Uutiset

Aalto-professorista tuli ritari – Olli Ikkala sai Palmes académiques -kunniamerkin

Ikkala sai tunnustuksen Ranskan ja Suomen tieteellisen yhteistyön edistämisestä.
Image: Lasse Lecklin.

Olli Ikkala sai tunnustuksen Ranskan ja Suomen tieteellisen yhteistyön edistämisestä.

Aalto-professori Olli Ikkala vastaanotti 21. marraskuuta Ranskan Suomen-suurlähettiläältä Serge Tomasilta Chevalier dans l’Ordre des Palmes académiques -mitalin. Palmes académiques on erityisesti akateemisille ja muille siviilihenkilöille tarkoitettu kunniamerkki ja Chevalier yksi sen kolmesta tasosta. Napoleon Bonaparte perusti Palmes académiques -kunniamerkin vuonna 1808 kunnioittaakseen tiedon merkitystä ja yliopiston merkittäviä jäseniä.

Suurlähettiläs Serge Tomas korosti puheessaan, että Olli Ikkala on ranskalais-suomalaisten kahdenvälisten yliopistosuhteiden kallisarvoinen tuki.

Aalto-professori Ikkala on jo vuosia tehnyt yhteistyötä Ranskan kanssa. Hän on ollut muun muassa kolmen vuoden ajan osa-aikaisena professorina Grenoblessa sekä vuonna 2013 vierailevana professorina Pariisissa.

Catherine Métivier, Olli Ikkala and Eric Coatanea, recipients of the Ordre des Palmes académiques. Image: Embassy of France in Finland.
Kuvassa Chavelier-kunniamerkin saajat Catherine Métivier, Olli Ikkala ja Eric Coatanea. Kuva: Ranskan Suomen-suurlähetystö.

”Tällä hetkelläkin viimeistelen artikkelia ranskalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa nano-ioniikasta”, kertoo Olli Ikkala.

Olli Ikkala on toiminut 20 vuotta Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professorina, ja hänen alaansa ovat biomimeettiset materiaalit ja molekyylien itsejärjestäytyminen. Olli Ikkala on julkaissut yli 200 artikkelia, joista useat ovat ilmestyneet Science ja Nature -lehtisarjan lehdissä. Lisäksi Ikkalalla on noin 20 patenttia. Ikkala johtaa myös biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkauksen HYBER-huippuyksikköä.

Kunniamerkin saaneet kuuluvat Palmes académiques –ritarikunnan jäsenten yhdistykseen A.M.O.P.A. Ritarikuntaa kutsutaan myös violetiksi legioonaksi.

Lisätietoa:

Olli Ikkala
Aalto-professori
Aalto-yliopisto
[email protected]

Uutinen Ranskan Suomen-suurlähetystön sivuilla

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.