Uutiset

Laajin Kiinassa järjestetty Suomi 100 -vuoden tapahtuma saa jatkoa

Sino Finnish 100 Challenge juhli päätösgaalassa Shangaissa haastekilpailun palkittuja ja julkisti suomalais-kiinalaisen yhteistyön jatkon.

Laajin Kiinassa järjestetty Suomen itsenäisyyden juhlavuoden tapahtuma, suomalaisten ja kiinalaisten huippuyliopistojen välinen ohjelma Sino Finnish 100 Challenge juhli menestyneitä osallistujia ja ohjelmatyön tuloksia päätösgaalassaan Shanghaissa joulukuussa. Ohjelma saa jatkoa seuraavalle viidelle vuodelle.

”Yli vuoden kestänyt ohjelma on tuottanut pitkäjänteisiä ja tulevaisuuden Suomi–Kiina-yhteistyön kannalta merkityksellisiä tuloksia”, arvioi sen organisointia vetäneen Radical Design Week ry:n puheenjohtaja, professori Yrjö Sotamaa.

“Tärkeintä on nyt luotu korkean tason toimijaverkosto, jonka varaan pitkäjänteinen yhteistyö voi rakentua. Kaikkiaan yli 3 000 ihmistä on osallistunut hankkeeseen sen eri vaiheissa. Olemme kyenneet luomaan todellisia kohtaamisia ihmisten välille, koska ohjelma loi työpajoineen ja kesäkouluineen konkreettisen tekemisen alustan”, kertoo Sotamaa.

Ohjelman uudenlainen toimintamalli kaupunkien, yliopistojen ja yritysten kumppanuutena on Kiinassa toimiville ja sinne pyrkiville suomalaisyrityksille mahdollisuus päästä mukaan paikallisten lahjakkuuksien rekrytointiin ja tuotekehitysaihioiden hyödyntämiseen.

“Yliopistot ovat hyvä alusta yhteiskunnan toiminnan ymmärtämiseen. Tapa, jolla yritykset rahoittavat yliopistojen toimintaa Kiinassa on hyödyllinen molemmille osapuolille”, kuvailee ohjelmajohtaja, Aalto-yliopiston ja Tongjin yliopiston professori Jarmo Suominen.

”Kilpailuhenkisessä Kiinassa on suomalaisille valtavia mahdollisuuksia, mutta täällä pärjää vain olemalla paikan päällä ja luomalla pitkäjänteisesti suhteita ihmisten ja organisaatioiden välille. Mielestämme olemme vuoden kuluessa onnistuneet tässä hyvin ja pystyneet saamaan myös paikalliset yliopistot tekemään keskenään ennennäkemätöntä yhteistyötä. Kilpailijoiden saaminen mukaan luovaan yhteistyöhön ei ole arkipäivää Kiinassa. Resursseja ja kumppaneita toivomme lisää.”

Suomi kiinnostaa kiinalaisopiskelijoita

Yksi keskeisiä Sino Finnish 100 Challengen tavoitteita on ollut yhdessä tekemisen lisäksi saada tulevaisuudessa enemmän kiinalaisten huippuyliopistojen opiskelijoita kiinnostumaan Suomesta ja tulemaan Suomeen opiskelemaan tai töihin.

Tongjin yliopistossa Shanghaissa opiskelevat Mengfan ChenJingming Sun ja Dejun Zhang sijoittuivat kymmenen kärkeen Sino Finnish 100 Challengen ideakilpailussa, johon tuli 661 ehdotusta. Kehittääkseen kieltenopetusta Kiinassa, he ideoivat nettiin perustettavaa virtuaalista oppimisympäristöä, jossa eri maalaiset opiskelijat voivat keskustella toistensa kanssa englanniksi, oppia toisiltaan sekä saada uusia ystäviä ja kontakteja.

Chen, Sun ja Zhang osallistuivat myös heinä–elokuun vaihteessa Aalto-yliopistossa järjestettyyn hankkeen kesäkouluun, johon osallistui yli 100 opiskelijaa eri yliopistoista Kiinasta, Koreasta ja Suomesta.

”Opiskelu kesäkoulussa oli hyvin erilaista kuin opiskelu Tongjissa. Täällä opetus on luentoja, joita opiskelijat kuuntelevat, mutta kesäkoulussa teimme yhteistyötä työpajoissa”, Mengfan Chen sanoo.

Kaikki heistä haluaisivat palata jossain vaiheessa Suomeen opiskelemaan.

“Haluaisin päästä vaihto-opiskelijaksi Suomeen”, toivoo tohtorin tutkintoa tekevä Dejun Zhang.

Ohjelman jatko on varmistunut

Ohjelma muuttuu 5-vuotiseksi vuosille 2018–2022. Ensi vuonna teemana on Life in future cities, Elämä tulevaisuuden kaupungeissa. Teeman puitteissa järjestetään vuonna 2018 keväällä ideakilpailu, elokuussa kesäkoulu ja syksyllä kehitysprojekteja. Monivuotisissa projekteissa toteutetaan designratkaisuihin pohjautuvia hankkeita kaupungeissa. Tavoitteena on saada mukaan yhä enemmän oppilaitoksia ja kaupunkeja Kiinasta ja Suomesta.

“Keväällä on tarkoitus tuoda Aallon opiskelijoita Shanghaihin ja osallistua toukokuussa kaupunkikehitysseminaariin, jossa on mukana kaupunginjohtajia noin sadasta innovaatiokaupungista eri maista”, Yrjö Sotamaa kertoo.

...

Päätösgaalassa palkittuja kilpailuehdotuksia, sisällöllisesti palkitut ideat ovat kaupunkikehityksen eri teemojen projekteja:

Unfinished Life Expectation, Guangdongin teknillinen yliopisto, Guangzhou
 
New Sustainable Community, Tsinghuan yliopisto, Peking

Beijing Sharing Fuel Cell Bike Design, Tsinghuan yliopisto, Peking

An online to offline learning bridge, Tongjin yliopisto, Shanghai

Lisätietoa:
facebook.com/SF100.Challenge

Sino Finnish 100 Challengen ensimmäisen vuoden toteuttamisesta vastasi Radical Design Week Association ry (RDWA) Suomi 100 -ohjelman tuella ja yhteistyössä mm. Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Espoon kaupungin, Suomen suurlähetystön, Shanghain pääkonsulaatin ja Kiinan huippuyliopistojen kanssa. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Metsähovin radio-observatorio
Yhteistyö Julkaistu:

Kansainvälinen yhteistyö tärkeää radio-observatoriolle

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion 50-vuotinen kansainvälinen yhteistyö saa jatkoa, kun astrofysiikan tutkimuskeskuksen ACME-ohjelma käynnistyi.
Sekajätekasa Ämmässuon jätteenkäsittelylaitoksella.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Kierrätyskampanja käynnistyy Otaniemen kampuksella

Käynnistämme Otaniemen kampuksella jätteiden kierrätyskampanjan lokakuun alussa. Tavoitteena on lisätä kierrätysastetta ja vähentää sekajätteen määrää.
Liisa Antola
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Liisa Antola: ”Rohkaisen ihmisiä rakentamaan uraansa enemmän myös arvojensa, eikä vain mielenkiinnon kohteiden, pohjalta”

Liisa Antola on aina haaveillut kansainvälisestä urasta, ja Kauppakorkeakoulun opinnoissa saatu kansainvälinen kokemus auttoi häntä saavuttamaan sen. Nykyään hän työskentelee Iso-Britanniassa toimivassa toimialajärjestössä DEI-asioiden parissa ja pyrkii luomaan oikeudenmukaisempaa työelämää kaikille vakuutus- ja eläkealoilla työskenteleville.
Mainiot materiaalit kirjoja pinossa keltaisella taustalla. Yksi avonainen kirja etualalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Lasten ja nuorten biopohjaisten materiaalien ohjekirja innostaa kokeilemaan

Mainiot materiaalit – ohjeita biopohjaisiin kokeiluihin kirja pitää sisällään 17 työohjetta, joiden avulla voi valmistaa itse biopohjaisia materiaaleja. Työohjeissa käytetään luonnosta saatavia tai kierrätettäviä aineita.