Uutiset

Etävastaanotto ja monikanavainen terveysvalmennus tärkeitä terveysalan digitaitoja

Digipalveluiden organisaation laajuiseen käyttöönottoon ja asiakkaiden ohjaukseen toivotaan myös tukea.

Terveyskylä on erikoissairaanhoidon verkkopalvelu, joka on kehitetty yhteistyössä terveysalan asiantuntijoiden ja potilaiden kanssa. Terveyskylän ammattilaisten osion ytimessä on terveydenhoidon ammattilaisten digiosaamisen vahvistaminen niin kliinisessä työssä kuin myös muuttuvissa toimintaympäristöissä.

Elokuun lopussa yli 60 HUS:n työntekijää kokoontui pohtimaan ammattilaisten digiosaamistarpeita ja ideoita palvelun osalta.

Mukana työpajassa olivat tutkijatohtorit Sari Kujala ja Johanna Kaipio Aalto-yliopistosta. Osana laajaa COPE-hanketta he ovat tutkineet miten millaisia tietoja ja taitoja ammattilaiset tarvitsevat digitalisaatiossa.

”Keräsimme tietoa sadoilta terveydenhoitoalan ammattilaisilta haastattelujen ja kyselyjen avulla. Vastaajat pitävät tärkeinä tieto- ja viestintäteknisten taitojen lisäksi uudenlaista digiosaamista, esimerkiksi etävastaanoton pitämistä tai muita verkkoviestinnän ja –vuorovaikutuksen taitoja”, Sari Kujala kertoo.

Uusia ammattilaisten digitaitoja on myös oppia miten tehdään monikanavaista terveysvalmennusta tai miten tuetaan teknistä asiantuntijaa terveyssovelluksen suunnittelussa? Olisi hyvä oppia myös, miten uudet palvelut otetaan organisaatiolaajuisesti käyttöön.

Työpajojen ja tutkimuksen pohjalta Terveyskylän ammattilaisten osiota lähdetään kehittämään uudella vauhdilla vuoden 2018 alussa.

"Ammattilaisten puolen ensimmäinen vaihe jo avattu. Tavoitteena on tehdä ammattilaisten osiosta kansallisesti yhteinen, digitaalinen koulutusalusta, joka palvelisi kaikkia sote-toimijoita niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossa. Tulevaisuudessa myös digitaalista täydennyskoulutusta voisi tehdä kansallisesti", projektinjohtaja Sirpa Arvonen kertoi.

Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa COPE-hankkeessa tutkitaan sosiaali- ja terveydenhuollon murrosta ja sen vaikutuksia työhön, osaamistarpeisiin ja osaamisen kehittämiseen. Aalto- yliopiston, THL:n, Itä- Suomen yliopiston ja Laurean yhteistyöhanke on monitieteinen ja hyödyntää erityyppisiä tutkimusmenetelmiä.

Lisätietoja:

Sari Kujala
Tutkijatohtori
Aalto-yliopisto
[email protected]
puh. 050 386 2768

Johanna Kaipio
Tutkijatohtori
Aalto-yliopisto
[email protected]
puh. 050 593 6822

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.