Uutiset

Nuorten mediamaisema on yksilöllinen ja verkkoon kallellaan

Vanhemmat ikäryhmät vaalivat rutiineja ja arvostavat kansallista mediaa, tuore väitöstutkimus osoittaa.

Riitta Tammi selvitti väitöskirjaansa varten eri lukija- ja käyttäjäryhmien sitoutumista medianimikkeisiin, erityisesti aikakauslehtiin.

– Eri ikäryhmien henkilökohtaisten mediamaisemien välillä on huomattavia eroja suosituimpien medioiden ja genrejen välillä, ja mediamaisemat ovat myös hyvin eri kokoluokkaa, Tammi kertoo.

– Siinä missä 45–55-vuotiaat Kotilieden tai Suomen Kuvalehden lukijat seuraavat säännöllisesti useita kymmeniä nimikkeitä, jopa yli sataa, nuorilla aikuisilla henkilökohtainen mediamaisema voi jäädä pariin kymmeneen nimikkeeseen.

Vanhemmissa ikäryhmissä lukijoiden suosituimmat nimikkeet ovat usein Helsingin Sanomat, iltapäivälehtien verkkosivut tai YLEn uutiset. Tutkimukseen osallistuneilla lukiolaisilla ja nuorilla aikuisilla mieltymykset olivat yksilöllisempiä ja verkkoon kallellaan.

– Kymmenet blogit ja Youtube-kanavat, ulkomaiset keskustelu- ja uutissivustot ja televisio-ohjelmat heijastelivat osallistujien yksilöllisiä kiinnostuksen kohteita. Näissä arvostettiin esimerkiksi bloggaajan persoonallista ääntä tai nopeampaa uutisointia, Tammi selvittää.

Runsaus voi myös ahdistaa

Ihmisten arjessa mediamaiseman pirstaloituminen ja käytännössä rajaton medianimikkeiden valikoima on konkreettisesti yhteydessä medioihin sitoutumiseen. Tutkimuksessa vanhemmat osallistujat kokivat medioiden määrän ajoittain ahdistavaksi, ja he varasivat aikaa tärkeimmille nimikkeille ja karsivat vähemmän tärkeitä.

Mediasuhteen katsotaan usein kytkeytyvän sisältöön. Tammen tutkimuksessa korostuivat perheenjäsenten aikataulut ja arjen rutiinit, jotka vaikuttavat mediavalintoihin.

– Eräs lukija perui sanomalehtitilauksensa tutkimukseen kuuluvalla mediapäiväkirjajaksolla, ja oli hauska seurata kuinka hän etsi korvaajaa aamun uutistarpeeseen. Lopulta lehden korvasivat Suomen Kuvalehti ja uutissivusto. Tärkeämpää tässäkin tapauksessa oli se joka-aamuinen rutiini, eikä välttämättä se tietty lehtibrändi, Tammi painottaa.

Myös suhde aikakauslehtiin rakentuu sekä sisältöjen että käytäntöjen tasolla. Tutkimuksessa mukana olleet Tekniikan Maailma, Kotiliesi ja Suomen Kuvalehti herättivät lukijoissa positiivisia tunteita kun lehti vastasi sille annettuun tehtävään, kuten uutisten taustoittamiseen tai arkeen sopiviin resepteihin.

Uudenlaiset mediakäytännöt kuitenkin tulevat lukijan ja aikakauslehden väliin, jolloin painettu lehti saattaa jäädä kakkoseksi.

– Tekniikan Maailman lukijat etsivät verkosta samantyyppisiä sisältöjä. Ohjeita on helppo katsoa videoina Youtubesta tai vertailla elektroniikkaa keskustelufoorumeilla. Netti tarjoaa halutun sisällön silloin kun sitä tarvitaan, Tammi avaa uusien käytäntöjen vaikutusta medioiden käytössä.

Väitöstilaisuus

Riitta Tammen väitöskirja Engaging with Media in the Fragmented Media Environment. Using multiple methods to discover elements of media engagement tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa torstaina 4.2.2016 klo 12, Mediakeskus Lumeen Sampo-salissa, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjänä toimii Pille Pruulmann-Vengerfeldt, Associate Professor, Tarton yliopisto ja kustoksena professori Merja Salo, Aalto-yliopisto, median laitos.

Väitöskirjojen tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta shop.aalto.fi, tiedustelut [email protected].

Lisätietoja:

Riitta Tammi

Puh. 050 355 9660

[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.