1. Yrittäjät palavat loppuun helpommin kuin palkatut työntekijät
TARUA. Tutkimuksen mukaan yrittäjät itse asiassa uupuvat työssä paljon harvemmin kuin muut työssä käyvät. Kibler ja hänen kollegansa selittävät uupumattomuutta ”positiivisella yrittäjämäisellä työriippuvuudella”. Vaikka korkea sitoutumisaste työhön ja vähäinen päivittäinen palautumisaika voivat olla työuupumuksen riskitekijöitä, yrittäjillä on puolellaan monta uupumusta vähentävää etua. Yrittäjän työhön kuuluu keskimäärin huomattavasti vähemmän päivittäisiä työstressin aiheita, kuten aikapainetta ja hallinnollisia tehtäviä, verrattuna muiden työntekijöiden työnkuvaan. Yrittäjillä on työssään myös enemmän itsemääräämisoikeutta kuin muilla työntekijöillä, koska yrittäjillä on suurempi vapaus itse suunnitella ja toteuttaa työtään haluamallaan tavalla.
2. Yrittäjillä on enemmän stressaavia vaatimuksia kuin muilla työntekijöillä
TARUA. Hallinnollisten tehtävien, epäselvien roolien ja aikapaineen on todettu lisäävän työuupumuksen riskiä. Kibler kollegoineen osoitti, että toisin kuin aiemmin on uskottu, yrittäjillä onkin näitä stressaavia velvoitteita vähemmän kuin palkkatyössä olevilla. Sen sijaan yrittäjyydessä toteutuu keskimäärin melko positiivinen työn vaatimukset vs. resurssit -malli, sillä yrittäjillä on usein paremmat resurssit kuin palkkatöissä olevilla. Näihin resursseihin kuuluvat itsenäisyys työhön liittyvässä päätöksenteossa, ja henkilökohtaiset resurssit, joilla viitataan henkiseen pääomaan.
3. Yksinyrittäjät ovat vähemmän stressaantuneita kuin yrittäjät, jotka työllistävät muitakin ihmisiä
TOTTA. Sekä yksinyrittäjät että työnantajayrittäjät, jotka työllistävät myös muita, ovat hyvin sitoutuneita työhönsä. Se, että yksinyrittäjillä on vähemmän työuupumusta, johtuu myös positiivisesta työn vaatimukset vs. resurssit -mallista; työ on hyvin itsenäistä ja siihen sisältyy verraten vähän velvollisuuksia, kuten kuormittavia hallinnollisia tehtäviä.
Tämä työstä saatava psykologinen hyöty on tärkeä yrittäjyyden aloittamiseen ja yrittäjänä pysymiseen kannustava tekijä, erityisesti yksinyrittäjillä.
Psykologinen hyöty voi myös kompensoida yksinyrittäjille sitä, että yritystä kasvattamalla ja muita työllistämällä he todennäköisesti ansaitsisivat enemmän.
Siksi psykologinen hyöty voi myös olla yksi este liiketoiminnan kasvulle, koska yksilöt tyypillisesti pyrkivät välttämään saavutettujen etujen menettämistä. Saavutetuista eduista luopuminen voi olla erityisen vaikeaa riskialttiiden valintojen yhteydessä, kuten siirryttäessä yksinyrittäjyydestä työnantajayrittäjyyteen.
4. Sarjayrittäjät selviytyvät stressistä paremmin kuin aloittelevat yrittäjät
TARUA. Tutkimus osoittaa, että sarjayrittäjät ja yrittäjät, jotka perustavat ensimmäisen startup-yrityksensä, kokevat samantasoista stressiä ja työuupumusta. Yritysten iälläkään ei ole väliä; työuupumusta ja stressiä ei ole enempää aloittelevien yrittäjien keskuudessa kuin konkariyrittäjillä.
On useita syitä, miksi sarjayrittäjät voivat olla yhtä uupuneita kuin aloittelevat yrittäjät ja miksi kokemus ei välttämättä auta yrittäjiä selviytymään stressistä paremmin. Jokaisessa yrityshankkeessa on omat haasteensa ja esteensä riippumatta siitä, onko yrittäjä aloittelija vai sarjayrittäjä. Aloittelevilla yrittäjillä voi olla vaikeuksia navigoida uudessa toimintaympäristössä, rakentaa verkostoja ja ymmärtää sääntely-ympäristöä. Sarjayrittäjillä riittää haasteita useiden yritysten hallinnassa, yritysten skaalaamisessa ja monimutkaisempien organisaatioon liittyvien ongelmien ratkaisemisessa.
Myös yrittäjien selviytymisstrategiat voivat vaihdella heidän kokemastaan stressitasosta riippumatta. Joillain yrittäjillä voi olla paremmat tukiverkostot, enemmän resursseja tai tehokkaammat selviytymismekanismit kuin toisilla yrittäjällä – riippumatta siitä, ovatko he yrittäjän polun alussa vai jo kokeneempia sarjayrittäjiä.
5. Vahva sitoutuminen ei estä työuupumusta
TOTTA. Vahva sitoutuminen työhön ei suojaa työntekijää työuupumukselta. Siksi organisaatioiden tulisi harkita yrittäjämäisempiä järjestelyjä työntekijöilleen eli rohkaista yrittäjähenkisyyteen ja itsenäisempään työn suunnitteluun. Tämä on tärkeää erityisesti pitkäjänteistä ja sitoutunutta työskentelyä vaativissa töissä, kuten sairaanhoitajan, opettajan tai poliisin ammateissa. Esihenkilöiden tulisi edistää tiimeissä yksilöllistä työntekoa niin, että työntekijät ovat mukana suunnittelemassa työtään ja työprosessejaan, jotta ne vastaavat paremmin jokaisen henkilökohtaisia tarpeita, tavoitteita ja taitoja. Tämä toteutuu monilla yrittäjillä aivan luonnollisesti.
Tutkimusartikkeli:
Obschonka, M., Pavez, I., Kautonen, T., Kibler, E., Salmela-Aro, K., & Wincent, J. (2023). Job burnout and work engagement in entrepreneurs: How the psychological utility of entrepreneurship drives healthy engagement. Journal of Business Venturing, 38(2), 106272.https://doi.org/10.1016/j.jbusvent.2022.106272