Väitös: Humanitaarinen arkkitehtuuri luo turvaa ja suojaa köyhyyden ja kriisien keskelle
Kun globaalit kriisit ajavat ihmisiä pois kodeistaan, voidaan monialaisen yhteistyön kautta rakentaa vähästä enemmän.
Architecture of Necessity -kilpailun tavoitteena on palkita arkkitehtuuriteoksia, jotka eturintamassa luovat uudenlaista vastuullista, tunnollista, kestävää, oikeudenmukaista ja avointa arkkitehtuuria. Tänä vuonna kilpailuun osallistui töitä kaikkialta maailmasta. Architecture of Necessity -päivä järjestettiin Virserumissa Ruotsissa 8. syyskuuta.
Tuomaristo palkitsi kolme voittajaa ja myönsi kolme kunniamainintaa.
Voitokas Hostels for School girls -hanke on rakentanut asuntoloita, jotka ovat kipeästi kaivattuja turvapaikkoja koulutytöille Iringassa, Tansaniassa. Osallistamalla paikallinen yhteisö mukaan varsinaiseen suunnitteluprosessiin ja käyttämällä kestäviä rakennusmenetelmiä hankkeen tavoitteena on vahvistaa paikallista taloutta ja tuottaa terveydellisiä ja sosiaalisia hyötyjä alueelle.
Hanke täyttää kaikki Architecture of Necessity -arkkitehtuurin vaatimukset, tuomaristo totesi.
"Yksinkertaisen mutta kauniin arkkitehtuurin keinoin hanke luo uudelleen klassisen luostaritypologian ja tarjoaa turvallisen tilan nuorille koulutytöille, antaa heille voimavaroja ja varmistaa, että he voivat käydä koulua turvallisesti.”
Arkkitehdeillä on pitkä kokemus toimimisesta paikallisissa olosuhteissa sekä kulttuurisesti käyttäjiä osallistamalla että teknisesti käyttämällä paikallisia materiaaleja. Projekti on yksi hankkeiden sarjassa, joten siinä on systeeminen lähestymistapa aidosti kestävään arkkitehtuuriin.”
Arkkitehti Jenni Reuter iloitsee siitä, että kilpailu nostaa esille pienimuotoisia mutta merkityksellisiä arkkitehtuuriprojekteja.
”Kansainvälinen kilpailu on ollut suosittu ja olemme ylpeitä, että meidät on valittu kolmen voittajan joukkoon. Yhteistä kaikille voittajille on, että toimimme ruohonjuuritasolla yhteistyössä vähävaraisten ihmisten kanssa, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa arkkitehtipalveluja. Osallistava suunnittelu vahvistaa yhteisöjen omanarvontuntua ja yhteenkuuluvuutta. Arkkitehtuurilla voi aktiivisesti vaikuttaa kaikkien ihmisten arkeen”, sanoo Reuter.
Muut palkitut olivat Chaal Chaal Agencyn suunnittelema Gyaan Ashray Ahmedabadissa, Intiassa ja Studio Suddo Nueven suunnittelema Earth Building Collective Makossa, Senegalissa. Palkintosumman (1200 e) lisäksi palkittujen projekteista keskusteltiin seminaarissa Virserumin Taidehallissa, missä niistä on esillä myös näyttely.
Yhteystiedot:
Professori, arkkitehti Jenni Reuter, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu,
050 305 57 04, [email protected]
Lue lisää:
Kun globaalit kriisit ajavat ihmisiä pois kodeistaan, voidaan monialaisen yhteistyön kautta rakentaa vähästä enemmän.
Voiko tulevaisuutta muuttaa arkkitehtuurin avulla? Voiko arkkitehtuuri olla poliittista? Voivatko arkkitehdit olla aktivisteja? Kyllä, kyllä ja kyllä!