Mikä on mielestäsi ollut erityisen tärkeää opinnoissa?
Tärkeintä niin opinnoissa kuin työelämässä on olla rehellinen itselleen ja pyrkiä mukaan niihin asioihin, joista on oikeasti kiinnostunut. Omalla kohdallani tämä tarkoitti muun muassa sitä, että pidin selkeänä tavoitteena vaihtoon lähtemistä ja kansainvälisen kokemuksen hankkimista jo opiskeluaikana.
Pidän myös tärkeänä, että opiskeluajasta nauttii myös opintojen ulkopuolella, sillä aktiivista verkostoitumista ei voi korostaa liikaa. Omien opintojeni vastapainoksi pidin hauskaa osallistumalla KY-Speksin toimintaan useamman vuoden ajan. Speksihän on projekti, joka simuloi yrityksen yhtä tilikautta rekrytointeineen, budjetteineen ja tilinpäätöksineen. Lisäksi toimin KY:n edustajiston ja KY-Säätiön hallintaneuvoston jäsenenä. Edustajistossa ja hallintoneuvostossa opin paljon kokouskäytännöistä ja pääsin seuraamaan sekä vaikuttamaan hallitustyöskentelyyn. Nämä kaikki kokemukset ovat auttaneet ymmärtämään, miten yritystoimintaa pyöritetään. Lisäksi sain paljon tuttavia, joihin olen sittemmin törmännyt työelämässä.
Ei tietysti pidä unohtaa itse opintoja, joissa kannattaa valita niitä kursseja ja aineita, joista tykkää – rohkeus poiketa suunnitellusta, ennalta määritellystä polusta kannattaa!
Mitä ovat mielestäsi tärkeimmät työelämätaidot?
Olitpa missä vaiheessa uraasi tahansa, teknistä substanssiosaamista voi aina kartuttaa lisää. Se, mitä on vaikeampaa muuttaa, on asenne työelämää kohtaan. Näin ollen sanoisin, että tärkeintä on olla joustava, avoin muutokselle ja valmis jatkuvaan oppimiseen.
Mitkä ovat mielestäsi johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia?
Ei voi liikaa korostaa, että hyvä johtaja on yhtä kuin toimiva tiimi. Yksi tärkeä ominaisuus on siis osata rakentaa tasapainoinen ja osaava tiimi. Joku on joskus sanonut, että palkkaa parempia kuin itse olet – kaikkea ei voi, eikä tarvitse osata itse. Johtaja ei mikromanageroi vaan luo luottamuksen ilmapiirin kuuntelemalla, kannustamalla ja motivoimalla kohti tavoiteltua tulosta. Toiminnan tulee olla läpinäkyvää, ja hyvä johtaja johtaa esimerkillä.
Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia?
Niin HT- kuin KHT-auktorisointien saavuttamiset ovat olleet tunnustuksia osaamisesta sekä selkeitä merkkipaaluja urallani. Toisaalta vaihtovuosi Tukholmassa oli monessa mielessä kasvun paikka – ruotsin kielen ammatillinen käyttö, erilaisessa kulttuurissa toimiminen, tiimien vetovastuun ottaminen ja ylipäätänsä verkostojen laajentaminen toivat uutta näkökulmaa tilintarkastajan työhöni.
Neuvosi opiskelijoille, jotka pohtivat tilintarkastusta mahdollisena urapolkuna ja vinkkejä työelämään?
Tilintarkastajan ammatista haaveilevalle on tietysti todettava, että se helpottaa, kun jo opintojen aikana huomioi, että tietyt kurssit tulevat suoritetuksi. Muuten sanoisin, että mikään valinta ei ole lopullinen ja kaikesta opiskelusta on hyötyä. Kukaan ei ole täysin valmis koulunpenkiltä, vaan työ opettaa.
Ei ole parempaa starttia työuralle kuin tilintarkastus, joka mahdollistaa laajat näkymät erityyppisiin yrityksiin ja sitä kautta antaa ymmärryksen, miten luvut tilinpäätökseen muodostuvat. Nykyaikaiset digitaaliset työkalut, joissa hyödynnämme mm. data-analyysejä ja automaatiota, mahdollistavat jo uran alussa olennaiseen tietoon ja mielenkiintoisiin tehtäviin keskittymisen.
Mitä odotat tulevaisuudelta?
Kun työelämän osaamisen peruspilarit on rakennettu, työn merkityksellisyys korostuu yhä enemmän. Toivon omalta osaltani, että pystyn vaikuttamaan paremman työelämän rakentamisessa muun muassa toimimalla haastavana keskustelukumppanina asiakkaille ja tiimejä tukevana esihenkilönä. Halu oppia uutta ja asettaa tavoitteita ei varmasti lopu koskaan, joten aika näyttää, mihin tieni vie.