Oletko valmis kokeilemaan radikaalia luovuutta elokuussa?
Luovuus on kärjessä useimmissa tulevaisuuden taitojen listauksissa, mutta miten sitä voi oppia?
Yksi oivallinen vaihtoehto on osallistua elokuussa 2023 kahden viikon mittaiseen maisteritason kurssiin, joka perustuu Aalto Design Factoryn haastepohjaiseen oppimispedagogiikkaan, mutta täydennettynä uusilla menetelmillä.
Kurssin luennoitsijat, apulaisprofessori Tua Björklund ja tutkijatohtori Vikki Eriksson, parhaillaan tutkivat radikaalia luovuutta ryhmässä, johon kuuluu innovaatioiden, muotoilun ja muutosjohtamisen tutkijoita. He halusivat tarkastella ilmiötä, joka liittyy Aalto-yliopiston läpileikkaavaan strategiseen teemaan, radikaaliin luovuuteen. Tiimi seuraa, miten sanoitukseltaan avoin, mutta kunnianhimoinen tavoite muokkaa organisaation normeja, identiteettiä ja työtapoja.
Kurssi on ensimmäinen kerta, kun tiimin tutkimustuloksia sovelletaan opetukseen.
"Emme opeta mitään tiettyä näkökulmaa, tieteenalaa tai prosessia", kertoo Vikki Eriksson. "Sen sijaan luomme ympäristön, jossa osallistujia kannustetaan ja rohkaistaan luovaan ja avoimeen prosessiin. Kyse on toki ongelmanratkaisusta, mutta sen sijaan, että ajattelisimme laatikon ulkopuolelta, uudelleenajattelemme koko laatikon käsitettä. Kurssilla emme opi yhtä oikeaa tapaa olla luova, vaan pyrimme löytämään erilaisia tapoja oppia luovaa ajattelua ja tekemistä."
Kurssin aikana opiskelijat jaetaan tiimeihin, ja he soveltavat erilaisia työkaluja ja menetelmiä oikeisiin työelämän tehtävänantoihin, jotka liittyvät tiettyjen alojen mullistamiseen tulevaisuudessa. Kurssiin kuuluu vierailuja ja työpajoja kumppaniorganisaatioissa, ja osallistujat tekevät yhteistyötä niiden henkilöstön kanssa.
"Kurssin keskeinen tavoite on luoda mahdollisimman hyvät olosuhteet aidolle tutkiskelulle ja kokeiluille: löytöretkeilylle. Kannustamme yksilöitä ajattelemaan täysin eri tavalla - ajattelemaan radikaalisti. Vaikka kurssi rakentuu olemassa olevien muotoiluajattelu- ja innovaatiokurssien pohjalle, kurssi sisältö on meillekin pedagogisesti uutta ja jännittävää", Tua Björklund toteaa innostuneena.
Kurssi koostuu lyhyistä ja monimuotoisista sprinteistä. Kussakin tehtävässä sovelletaan erilaisia luovia lähestymistapoja sen sijaan, että keskityttäisiin yhteen kahden viikon projektiin, joka huipentuu 10 minuutin loppuesitykseen. "Tavoitteenamme on minimoida varman päälle ottamisen tunne, joka estää riskinottamista. Jos yksi tehtävä epäonnistuu, osallistujat voivat kokeilla jotain erilaista seuraavassa."
"Painotamme monien, toisistaan poikkeavien näkökulmien tunnistamista ja radikaalin luovuuden eri ilmenemismuotoja. Tarjoamme osallistujille ympäristön kokeilla ja viettää kaksi ikimuistoista viikkoa. Yleisesti ottaen emme osaa varata tarpeeksi aikaa tai tilaa uudelle, jotta voisimme paremmin rikkoa rutiineja päivittäisessä elämässämme", Björklund lisää.
Kuka hyötyy radikaalin luovuuden oppimisesta?
Kurssi soveltuu sellaisille henkilöille, jotka etsivät tuoreita ideoita ja innovatiivisia lähestymistapoja.
Vikki Eriksson kertoo, ettei kurssilla tähdätä yhteen 'heureka' -oivallukseen. "Kyse on itsensä haastamisesta, erilaisten työkalujen ja lähestymistapojen soveltamisesta sekä oman ajattelun muuttamisesta. Lisäksi kukin osallistuja hyödyntää ja tuo mukaan oman jo olemassa olevan osaamisensa."
Vaikka kurssi kehittää empatiaa, luovuutta ja ongelmanratkaisutaitoja, Tua Björklund korostaa, että fokus on siinä, miten oppii tunnistamaan ja hyödyntämään radikaalia luovuutta ammatillisessa kontekstissa, opinnoissa tai myös henkilökohtaisessa elämässä. "Kurssin esimerkit ovat pääosin ammatillisen luovuuden alueella, mutta uskon, että osallistujien oppimistulokset ovat hyvin erilaisia ja yksilöllisiä."
Björklund myöntää, että termi "radikaali luovuus" saattaa aluksi kuulostaa pelottavalta, mutta kurssi toimii johdantona käsitteen ymmärtämiseen.
"Sanana 'radikaali' tässä yhteydessä merkitsee kunnianhimon tason nostamista, jota tarvitaan, jotta voimme aidosti rakentaa kestävämpää tulevaisuutta. Kurssilla hyödynnetään erilaisia työkaluja, kuten vaikka sidosryhmäanalyysiä ja ChatGPT:tä vauhdittamaan luovaa yhteistyötä. Tämä on tiivistetty paketti inspiraatiota: kuin karkkikauppa, jossa pääset kokeilemaan eri makuja. Emme mene kovin syvälle yksittäisiin menetelmiin, mutta täältä voi löytyä suunta, jota kohti haluat seuraavaksi mennä."
Kurssiin sisältyy myös useita ajankohtaisia vierailijaluentoja. Esimerkiksi dekaani Tuomas Auvinen puhuu luovuuteen johtamisesta, apulaisprofessori Henri Weijo käsittelee kriittisiä lähestymistapoja radikaaliin luovuuteen ja työelämäprofessori Lauri Järvilehto kertoo yrittäjyydestä tulevaisuuden luomisessa.
Kurssi edellyttää kandidaatin tutkintoa. Se soveltuukin alumneille sekä vaihto- ja maisteriopiskelijoille. Kurssille mahtuu 30 osallistujaa, ja rekisteröityminen päättyy, kun kurssi on täynnä. Älä siis odota - hae mukaan heti varmistaaksesi paikkasi!
Vaikka opintopisteet tulevat insinööritieteiden korkeakoulusta, kurssi ei edellytä aiempia tekniikan opintoja. "Kuvittelemme tulevaisuutta. Mitä monimuotoisempi osallistujajoukko meillä on, esimerkiksi eri kansallisuuksien, tieteenalojen ja elämänvaiheiden suhteen, sen parempia ja innovatiivisempia tuloksia saamme", sanoo Tua Björklund.
Kurssi tarjoaa upean mahdollisuuden päivittää omaa osaamista, tehdä yhteistyötä suomalaisten organisaatioiden ja poikkitieteellisen ryhmän kanssa kahden intensiivisen viikon ajan.
- Julkaistu:
- Päivitetty: