Vain noin kymmenesosa alle 30-vuotiaista naisista on kiinnostunut teknillistieteellisestä yliopistokoulutuksesta ja vain pari prosenttia tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn opiskelusta yliopistossa, kun saman ikäiset miehet nostavat ne kiinnostavimpien alojen joukkoon, käy ilmi Taloustutkimuksen tuoreesta selvityksestä (Korkeakoulujen Bränditutkimus 2020).
Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto ja Oulun yliopisto järjestävät 8. lokakuuta 2020 Shaking up Tech -tapahtuman, jonka tavoitteena on kannustaa ja rohkaista lisää nuoria naisia tekniikan aloille. Tapahtumasta edellisvuosina saatu palaute on ollut hyvin positiivista. Kyselyn mukaan tapahtuma tuplasi tekniikan alasta kiinnostuneiden määrän osallistujien joukossa. Osallistujista miltei puolet aikoi hakea tekniikan alalle. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa.
”Shaking up Techin tavoitteena on esitellä nuorille lukiolaisille tekniikan alan monipuolisuutta sekä sen tarjoamia erilaisia uravaihtoehtoja ja mahdollisuuksia vaikuttaa maailmaan. Koronatilanteen vuoksi tapahtuma järjestetään nyt verkossa ja se on avoin kaikille lukiolaisille”, sanoo Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun kehityspäällikkö Marja Niemi.
Shaking up Tech -tapahtuman puheenvuoroissa kuullaan muun muassa naisten innovaatiopalkinnon saanutta Aalto-yliopiston aurinkokennotutkijaa Hele Savinia, LUT-yliopiston ensimmäistä konetekniikan naisprofessoria Heidi Piiliä ja ja Oulun yliopiston 6G Flagship -ohjelman tutkimuskoordinaattoria, langattoman tietoliikenteen tutkijaa Marja Matinmikko-Bluea. Opiskelijapaneelissa on mukana kaksi tekniikan alan opiskelijaa kustakin yliopistosta. Sekä puhujille että opiskelijapaneelin jäsenille voi esittää kysymyksiä verkossa.
Myös Aalto-yliopiston hydrometallurgian professori Mari Lundström on yksi tapahtuman aamupäivän puhujista. Hän työskenteli seitsemän vuotta Outotecilla ennen kuin aloitti professorina Aalto-yliopistossa. Mari Lundström haluaa korostaa tekemisen vapautta ja isojen kokonaisuuksien hallintaa. Hän johtaa Suomen suurinta akkumetalliekosysteemiä, BATCircle-konsortiota.
”Oppiminen tapahtuu samalla kun uskallamme ottaa uusia tehtäviä vastaan. Asenne ja intohimo johtavat parempaan oppimiseen. Itselläni ei esimerkiksi ollut viisi vuotta sitten mitään osaamista tai kokemusta tutkimusryhmän johtamisesta.”
Tekniikan parissa työskentelevät naiset kertovat juuri julkaistulla videolla, miten he ovat päätyneet alalle.