Uutiset

Muotoilu lisää muutoskykyä

Muotoilulla muutokseen -kirja on yleistajuinen ja nopealukuinen läpileikkaus Aallon kansainvälisesti huipputasoisesta muotoilututkimuksesta.
Designing Change book covers. Visual design: Cleo Bade
Visuaalinen suunnittelu: Cleo Bade

Muotoiluosaaminen tarjoaa käytännön työkaluja nopeasti muuttuviin tilanteisiin, jossa on tarpeellista jäsentää monimutkaisia ongelmia, nopeasti konkretisoida ideoita sekä työskennellä yli organisaatiorajojen. 

Muotoilulla voidaan vaikuttaa siihen, miten asioita kehitetään – miten käyttäjien ja kestävän kehityksen näkökulmat tuodaan tuotteiden ja palveluiden ytimeen. Muotoilun opit sopivat alalle kuin alalle: kaikkiin organisaatioihin, jotka haluavat tehdä ydintoimintaansa käyttäjälähtöisesti ja oppia työskentelemään joustavammin ja luovemmin.

Teknologiaosaamisemme Suomessa tunnistetaan, mutta harvempi tietää, että muotoiluosaamisessa Aalto-yliopisto sijoittuu kansainvälisessä yliopistovertailussa aivan maailman huipulle, kuudenneksi maailmassa. (QS Ranking 2021 & 2022) 

Muotoilulla muutokseen -kirja on nopealukuinen ja yleistajuinen läpileikkaus Aallon tämänhetkisestä korkeatasoisesta muotoilututkimuksesta. Systeemiajattelun, empatian ja ennakoinnin menetelmillä muotoilijat rakentavat organisaatioiden strategista muutosvalmiutta ja asiakaslähtöisyyttä sekä tekevät näkyväksi uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia haasteisiin. 

Kirjan on toimittanut Nokian ja Aalto-yliopiston johtotehtävissä toiminut Anna Valtonen yhdessä Petra Nikkisen kanssa, ja sitä voi suositella erityisesti yritysjohdolle ja päättäjille sekä tuleville muotoilun opiskelijoille. Kirjan kirjoittajina toimivat Aalto-yliopiston yli 30 professoria, opettajaa ja tutkijaa, jotka esittelevät muotoilututkimuksen uusinta ajattelua esimerkkien kautta.

Muotoilu on visiointia, innovointia ja toteutusta

Muutokset ovat valtavia mahdollisuuksia kehittää omaa toimintaa. Kirjan artikkeleissa tutkijat esittelevät muotoilututkimusta useissa eri konteksteissa.Esimerkiksi İdil Gaziulusoy kirjoittaa, miten systeemiset muutokset koskevat koko yhteiskunnan tulevaisuutta. Vaihtoehtojen visiointi on tärkeää mietittäessä tulevia sosioteknisiä ja ekologisia järjestelmiä, jotta organisaatiot voivat hahmottaa, motivoida ja hallita siirtymiä. 

Sampsa Hyysalon ryhmän kehittämä yhteisvisiontimalli. Kuva Sofi Perikangas
Muotoilija Tatu Marttila työstää energiamurroksen järjestelmätasoista muutosvisiota. Kuva Sofi Perikangas

Sampsa Hyysalon ryhmä on kehittänyt eri toimijoiden välisestä visiointiprosessista, jota on sovellettu Suomen energiamurroksen, vesiresurssien hallinnan, vähähiilisen liikenteen, sekä biodiversiteettistrategian valmisteluissa menestyksekkäästi kansallisella, alueellisella ja kaupunkitasolla.

Kirsi Niinimäki kuvaa systeemisen murroksen rakentamisesta käytännössä: miten pikamuodista luodaan polkuja kohti kestävämpää tekstiili- ja muotiliiketoimintaa. 

Taija Turunen esittelee itseohjautuvien ja monialaisten tiimien etuja nopeasti muuttuvissa, luovaa ongelmanratkaisua vaativissa ympäristöissä. Tua Björklund analysoi sitä, miten muotoilu kehittää yritysten innovaatiokyvykkyyttä myös epävarmoissa ja epävakaissa oloissa, jossa on lähdettävä kokeilemaan ratkaisua prosessilla, jonka lopputulosta ei alussa tiedetä. Anna Valtosen esimerkeissä ennakointi auttaa paitsi kasvattamaan laajempaa ymmärrystä, myös tarttumaan uusiin oivalluksiin ja ideoihin sopeutumisen sijaan.

Palvelumuotoilua, materiaalitutkimusta ja muutosten muotoilua – muotoilukäsite laajenee jatkuvasti

Kirjan esimerkit tekevät näkyväksi muotoilututkimuksen laajuuden, ja viimeistään tämän kirjan luettuaan ymmärtää muotoilun olevan pääasiassa muuta kuin ulkonäköä. Muotoilun vaikuttavuus on suurimmillaan, kun se yhdistyy muiden osaamisalueiden, kuten johtamisen, systeemiajattelun, teknologian, materiaalitutkimuksen, kemian tai lääketieteen kanssa.

ChemArts tutkii biomateriaaleja kokeilemalla. Kuva: Petri Anttila
ChemArts tutkii biomateriaaleja laboratiossa kokeilemalla. Kuva: Petri Anttila

Makrotasolla muotoilijat auttavat mallintamaan ja tekemään näkyväksi monimutkaisten ja monitasoisten systeemisten muutosten eri vaihtoehtoja ja vaikutuksia, jotta löydetään paras mahdollinen vaihtoehto. Toisaalla muotoilijat, kuten Julia Lohmann ja Pirjo Kääriäinen vaikuttavat myös mikrotasolla esimerkiksi uusiutuvien biomateriaalien tutkimuksessa.

Muotoiluosaaminen kehittyi Suomessa huimin loikkauksin Nokian ja Koneen kaltaisten teknologiayritysten panostusten myötä 90-luvulla. Tällä vuosituhannella esimerkiksi OP, Elisa ja Yle ovat pysyneet kilpailukykyisinä kansainvälisessä kilpailussa palvelumuotoilun ja asiakastarpeiden ymmärryksen kautta. 

Suomi on poikkeuksellinen maa siinä, miten paljon julkinen sektori hyödyntää muotoilua . Tämä on lisännyt julkishallintomme asiakaslähtöisyyttä ja rakentanut yhteistyötä eri toimijoiden välille. Silti strategisella muotoilulla on vielä paljon tilaa kasvaa, niin eri kokoisissa yrityksissä kuin julkisella sektorilla. 

Aalto ARTS Books julkaisee Muotoilulla muutokseen -kirjan suomeksi 11.4.2022  ja englanniksi 26.4.2022 Aallon verkkokaupasta: shop.aalto.fi. Kirja on myös verkkokaupassa ja Aaltodoc-julkaisuarkistossa ladattavissa ilmaiseksi pdf-muodossa. 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

  • Tiina Toivola, viestintäpäällikkö, Radikaali luovuus
  • 050-326 0300, tiina.toivola (at) aalto.fi
Design Bits is Aalto's introductory online course to design for non-designers. Illustration: Paulo Dziobczenski

Design Bits -verkkokurssi muotoilusta ei-muotoilijoille (ulkoinen linkki)

Innostava johdantokurssi luovaan ongelmanratkaisuun ja muotoilun menetelmiin.

designtalks_banner.jpg

Hyvä muotoilu hyödyttää kaikkia – avoin DesignTalks-luentosarja alkaa

Luentosarja muotoilusta ei-muotoilijoille. Puheenvuoroissa asiantuntijat pureutuvat muotoilun hyötyihin eri tilanteissa ja eri näkökulmista. Luennot ovat englanniksi.

Uutiset
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova

Radikaali luovuus

Mahdollistamme kokeilevaa toimintaa, joka haastaa vallitsevaa tilaa.​

Strategiamme
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Ainutlaatuinen äänentallennusteknologia mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.