Uutiset

Sinnikkäät opiskelijat toteuttivat matematiikkaa ja taidetta yhdistävän näyttelyn poikkeusoloissakin

Collineations grounds -näyttelyä kehystää Kandidaattikeskuksen suojattu sisäpiha ja sen tummanpunainen tiili, musta graniitti ja kuparipinnoitettu julkisivu.
Crystal Flowers exhibition Collineation Grounds. Photo: Mikko Raskinen.
Collineations grounds: The Unexpected Journey. Kuva: Mikko Raskinen.

Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin -kurssin näyttely on ollut opiskelijatöineen esillä Heurekassa vuonna 2017 ja Espoon kulttuurikeskuksessa 2019. Kesällä 2021 kurssin näyttely on toistaiseksi avoinna Otaniemen kampuksella.

Ulkona järjestettävää näyttelyä kehystää Kandidaattikeskuksen suojattu sisäpiha ja sen tummanpunainen tiili, musta graniitti ja kuparipinnoitettu julkisivu. Alvar Aallon hengessä opiskelijatyöt elävöittävät tiloja useista näkökulmista ympäröivien ikkunoiden kautta.

”On aivan erityistä järjestää näyttely näissä poikkeusolosuhteissa”, sanoo vanhempi yliopistonlehtori Kirsi Peltonen.

Kurssin aikana eri alojen ja opiskeluvaiheiden opiskelijat ovat työskennelleet matematiikan ja taiteiden parissa, etsien kiinnostavia rakenteita ja konsepteja tarkasteltavaksi. Näyttely muodostuu kurssin aikana syntyneistä teoksista.

”Kristallikukkia peilisalissa -kurssi perustuu vuorovaikutukseen. Sitä on yritetty rakentaa, mutta aidon vuorovaikutuksen muodostaminen ja dialogin synnyttäminen etänä on todella haasteellista, jopa tuskaista. Tämä on ollut jatkuvaa säätämistä ja suunnitelmia on jouduttu muuttamaan lennosta. Olen todella kiitollinen kurssin sinnikkäille opiskelijoille, jotka ovat jaksaneet roikkua mukana”, Peltonen sanoo.

2021 kurssin teemana oli projektiivisen geometrian rooli modernin matematiikan kehityksessä ja sen vuorovaikutus soveltuvilla aloilla. Projektiivinen geometria käsittelee jonkin muodon projektiota, esimerkiksi sen muodostamaa varjoa, jollain pinnalla. Projektiivinen geometria on peräisin arkkitehtien ja taidemaalarien pyrkimyksistä kuvata kohteita litteillä pinnoilla. Pisteiden, viivojen ja tasojen kauniit ja monimutkaiset järjestelmät johtavat odottamattomiin tuloksiin yli mielikuvituksen rajan, vahvistaen matematiikan ja visuaalisen havainnon välistä yhteyttä.

Lue lisää teoksista:

Collineation Grounds
The Unexpected Journey
Tetractys
The Dragonfly
Trillium
Shapes and Symmetries
Projective Configurations

Lisätietoa:

Collineations grounds -tapahtumasivu

Kuvat: Mikko Raskinen, video: Anna Berg.

Kirsi Peltonen. Photo: Mikko Raskinen.

Kirsi Peltonen: On kummallista mennä autiotaloon ja tavata siellä opiskelijoita Zoomin välityksellä

Vanhempi yliopistonlehtori Kirsi Peltonen ehti pitää viime syksynä yhden voimaannuttavan lähiluennon, ja nyt hän opettaa pääosin etänä Otaniemestä käsin. Hän pitää etäyhteyksien varassa tapahtuvaa vuorovaikutusta hyvin haastavana.

Uutiset
Crystal Garden. Kuva: Kalle Kataila.

Keijukaisten tanssi valloitti Kuunsillan – opiskelijoiden taidenäyttely avautui Espoon Kulttuurikeskuksessa

IN TRANSITION -näyttelyn teokset hyödyntävät Arto Sipisen suunnitteleman rakennuksen arkkitehtuuria ja sen päivän mittaan luonnettaan muuttavaa valoa.

Uutiset

Sensual Mathematics -näyttely Heurekassa

Aalto-yliopiston kurssin ”Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin” loppunäyttely

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Elisa Kultanen kahvilassa
Opinnot Julkaistu:

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Two people are sitting on a bench in an empty hallway. One of them shows the other something from their laptop screen.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uusi rahoitus laajentaa FITech-verkostoyliopiston puhtaan siirtymän kurssitarjontaa

FITech-verkostoyliopistolle myönnetty uusi rahoitus tuo kurssitarjontaan monipuolisesti puhtaan siirtymän osaamista tukevia kursseja.