Uutiset

Alumni Kati Ovaska: Kukaan ei ole täysin valmis koulunpenkiltä, vaan työ opettaa

”Ei ole parempaa starttia työuralle kuin tilintarkastus”, kertoo alumnimme Kati Ovaska, joka valmistumisen jälkeen on löytänyt aina uusia haasteita talon sisältä. EY:llä kannustetaankin ottamaan uran suhteen ohjat omiin käsiin: 'Your career, it’s yours to build'.

Katin tarina on osa Kauppakorkeakoulun ja sen partnereiden Deloitten, EY:n, KPMG:n ja PwC:n projektia, jonka tavoitteena on avata opiskelijoille tilintarkastajan työnkuvaa tarkemmin ja selvittää miten digitalisaation myötä aikaisemmin kuolevaksi ammatiksi tuomittu tilintarkastus kärsiikin sitä vastoin työvoimapulasta. Tilintarkastuksen alumnitarinoita julkaistaan loka- ja marraskuun aikana.
Kati Ovaska
Kati Ovaska.

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?

Olen Kati Ovaska ja työskentelen EY:llä tilintarkastuspalveluissa Senior Managerina. Pääaineeni Kauppiksessa oli rahoittajien laskentatoimi ja sivuaineeni maisterivaiheessa yritysjuridiikka. Kandivaiheen sivuaineeksi muodostuivat vaihto-opinnot Barcelonassa ESADE:ssa, jossa halusin opiskella enimmäkseen johtamista, jota pohdin toisena pääainevaihtoehtona laskentatoimelle. Valmistuin vuonna 2013.

Mitä työsi pitää sisällään?

Sinällään hyvä, mutta haastava kysymys, koska yksikään päivä ei ole samanlainen. Jos pitäisi yleistää, niin työhöni kuuluu: globaalien ja paikallisten tarkastustiimien johtaminen, asiakasyhteistyön ylläpitäminen sekä sisäisten ja ulkoisten koulutusten pitäminen. Tietyt asiat taustalla toistuvat samanlaisina, mutta erilaisten asiakkaiden vuoksi ei ole olemassa yhtä oikeaa ja geneeristä ratkaisua kaikille. Ja se tekee tilintarkastuksesta mielenkiintoista! Viime vuosien digitalisaatio on mahdollistanut sen, että tilintarkastuksestakin on tullut enemmän ennakoivaa kuin pelkästään historiaan katsovaa. Uudet työkalut ja työskentelymallit mahdollistavat keskittymisen entisestään olennaiseen tietoon eli asiakkaiden räätälöityyn palvelemiseen ja toisaalta luottamuksen luomiseen markkinoille.

Millainen urapolkusi on ollut?

Aloitin EY:llä tilintarkastustraineena jo opiskeluaikanani vuonna 2012. Urapolkuni peilaa sitä, miten hyvin olen viihtynyt yrityksessä, sillä kaivattuja haasteita on aina löytynyt EY:n sisältä. Olen EY-urallani työskennellyt tilintarkastuksen lisäksi muun muassa veropuolella ja viettänyt yhden tilikauden Tukholmassa globaalien tilintarkastusten ryhmässä. Koulutusasiat ovat lähellä sydäntäni, ja olenkin toiminut Suomen EY:n tilintarkastajien koulutusvastaavana sekä luennoinut muun muassa Aallossa Konsernilaskennan kurssia. Minuun pätee hyvin sanontamme 'Your career, it’s yours to build'.

Digitalisaatio on mahdollistanut sen, että tilintarkastuksestakin on tullut enemmän ennakoivaa kuin pelkästään historiaan katsovaa.

Kati Ovaska, Kauppakorkeakoulun alumni ja EY:n tilintarkastuspalveluiden Senior Manager

Mikä on mielestäsi ollut erityisen tärkeää opinnoissa?

Tärkeintä niin opinnoissa kuin työelämässä on olla rehellinen itselleen ja pyrkiä mukaan niihin asioihin, joista on oikeasti kiinnostunut. Omalla kohdallani tämä tarkoitti muun muassa sitä, että pidin selkeänä tavoitteena vaihtoon lähtemistä ja kansainvälisen kokemuksen hankkimista jo opiskeluaikana.

Pidän myös tärkeänä, että opiskeluajasta nauttii myös opintojen ulkopuolella, sillä aktiivista verkostoitumista ei voi korostaa liikaa. Omien opintojeni vastapainoksi pidin hauskaa osallistumalla KY-Speksin toimintaan useamman vuoden ajan. Speksihän on projekti, joka simuloi yrityksen yhtä tilikautta rekrytointeineen, budjetteineen ja tilinpäätöksineen. Lisäksi toimin KY:n edustajiston ja KY-Säätiön hallintaneuvoston jäsenenä. Edustajistossa ja hallintoneuvostossa opin paljon kokouskäytännöistä ja pääsin seuraamaan sekä vaikuttamaan hallitustyöskentelyyn. Nämä kaikki kokemukset ovat auttaneet ymmärtämään, miten yritystoimintaa pyöritetään. Lisäksi sain paljon tuttavia, joihin olen sittemmin törmännyt työelämässä.

Ei tietysti pidä unohtaa itse opintoja, joissa kannattaa valita niitä kursseja ja aineita, joista tykkää – rohkeus poiketa suunnitellusta, ennalta määritellystä polusta kannattaa!

Mitä ovat mielestäsi tärkeimmät työelämätaidot?

Olitpa missä vaiheessa uraasi tahansa, teknistä substanssiosaamista voi aina kartuttaa lisää. Se, mitä on vaikeampaa muuttaa, on asenne työelämää kohtaan. Näin ollen sanoisin, että tärkeintä on olla joustava, avoin muutokselle ja valmis jatkuvaan oppimiseen.

Mitkä ovat mielestäsi johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia?

Ei voi liikaa korostaa, että hyvä johtaja on yhtä kuin toimiva tiimi. Yksi tärkeä ominaisuus on siis osata rakentaa tasapainoinen ja osaava tiimi. Joku on joskus sanonut, että palkkaa parempia kuin itse olet – kaikkea ei voi, eikä tarvitse osata itse. Johtaja ei mikromanageroi vaan luo luottamuksen ilmapiirin kuuntelemalla, kannustamalla ja motivoimalla kohti tavoiteltua tulosta. Toiminnan tulee olla läpinäkyvää, ja hyvä johtaja johtaa esimerkillä.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia?

Niin HT- kuin KHT-auktorisointien saavuttamiset ovat olleet tunnustuksia osaamisesta sekä selkeitä merkkipaaluja urallani. Toisaalta vaihtovuosi Tukholmassa oli monessa mielessä kasvun paikka – ruotsin kielen ammatillinen käyttö, erilaisessa kulttuurissa toimiminen, tiimien vetovastuun ottaminen ja ylipäätänsä verkostojen laajentaminen toivat uutta näkökulmaa tilintarkastajan työhöni.

Neuvosi opiskelijoille, jotka pohtivat tilintarkastusta mahdollisena urapolkuna ja vinkkejä työelämään?

Tilintarkastajan ammatista haaveilevalle on tietysti todettava, että se helpottaa, kun jo opintojen aikana huomioi, että tietyt kurssit tulevat suoritetuksi. Muuten sanoisin, että mikään valinta ei ole lopullinen ja kaikesta opiskelusta on hyötyä. Kukaan ei ole täysin valmis koulunpenkiltä, vaan työ opettaa.

Ei ole parempaa starttia työuralle kuin tilintarkastus, joka mahdollistaa laajat näkymät erityyppisiin yrityksiin ja sitä kautta antaa ymmärryksen, miten luvut tilinpäätökseen muodostuvat. Nykyaikaiset digitaaliset työkalut, joissa hyödynnämme mm. data-analyysejä ja automaatiota, mahdollistavat jo uran alussa olennaiseen tietoon ja mielenkiintoisiin tehtäviin keskittymisen.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Kun työelämän osaamisen peruspilarit on rakennettu, työn merkityksellisyys korostuu yhä enemmän. Toivon omalta osaltani, että pystyn vaikuttamaan paremman työelämän rakentamisessa muun muassa toimimalla haastavana keskustelukumppanina asiakkaille ja tiimejä tukevana esihenkilönä. Halu oppia uutta ja asettaa tavoitteita ei varmasti lopu koskaan, joten aika näyttää, mihin tieni vie.

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
Several students, women and men discussing in the school hallway. One of the women is holding a yellow book.

Accounting, Master of Science (Economics and Business Administration)

Accounting-maisteriohjelma tarjoaa opiskelijalle valmiudet tuottaa taloudellista ja ei-taloudellista tietoa ja hyödyntää sitä yritysten johtamisessa ja hallinnassa. Laskentatoimi – oli kyse sitten johdon tai rahoittajien laskentatoimesta – on keskeinen tekijä jokaisen yrityksen toiminnassa ja elintärkeä osa yritysten suunnittelutyötä ja päätöksentekoa. Accounting-ohjelmasta valmistuneilla on korvaamattoman arvokasta ja erittäin yleismaailmallista asiantuntemusta, jonka avulla he menestyvät erilaisissa organisaatioissa kaikilla aloilla ympäri maailman.

Koulutustarjonta
School of Business Yritysjuridiikka

Yritysjuridiikka, kauppatieteiden maisteri

Oikeusnormien tuntemuksen merkitys yrityksen liiketoiminnassa kasvaa jatkuvasti. Riskejä hallitsemaan tarvitaan yhä enemmän henkilöitä, jotka ymmärtävät syvällisesti sekä taloudellista toimintaa että siihen liittyvää oikeudellista sääntelyä. Yritysjuridiikan maisteriohjelma tarjoaa talouden ja yritysjuridiikan erityisosaamista opiskelijoille, jotka tahtovat rakentaa osaamisensa näiden kahden liiketoiminnan tärkeän osa-alueen ympärille.

Koulutustarjonta
Kauppakorkeakoulun alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Tarun Sharma
Nimitykset Julkaistu:

Tarun Sharma johtavaksi työelämäasiantuntijaksi tuotantotalouden laitokselle

Tarun Sharma, Nokia Venturesin Partner & COO, tuli alun perin Suomeen vahingossa puoleksi vuodeksi mutta päätti jäädä. Nyt hän aloittaa yritysten riskisijoittamiseen ja yrittämiseen keskittyvänä johtavana työelämäasiantuntijana tuotantotalouden laitoksella.
Ylhäältä kuvattu meriaalto ja '5th edition Ulisses' teksti.
Opinnot Julkaistu:

Muoviton meri -kesäkurssi Lissabonissa, hae mukaan 15. joulukuuta mennessä

Kurssi toteutetaan verkossa tammikuusta huhtikuuhun 2025 ja lähiopetuksena Lissabonissa heinäkuussa 2025.
Learning Centre graphics
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

American Chemical Societyn e-kirjoja koekäytössä

Koekäytössä olevat kirjat ovat luettavissa syyskuun 2025 loppuun asti.