Voimmeko oppia jotain yhteissuunnittelusta Aalto-yhteisössä?
Yhteiskehittäminen ja osallistava suunnittelu ovat pohjimmiltaan alhaalta ylöspäin suuntautuvia tapoja luoda mitä tahansa: tuotteita ja palveluita, jopa uusien opiskelijoiden vastaanottamista Aallossa. Monet ihmiset kärsivät talvella, jos he ovat uusia Aallossa ja kulttuurishokki on syvä. He voivat tuntea itsensä yksinäisiksi. Näitä menetelmiä voisi käyttää, jotta esimerkiksi kaamosmasennuksesta kärsivät ihmiset voisivat osallistua parempien palveluiden suunnitteluun tai siihen, miten helpotetaan masennusta.
Prosessilla itsellään on mielenterveysvaikutuksia ja jonkinlainen hoitava ja voimaannuttava vaikutus. Aalto-yliopiston kontekstissa yrittäisin ehkä tutkia uutta terapian tai hoitamisen muotoa. Voisimmeko parantaa ihmisten mielenterveyttä luovuuden tai yhteissuunnittelun avulla?
Kun ihmiset kärsivät jostain asiasta, heidät voi ottaa mukaan yhteissuunnitteluun kokemusasiantuntijoina. Kun heiltä kysyy, mikä on ongelman syy, saa ainutlaatuisen ymmärryksen ongelmien lisäksi myös ilmiön laajemmista ominaispiirteistä. Näin on mahdollista luoda systeeminen muutos.
Milloin työsi tuntuu helpolta?
Koen olevani luovassa virrassa, kun teen kenttätyötä, esimerkiksi havainnoin jotakuta. Se on mukaansatempaa.
Yleisellä tasolla, jos joku jakaa kokemustaan, ihmiset yrittävät usein parantaa ja saada ikävän asian katoamaan. Se aiheuttaa jollain tasolla sen, että yhteys katkeaa. Toisen kengissä kulkeminen tarkoittaa, että on hänelle läsnä ja yrittää ymmärtää hänen kokemustaan. Ei tarvitse tehdä mitään muuta. Usein ihmiset haluavat ratkaista ongelmia, ja juuri tämä ratkaisukeskeinen ajattelu estää meitä kävelemästä toisten ihmisten kengissä. Se saa vain toisen tuntemaan itsensä yksinäiseksi.
Minulle merkitsee paljon se, että meillä on tilaa ja aikaa ymmärtää toisiamme. Läsnäolo luo yhteyttä. Silloin vain olet yhteydessä toiseen ja yrität ymmärtää, mitä hän käy läpi.
Entä milloin tunnet olosi epämukavaksi elämässäsi?
Tunnen oloni epämukavaksi, kun ihmisiä vaiennetaan. Kuvittele vaikkapa, että on kolme ihmistä ja minä olen yksi heistä. Toinen heistä alkaa kertoa jotain ja toinen keskeyttää hänet. Yhteiskehittämisen tai fasilitoinnin taito on suurelta osin näiden valtadynamiikkojen navigoimista tai niihin puuttumista. Tutkimuksessani fasilitoimme prosesseja, joissa kaikilla on oma ääni ja valta, eikä kukaan ota sitä pois. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun jossain ryhmässä on jo valmiiksi hierarkia. Yritämme puuttua siihen, ja muuttaa sitä ja tehdä tilanteesta tasa-arvoisemman.