Uutiset

Opiskelijat selvittivät edullisten ruokatuotteiden ostomotiiveja

“Opiskelijat voisivat pistää saman tien pystyyn kahden hengen konsulttitoimiston.”
Kaksi naista K-ryhmän kaupan hevi-osastolla.
Kuva: K-ryhmän aineistopankki

Kilpailu ruokakaupassa on Suomessa kovaa, ja alan toimijat ovatkin kilpaa alentaneet hintojaan. Perinteisesti laadukkuudella ja kauppiuudella profiloitunut K-ryhmä halusi selvittää asiakkaiden motiivit suosia edullisia ruokatuotteita, sillä hinta-alennusten lisäksi muut alan toimijat ovat onnistuneet parantamaan esimerkiksi kuluttajien mielikuvia tarjonnan laadusta. K-ryhmän antama tutkimusprojekti toteutettiin osana Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konseptia.

Tutkimusprojektin tavoitteena oli selvittää edullisen ruoan ostamista selittävät motiivit ja ajurit ja kvantifioida niiden merkitys K-ryhmän eri asiakassegmenteissä. Erityisesti K-ryhmää kiinnosti asiakkaiden motiivit, jotka eivät liity pelkästään asiakkaan käytössä olevaan rahaan.

Case K-ryhmä, opiskelijat Camilla Karlsson ja Suvi Pättikangas
Camilla Karlsson ja Suvi Pättikangas

Opiskelijoiden valinnassa onnistuttiin erinomaisesti

Hankkeen projektitutkijoina toimivat Kauppakorkeakoulun markkinoinnin maisteriopiskelijat Camilla Karlsson ja Suvi Pättikangas.

“Kaiken kaikkiaan tutkimusprojektin aihe on äärimmäisen ajankohtainen, ja varmaan juuri siksi mahdollisuus sen toteuttamiseen herätti poikkeuksellisen paljon kiinnostusta opiskelijoiden keskuudessa. Saimme todella paljon todella hyviä hakemuksia, ja onnistuimme rekrytoimaan projektin toteuttamiseen huipputekijät”, hankkeen akateeminen ohjaaja Lauri Paavola kertoo.

Myös K-ryhmässä oltiin erittäin tyytyväisiä opiskelijoihin. “Camillan ja Suvin työskentelytapa ja suhtautuminen projektiin osui kuin nappi silmään. Projekti lähti rivakasti käyntiin ja he pystyivät hahmottamaan isoja kokonaisuuksia”, kertoo projektissa mukana ollut K-ryhmän Insight, Brand and Content Director Heidi Jungar.    

Kolme tutkimusvaihetta

Projekti toteutettiin kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa opiskelijat haastattelivat kymmenen kuluttamiseen, ruokaan tai kaupan alaan erikoistunutta asiantuntijaa. Asiantuntijahaastatteluiden tarkoituksena oli löytää oikeat kysymykset projektin seuraavaan vaiheeseen ja ideoida mahdollisia motiiveja edullisten ruokatuotteiden ostamiseen. 

Projektin toisessa vaiheessa toteutettiin kvalitatiivinen tutkimus, jossa opiskelijat haastattelivat K-ryhmän asiakkaita. Haastattelujen pohjalta luotiin hypoteesit tekijöistä, jotka vaikuttavat edullisten tuotteiden ostamiseen.

Kolmannessa vaiheessa opiskelijat loivat kvantitatiivisen kysymyspatteriston, jonka avulla selvitettiin hypoteesien paikkansapitävyys kuluttajissa. “Oli kiinnostava seurata, kuinka laadullisen osion tulokset skaalautuivat. Laadullisessa osiossa painottuivat eri syyt kuin kvantitatiivisissa haastatteluissa. Tämä opetti sen, että tulokset kannattaa kvantifioida isolla otoksella todellisten mittakaavojen selvittämiseksi”, Camilla ja Suvi pohtivat.

Onnistunut ja antoisa hanke kaikille osapuolille

Opiskelijakaksikko pääsi kehittämään taitojaan asiantuntijatyössä. “Saimme konkreettista kokemusta projektinhallinnasta, ruokakaupan alasta sekä sen toiminnan kehittämisestä. Osaamista kertyi runsaasti myös kuluttajan käyttäytymisestä ja tutkimuksesta. Lisäksi pääsimme hankkeen kautta syventämään osaamistamme hintatietoisuudesta ja -mielikuvista, sekä hybridikuluttajasta. Oli myös hauskaa miettiä, kuinka tulokset viestitään vaikuttavasti”.

Lauri Paavolan mukaan Camilla ja Suvi suoriutuivat työstä erinomaisesti. ”Näki, että he olivat molemmat innoissaan projektista. Lisäksi heillä molemmilla on todella hyvät ongelmanratkaisukyvyt. Työn toteutus oli hienosti hallussa alusta loppuun ja tulokset mielestäni erinomaiset”, hän toteaa.

Myös Heidi Jungar oli mielissään työn tuloksista. “Osa onnistunutta projektia on lopputulemien kiteyttäminen ja visuaalisuus, joissa Suvi ja Camilla ovat onnistuneet huippuhienosti. Tulokset inspiroivat käytännön muutokseen organisaatiossa. Camilla ja Suvi voisivat perustaa kahden naisen konsulttitoimiston ja myydä palveluitaan suurille yrityksille. Antaisin heille parhaan arvosanan projektista,“ hän kiteyttää.

Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit / Customized Student Business Projects

Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt opiskelijoiden yritysprojektit -konsepti on suunniteltu yrityksille tehtäviä tutkimus- ja selvitysprojekteja varten ja sen lähtökohtana ovat yrityksen tarpeet.

Lue lisää
Opiskelijoita Kauppakorkeakoululla. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Two students fly a kite. Photo: Aleksi Poutanen
Opinnot Julkaistu:

Miten valmistaa opiskelijoita ammattilaisiksi epävarmassa tulevaisuudessa?

Valmistuneet tarvitsevat monenlaisia taitoja tulevaisuuden työelämässä.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

HR palvelupisteen kesätauko ja uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen

HR palvelupiste on kesätauolla 28.6 - 5.8.2024. Uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen ovat tiistai - torstai klo 12.00 - 15.00. Huom! aukioloajat muuttuvat 6.8.2024 alkaen.