Miten päädyit omalle alallesi?
Hain Aaltoon opiskelemaan teollista muotoilua ensimmäisen kerran vuonna 2000. Ajatukseni oli tukea laadukkaan muotoilun saavutettavuutta. Minulle se tarkoittaa arjen sujuvoittamista kekseliään käytettävyyden avulla. En päässyt opiskelemaan Aaltoon, joten tein ensin uran vaatetusalalla. Opiskelin vaatturin tutkinnon nykyisessä Stadin ammattiopistossa ja olin Pariisissa töissä luksusvaatteiden parissa.
Minun täytyi kuitenkin palata alkuperäiseen ajatukseeni yleisen hyvän lisäämisestä ja maailman parantamisesta, ja hain uudestaan Aaltoon. Aloitin kandiopinnot vuonna 2013 ja nyt olen tehnyt väitöskirjaa kohta kolme vuotta. Väitöskirja käsittelee sitä, miten muotoilun avulla voidaan tukea yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta.
Kun aloitin, minulla oli mielessäni eettinen ja oikeudenmukainen suunnittelun tasa-arvo tai laadun saavutettavuus. Aika nopeasti kandiopintojen aikana selvisi, että on mahdollista suunnitella palveluita ja julkisia palveluita. Se iski suoraan sydämeen. Olen erikoistunut työssäni erityiskäyttäjäryhmien osallistamiseen, kuten ikäihmisiin, lapsiperheisiin, kehitysvammaisiin ja sittemmin ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin. Erityiskäyttäjäryhmiä on tilanteen mukaan tosi monia, ja hetkellisesti kuka tahansa voi tarvita jotain erityistä käytettävyyden kannalta.
Voitko kertoa tarinan työstäsi?
Teen töitä ihmisten parissa, ja väitöstyön teen yhteistyössä Espoon kaupungin työllisyys- ja elinkeinopalveluiden kanssa. Alun perin lähdimme tutkimaan kohtaanto-ongelmaa: miksi samaan aikaan oli avoimia työpaikkoja ja työttömänä koulutettuja ihmisiä?
Korkeasti koulutetut maahanmuuttajat ovat alityöllistetyin joukko. He ovat myös usein työssä, jossa työn sisältö ei vastaa koulutuksen tasoa. Silloin puhutaan brain waste – ilmiöstä, jolloin yhteiskunnalta jää taloudellinen hyöty käyttämättä – saati sitten mikä vaikutus sillä on yksilön hyvinvoinnille. Espoossa on yksi Suomen suurimpia ja nopeimmin kasvavia maahanmuuttoväestöjä. Vajaan kymmenen vuoden sisällä todennäköisesti kolmasosa kuntalaisista on muuta kuin suomen- tai ruotsinkielisestä alkuperää.
Tavoitteena on tutkia, mitä voidaan tehdä Espoon kaupungin työllisyyspalveluissa, jotta korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työllisyysprosentti nousee. Ensimmäisenä Suomessa olemme kehittäneet yhdessä kaupungin kanssa Koske-palvelun, joka on korkeakoulutettujen maahanmuuttajien osaamiskeskus. Se on työllistänyt omaa alaa vastaavaan työhön yli puolet asiakkaistaan nyt ensimmäisen kahden toimintavuoden aikana – kyse on sadoista työllistetyistä.
Palveluiden suunnitteluun eli palvelumuotoiluun kuuluu osallistaminen ja osallisuus – paras käytettävyys saavutetaan yhteissuunnittelulla. Koske-palvelu suunniteltiin osallistamalla sen käyttäjiä ennen palvelun käynnistämistä. Käyttäjillä ei tarkoiteta pelkästään työttömiä maahanmuuttajia, vaan myös palvelun toteuttajia, kaupungin suunnittelijoita, työnantajia ja koulutustahoja. Asioita katsottiin siis tosi monesta näkökulmasta ja pystyttiin saavuttamaan lopputulos, joka hyödyttää kaikkia osallisia – työllistämistulos puhuu puolestaan.
Kaupungin ihmisiä lainatakseni säästimme ennakkosuunnittelulla vuosien työn. Ei lähdetty arvaamaan mitä ihmiset tarvitsevat, vaan heiltä kysyttiin suoraan haastatteluissa ja työpajoissa, miten he asian näkevät. Espoon kaupunki on ollut todella ihana kumppani, työ- ja leikkikenttä. Espoon edustajat ovat kannustavia ja innostuneita, ja meillä on tosi hauskaa yhdessä. Nyt lokakuussa Espoon kaupunki osallistuu kanssamme muotoilun sosiaalinen vaikutus -keskustelutilaisuuteen European Academy of Design konferenssissa.