Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelijat Anna Rantala ja Jędrzej Bugowski tekivät Deloittelle opiskelijaprojektin, jossa he tutkivat ESG-suorituskyvyn* vaikutusta yritysten arvonmääritykseen yrityskauppojen yhteydessä. Anna ja Jędrzej haastattelivat Deloitten ammattilaisia, tutustuivat akateemiseen tutkimukseen ja perehtyivät erilaisiin toimialaraportteihin. Näiden avulla he määrittelivät listan kestävän kehityksen aiheista, jotka vaikuttavat suoraan yritysten arvonmääritykseen, ja osoittivat onnistuneesti, miten niitä voidaan hyödyntää arvonmääritysprosessissa. (*ESG = Environmental, Social ja Governance eli ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyvät asiat)
Tavoitteena oli kehittää toimintamalli, jonka avulla voidaan määrittää rahallinen arvo sille, mitkä ESG-tekijät vaikuttavat yrityksen ostoprosesseihin ja lopulta yrityksen tulevaan arvoon. Opiskelijoiden kehittämässä lopullisessa mallissa keskityttiin kestävään kehitykseen liittyvien aiheiden riski- ja mahdollisuusanalyysiin ja niiden rahallisiin mittareihin, kuten mahdollisiin kustannuksiin, joita ne voisivat aiheuttaa, tai mahdollisiin lisäyksiin yrityksen tuloissa, joita ne voisivat tuoda. Hankkeen tulokset esiteltiin yksityiskohtaisessa esityksessä Deloittella 23. toukokuuta 2024.
”Työskentely niinkin uudenlaisten aiheiden parissa kuin yritysten ESG-suorituskyky on todellinen haaste. Sen lisäksi, että se on opettanut meille lisää aiheesta ja sen uskomattomasta monimutkaisuudesta, se on myös antanut meille välineitä oppia nopeasti ja menestyä tulevina ammattilaisina”, Anna ja Jędrzej kertovat.
Akateemisten viitekehysten soveltaminen tosielämän tapauksiin
Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelemaa mallia voidaan edelleen räätälöidä Deloitten tarpeisiin ja käyttää yhtiön yrityskauppaneuvontaan. Mallin kehittämisessä sovellettiin perinteisiä arvonmäärityskehyksiä yritysten ja neuvontayritysten kohtaamiin nykytilanteisiin. Projektin akateemisen ohjaajan, laskentatoimen apulaisprofessori Bianca Beyerin akateeminen tuki oli ratkaisevassa asemassa, sillä se auttoi tasapainottamaan akateemisten tutkimusmenetelmien ja niiden käytännön sovellusten yhdistämistä.
Hanke kehittyi kevään aikana tiiviissä yhteistyössä ja myös useissa tapaamisissa Deloitten ammattilaisten kanssa. Näiden yhteisten keskustelujen avulla opiskelijat saivat syvällisemmän käsityksen asiakkaan tilanteesta. ”Aihe on monitahoinen ja monimutkainenkin, mutta opiskelijat saivat hienosti jäsenneltyä tutkittavaa aihetta ja tuottivat myös toivotun lopputuloksen. Olemme erittäin tyytyväisiä kevään aikana tehtyyn yhteistyöhön ja kaikkiin oivaltaviin keskusteluihin”, sanoo Leea Uusi-Hautamaa, Suomen Deloitten ESG DD-toimeksiannoista vastaava Partner.
Lopputuotoksena opiskelijat kehittivät onnistuneesti räätälöidyn kehyksen ESG:n arvon määrittämisen haasteisiin vastaamiseksi. ”Anna ja Jędrzej saivat erinomaisia työelämätaitoja, jotka täydentävät heidän akateemista osaamistaan, ja heillä oli mahdollisuus tavata mahdollisia tulevia työnantajia”, sanoo apulaisprofessori Bianca Beyer. Kaikki tämä teki Aallon opiskelijaprojektista Deloitten kanssa todella rikastuttavan kokemuksen.