sopiva tutkinto.

Tutkiessaan eri opiskeluvaihtoja tarkemmin Milja Mieskolainen vakuuttui kauppatieteistä kiinnostavana alana, josta voi tehdä omannäköisensä, joten kauppakorkeakouluun pyrkimisestä tuli pysyvä suunnitelma. Lukiossa muut kuin lähellä sijaitsevat yliopistot mainittiin lähinnä vain nimeltä, mutta koska Milja Mieskolaista kiinnosti myös pääkaupunkiseudun opintotarjonta, hän etsi itse tietoja opiskelumahdollisuuksista.

Kuvassa näkyy Milja Mieskolainen Kauppakorkeakoulun aulassa. Kuvan otti Roope Kiviranta Aalto-yliopistosta.
Milja Mieskolainen suhtautui pääkaupunkiseudulle muuttoon myös mahdollisuutena tutustua uusiin ihmisiin. Kuva: Roope Kiviranta / Aalto-yliopisto.

”Alun perin ajattelin hakea vähän lähempänä sijaitsevaan kauppakorkeakouluun, mutta yhteishaun aikana tein päätöksen hakea Aaltoon, jossa on pääaineiden osalta laajempi tarjonta, eikä mitään vaihtoehtoja ei tarvinnut sulkea pois hakuvaiheessa. Aaltoon minua houkuttelivat myös sen kansainvälisyys sekä tekniikan ja taiteiden korkeakoulut, joiden ansiosta pääsisin tutustumaan monista erilaisista taustoista tuleviin ihmisiin”, Milja Mieskolainen kertoo.  

Myös hyvät työmahdollisuudet houkuttelivat pääkaupunkiseudulle, vaikka seutu sinänsä oli tuttua lähinnä pikaisten vierailuiden perusteella.

”Aloittaessani Aallossa tunsin pääkaupunkiseudulta ehkä kaksi ihmistä, mutta se ei haitannut. Enemmänkin ajattelin sen mahdollisuutena tutustua uusiin ihmisiin. Noin kolme ja puolisataa uutta opiskelijaa aloitti opinnot Kauppakorkeakoulussa kanssani samaan aikaan ja ajattelin, että on ihme, jos en löydä siitä joukosta samanhenkisiä ihmisiä.”

Milja Mieskolainen kuitenkin tunnustaa, että ilmassa oli pientä jännitystä esimerkiksi siitä, miten sopeutuu täysin uuteen, entistä paljon monimuotoisempaan, ympäristöön.

”Olen kuitenkin voinut kysyä pääkaupunkiseudulta kotoisin olevilta opiskelijoilta hyviä vinkkejä ja Kauppiksen opiskelijatoiminnan kautta olen löytänyt ympärilleni paljon ihania ihmisiä. Missään kohtaa ei ole ollut sellainen olo, että olisin jäänyt yksin. Viime vuonna olin mukana Aalto Investment Clubin hallituksessa, ja siihen lähteminen oli yksi ensimmäisen vuoden parhaista päätöksistäni.”

Tulevia hakijoita Milja Mieskolainen kannustaa hakemaan rohkeasti Aalto-yliopistoon, vaikka opiskelu yliopistossa poikkeaa paljon lukio-opinnoista ja vie aikaa oppia itselleen parhaiten sopivat tavat opiskella. Opiskelua hän kuvaa välillä rankaksi, mutta myös palkitsevaksi.

”Kannattaa tehdä oma parhaansa ja vaikka muihin vertailu on helppoa, sitä kannattaa välttää. Yliopisto-opiskelu on itsenäisestä ja siihen kannattaa suhtautua itselleen armollisesti, ajan kanssa löytää varmasti itselle sopivat tekniikat opiskella. Tehtäviä voi kuitenkin tehdä myös yhdessä kavereiden kanssa ja oppia samalla toisilta. Vaikka minulla on jo puolet kandiopinnoista takana, osa asioista tuntuu silti opiskelutekniikoista huolimatta hieman vaikeilta hahmottaa, mutta se on täysin okei”, Milja Mieskolainen sanoo.

Lue lisää

Kuvassa näkyy Edvin Ingman Kauppakorkeakoulun portaikon lähellä.

Aalto on nappipaikka, jossa voi kehittää sekä kaupallista että taiteellista puoltaan

Lukio-opiskelijoiden tiede- ja taideprojekteja tukevan yhdistyksen perustaminen poiki Edvin Ingmanille opiskelupaikan Kauppakorkeakoulun Erityiset saavutukset -valintaryhmässä.

Uutiset
Kuvassa näkyy rahoituksen opiskelija Mirja-Liisa Kauppila. Kuvan otti Markus Havia.

Rahoituksen osaamisella voi tehdä myös paljon hyvää

Yhteisöllisyys ja erinomaiset työllistymismahdollisuudet viehättävät Mirja-Liisa Kauppilaa, joka on yksi harvoista naisista rahoituksen pääaineopiskelijana.

Uutiset
Kuvassa Eero Kaarsalo lukee Finlandia-palkinnon voittanutta kirjaa. Kuvan otti Tiina Leppänen.

Haaveet elokuvaohjaajan opinnoista vaihtuivat kauppatieteiden opiskeluun

Taidetta ja kulttuuria monipuolisesti harrastanut Eero Kaarsalo kirjoitti voitokkaan Pikku-Finlandia -kirjallisuusesseen ja sai opiskelupaikan Kauppakorkeakoulussa Erityiset saavutukset -valintaryhmän kautta.

Uutiset
Kuvassa näkyy kauppatieteiden opiskelija Leo Sappinen. Kuvan otti Roope Kiviranta Aalto-yliopistosta.

Kaksoistutkinnolla Kauppakorkeakouluun

Yo-merkonomi Leo Sappinen yllätti sekä itsensä että ystävänsä, kun pyrki ja pääsi Aallon Kauppikseen.

Uutiset
Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ylhäältä kuvattu meriaalto ja '5th edition Ulisses' teksti.
Opinnot Julkaistu:

Muoviton meri -kesäkurssi Lissabonissa, hae mukaan 15. joulukuuta mennessä

Kurssi toteutetaan verkossa tammikuusta huhtikuuhun 2025 ja lähiopetuksena Lissabonissa heinäkuussa 2025.
Dekaani Timo Korkeamäki, Kauppakorkeakoulu
Nimitykset Julkaistu:

Timo Korkeamäki jatkaa Kauppakorkeakoulun dekaanina vuoden 2029 loppuun saakka

Aalto-yliopiston hallitus on nimittänyt dekaani Timo Korkeamäen Kauppakorkeakoulun dekaaniksi myös toiselle viisivuotiskaudelle 1.1.2025 alkaen.
Kuva jossa teksti ShanghaiRanking Global Ranking of Academic Subjects 2024
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston meritekniikka ylsi 22. sijalle maailmanlaajuisesti

Aalto-yliopisto sijoittui jälleen korkealle maailman yliopistoja vertailevan ShanghaiRankingin alakohtaisissa arvioinneissa.