Aalto-yhteisöltä monipuolisesti ideoita ja kysymyksiä energiansäästöstä
Asiantuntijamme vastaavat Aalto-yhteisön kysymyksiin.
Aalto-yliopiston kampuksella on tehty kestävää kehitystä tukevia toimenpiteitä jo useiden vuosien ajan. Sähkön ja lämmön säästö ovat niistä merkittävimpiä, ja nyt globaali energiakriisi on lisännyt säästötoimien tärkeyttä entisestään.
Otaniemen kampuksen kiinteistöt ovat iältään, kooltaan ja käytöltään hyvin monimuotoisia. Pienetkin muutokset paljon energiaa kuluttavissa kohteissa tuovat merkittäviä säästöjä. Myös kiinteistön käyttäjien toimilla on iso vaikutus etenkin rakennuksissa, joissa on paljon käyttäjiä.
Olemme koko Aalto-yhteisönä mukana kansallisessa Astetta alemmas -kampanjassa ja haluamme kaikki aaltolaiset ja kampuksen käyttäjät mukaan.
Lue alempaa, mitä kaikkea kampuksella on jo tehty ja mitä on suunnitelmissa, sekä jaa parhaat säästövinkkisi ja ilmianna kampuksemme energiasyöpöt!
Ilmanvaihdon säätöjä on tarkasteltu kampuksella erityisesti viime vuosina. Järkevä ilmanvaihto laskee sekä sähkön että lämmön kulutusta.
Muun muassa Puumiehenkuja 3:n Valimohallin, Otakaari 4:n ja Maarintie 8:n ilmanvaihdon modernisoinneilla on saatu aikaan useiden prosenttien säästö kiinteistöjen sähkönkulutuksessa ilman, että käyttäjien olosuhteet taloissa heikentyvät. Ilmanvaihtokoneiden ohjauksia tullaan säätämään myös muissa kampuksen rakennuksissa.
Kannustamme myös vähentämään tuuletusta avoimista ikkunoista.
Valaistuksen energiatehokkuudella on huomattava vaikutus rakennusten energiankulutukseen.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana on siirrytty energiapiheihin LED-valoihin muun muassa Maarintalossa, Maarintie 8:ssa, osassa Otakaari 1:tä sekä useissa ulkovaloissa. Ledeihin siirrytään aina, kun kiinteistön valaisinten uusinta tulee ajankohtaiseksi.
Valaistuksessa hyödynnetään liiketunnistimia ja tilojen käyttäjiä ohjeistetaan sammuttamaan turha valaistus. Valaistuksenohjausprojekti on parhaillaan käynnissä muun muassa Väreessä. Kiinnitämme huomiota myös ulko- ja mainosvalaistukseen.
Sisätilojen lämpötiloja tarkastellaan talven 2022 aikana ja tarvittaessa niitä säädetään. Myös lämmöntalteenottoa tullaan optimoimaan.
Esimerkiksi Metrokorttelin (A Bloc, Kauppakorkeakoulu, Väre) energiankulutusta on tutkittu tarkasti sen valmistumisesta lähtien, ja tehostettavaa on löydetty sekä talotekniikan että maalämpöjärjestelmän ohjauksessa. Kortteli on pinta-alaltaan niin suuri, että jo pienillä ohjaustoimilla voidaan saavuttaa merkittävää säästöä. Taloautomatiikan ohjauksessa on hyödynnetty yhä laajemmin myös tekoälyä.
Peruskorjaushankkeissa kestävyyden näkökulma huomioidaan jo automaattisesti. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Dipolin, A Gridin (Otakaari 5), Vuorimiehentie 2:n ja A Blancin peruskorjaukset. Näiden myötä kampukselle on muun muassa rakennettu uusia maalämpökaivoja.
Vuonna 1959 rakennettu Rakentajanaukio 4 on yksi kampuksen vanhimmista rakennuksista. Siellä viimeisin energiaan liittyvä toimenpide on lämpöpatteriverkoston tasapainotus. Vastaavia toimia tehdään myös muualla kampuksella.
Ympäristötekoja tehdään myös muuten vaihtamalla energiasyöppöjä ratkaisuja energiaviisaisiin, kuten Metsähovin öljylämmityksen korvaaminen maalämmöllä.
Vedenkulutuksen vähentämiseksi käyttöveden painetasoa on laskettu koko kampuksella. Lisäksi on varmistettu, ettei kuuman veden lämpötila ole liian korkea.
Vettä, sähköä ja lämpöä on helpompi säästää, kun niiden talokohtaisen kulutuksen näkee helposti visualisoituna. Kun seuraavan kerran vierailet jossain kampuksemme rakennuksessa, kosketa sieltä löytyvää infonäyttöä ja pääset tutustumaan jokaisen talon kulutustietoihin. Kiinteistöjen kulutustietojen visualisointi on toteutettu Aallon opiskelijoiden ITP-projektiryhmän kanssa yhteistyössä.
Valtaosa meistä voi vaikuttaa käyttämiensä tilojen energiansäästöön esimerkiksi säätämällä oman työskentelytilansa lämpötilaa ja valaistusta. Tämä on mahdollista suurimmassa osassa kampuksen kiinteistöjä. Olemme ohjeistaneet myös sammuttamaan turhat sähkölaitteet, hyödyntämään energiansäästöasetuksia ja irrottamaan esimerkiksi käyttämättömät laturit pistorasioista.
Energiansäästön hengessä myös kampussaunat tullaan sulkemaan väliaikaisesti.
Tutustu myös Aalto-yliopiston ja ACREn energiansäästötavoitteisiin ensi vuodelle.
Energiansäästö on meidän kaikkien yhteinen tehtävä! Jaa parhaat ideasi ja esitä kysymyksesi kampusasiantuntijoille alla (vaatii kirjautumisen). Keskustelussa on mukana maanantaina 10.10.2022 klo 15-16 ACREn toimitilajohtaja Kari Haapamäki sekä toimitilapäällikkö Jukka Salmisto. Keskusteluelementti on englanniksi.
Voit myös lähettää ideasi nimettömästi Webropol-kyselyn kautta.
Asiantuntijamme vastaavat Aalto-yhteisön kysymyksiin.
Yliopiston rakennuksiin kohdistuvia toimenpiteiden vaikutuksia seurataan 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen sovitaan seuraavat askeleet.
Osana energiansäästötoimia Otaniemen kampuksella sijaitsevat saunat ovat toistaiseksi pois käytöstä.
Selvitimme kahdeksan kampukseen ja koteihin liittyvää väitettä energiansäästöstä.