Electronics and Nanotechnology, Master of Science (Technology)
Uutta laiteteknologiaa kehittävät sähkötekniikan ja nanoteknologian osaajat ovat avainasemassa tulevaisuuden muovaamisessa.
Alumni Lena Mielke työskenteli kehitysinsinöörinä Airbus Defence and Space -yrityksessä ja on nyt jatko-opiskelijana Huippuvuorten yliopistokeskuksessa. Hänen mielestään Aalto tarjoaa paljon mahdollisuuksia muodostaa omannäköinen opintokokonaisuus.
Kun olin valmistunut kandiksi, työskentelin muutaman vuoden ilmailutekniikan alalla, mutta urastani tuntui puuttuvan jotain. Halusin oppia lisää avaruustieteestä ja -tutkimuksesta. Päätin tulla Aaltoon, koska avaruustieteen ja -teknologian pääaine (Master's Programme in Electronics and Nanotechnology) sopi omaan taustaani teknologian alalla ja sisälsi avaruustieteen opintoja, eli juuri sitä mistä halusin oppia lisää.
Ohjelma sisältää insinöörialan kursseja, esimerkiksi satelliittijärjestelmistä, sekä teoreettisempiä kursseja esimerkiksi avaruusfysiikasta tai radioastronomiasta.
Opinnoista tulee mieleen kaksi kohokohtaa. Ensimmäinen opiskelijavaihto yhdeksi lukukaudeksi Huippuvuorten yliopistokeskukseen, missä tutkin aurinkomyrskyjä ja niiden vaikutusta Maan magnetosfääriin. Oli uskomatonta asua ja opiskella arktisella alueella kolmen kuukauden ajan.
Toinen kohokohta oli diplomityöni, jonka tein Metsähovin radiotutkimusasemalla. Tutkin aktiivisia galakseja ja analysoin niitä käyttämällä koneoppimisen tekniikoita. Kun olin observatoriossa, olin myös vastuussa 14 metrin radioteleskoopista monen havainnointivuoron ajan. Olin unelmoinut sellaisen teleskoopin käyttämisestä lapsesta asti.
Opiskelijaelämä on Suomessa aivan erilaista kuin mihin olin tottunut Saksassa, perinteitä on paljon. Aallossa opiskelemisessa oli parasta se, että aina oli jotain tekemistä – vaikka saunailta, sitsit tai pubikierros. Se auttoi tapaamaan ihmisiä ja löytämään uusia ystäviä. Rauhallisia paikkoja oli myös lähellä, esimerkiksi Laajalahden luonnonsuojelualue on kävelymatkan päässä kampuksesta ja Nuuksion kansallispuistoon pääsee julkisilla, eli luontoon pääsee kulkemaan tai telttailemaan kavereiden kanssa helposti.
Olen työssäni paljon tekemisissä muunmaalaisten kollegojen kanssa, esimerkiksi brittiläisten ja ranskalaisten. Maisteriopintojen aikana olin jatkuvasti kansainvälisessä ympäristössä ja kehitin englannin kielen taitojani paljon. Siitä on nyt ehdottomasti hyötyä työssäni.
Sen lisäksi opinnot kehittivät teknisiä tietotaitojani, esimerkiksi satelliittien kehittämisen koko prosessista, ja sain myös vahvemman tiedepohjan.
Työskentelen kehitysinsinöörinä Airbus Defence and Space -yrityksessä Etelä-Saksassa. Arbus rakentaa Friedrichshafenin kohteessa maapallon havainnointi- ja tutkimussatelliitteja. Olen vastuussa tuesta, koulutuksesta ja automaatioprosesseista.
Olen ollut töissä Airbusilla jo vuodesta 2015, eli ennen kuin päätin pitää tauon työelämästä ja opiskella maisteriksi Aallossa, minkä jälkeen palasin takaisin Airbusille.
Avaruustiede ja -teknologia on kasvava ala. Selvittämättä on vielä paljon, esimerkiksi ulkoavaruudesta, alkuräjähdyksestä ja galaksien kehittymisestä, mutta maapallon lähistössäkin on vielä paljon tutkittavaa. Maan kiertoradalla olevat satelliitit sekä luotaimet, kuten BepiColombo (Merkuriusta tutkiva luotain) ja Juice (Jupiterin jäisiä kuita tutkiva luotain), auttavat ymmärtämään paremmin, miten oma aurinkojärjestelmämme ja sen planeetat, maapallo muukaan lukien, ovat muodostuneet, ja niiden avulla voidaan selvittää myös, mitä vaaroja aurinkomyrskyt aiheuttavat maapallon satelliiteille ja sähköverkoille.
Kannattaa hakea! Aalto on loistava yliopisto, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia valita opintoja ja muodostaa juuri omanlainen opintopolku.
Aallossa opiskeleminen muutti näkemykseni elämästä monella eri tavalla. Henkilökohtaisen elämän puolella pääsin juttelemaan erilaisista aiheista aivan eri taustoista tulevien kansainvälisten ystävien kanssa, ja toisaalta työelämän puolella tiedän nyt, mitä haluan saavuttaa ammattiurallani.
Uutta laiteteknologiaa kehittävät sähkötekniikan ja nanoteknologian osaajat ovat avainasemassa tulevaisuuden muovaamisessa.
Pranava opiskelee elektroniikkaa ja nanoteknologiaa ja uskoo, että ala pystyy ratkaisemaan suurimman osan maailman nykyisistä ongelmista.
Alumni Maria Hieta valmistui avaruustekniikan pääaineesta.
Metsähovi on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio.
Aalto-yliopiston tutkijat ovat olleet mukana rakentamassa luotaimen hiukkasmittalaitteita. Niiden avulla saadaan uutta tietoa Merkuriuksesta ja sen avaruussäästä.
Luotaimen matka Jupiteriin kestää noin kahdeksan vuotta.