Taloteknisiä järjestelmiä hyödynnetään liian vähän
Vaikka energiatehokkuus on talorakentamisessa jatkuvasti esille noussut teema, rakennuksia ja taloteknisiä järjestelmiä hyödynnetään vielä varsin energiatehottomasti. Esimerkiksi monissa vanhemmissa julkisissa rakennuksissa valaistusta ohjataan edelleen kytkimillä tai ajastimilla.
"Tutkin, miten valaistuksen talotekniset järjestelmät olisivat energiatehokkaampia ja miten muun muassa valaistusjärjestelmistä saatavaa käyttöastedataa voitaisiin hyödyntää muissakin sovelluksissa."
Rakennuksissa on yleistyvissä määrin valtavasti erilaisia järjestelmiä, jotka keräävät käyttäjistä muodostuvaa dataa. Tätä dataa voidaan valaistuksen ohjauksen lisäksi hyödyntää muun muassa ilmastoinnin ohjaukseen tai toimistotilojen mitoitukseen. Valaistuksen ohjausjärjestelmät ovat tässä mielessä kiinnostava tutkimuskohde, sillä niiden yhteydessä on usein valmiiksi tiheä liikeanturiverkosto. Tiheä anturiverkosto mahdollistaa tarkemman kuvan rakennuksen käyttöasteesta, vaikkei tarkkaa ihmismäärää tiedettäisikään.
”Koska vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa, väitöskirjani aihe koskettaa merkittävästi meitä kaikkia. Löytäessäni väitöskirjani aiheen tiesin heti, että aihe on liian relevantti tutkimatta jättämiseksi.”
Einola on tällä hetkellä tohtoriopintojensa puolivälissä, mutta mitä sitten valmistumisen jälkeen?
"Toivoisin työskenteleväni talotekniikan teollisuudenalalla. En sulje ovia akateemisen maailman urapolusta, mutta tunne tällä hetkellä on pitkän opintopolun päättyessä, että teollisuusmaailman tarjoamat mahdollisuudet kiinnostaisivat."