Uutiset

Suomen Akatemia päätti tutkimusinfrastruktuurien tiekartasta

Aalto-yliopisto on mukana kymmenessä kansalliselle tiekartalle vuosille 2021–2024 valitussa tutkimusinfrastruktuurissa, jotka tukevat yliopiston seitsemää tutkimusaluetta.
A detail of an exhibition on quantum technology at Aalto University, photo by Mikko Raskinen

Suomen Akatemia on valinnut 29 tutkimusinfrastruktuuria kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle 2021–2024. Tiekartta on luettelo Suomen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle strategisesti merkittävistä, seuraavien 10–15 vuoden aikana tarvittavista tutkimusinfrastruktuuripalveluista.

Aalto-yliopistolla on koordinointivastuu kolmesta merkittävästä tutkimusinfrastruktuurista: bio- ja kiertotalouden Bioeconomysta, luonnon ja synteettisten epäorgaanisten materiaalien RawMattersista, sekä mikro- ja nanotieteen ja kvanttiteknologioiden OtaNanosta. Lisäksi yliopisto on mukana seitsemässä muussa tutkimusinfrastruktuurissa.

Tiekartan pohjalta avattavissa FIRI (Finnish Research Infrastructures) -rahoitushauissa suurin osa rahoituksesta varataan tiekartan tutkimusinfrastruktuureille. Seuraava FIRI-rahoitushaku avataan keväällä 2021.

Aalto-yliopiston tutkimusinfrastruktuurit kansallisella tiekartalla 2021–2024

Bioeconomy. Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkimusympäristön erityisosaamista on bio- ja kiertotalous, jossa metsäbiomassaa ja biopohjaisia sivu- ja jätevirtoja jalostetaan korkean teknologian tuotteiksi.

Euro-BioImaging käsittää bio- ja lääketieteellisessä tutkimuksessa tarvittavaan kuvantamiseen Euroopan parhaimpiin kuuluvia kuvantamistekniikoita kahdessa toimintayksikössä: kehittyneen valomikroskopian ja biolääketieteellisen kuvantamisen yksikössä.

Maa-avaruus-ekosysteemiin (E2S) sisältyvät suurmittausalueet kattavat havaintoja avaruudesta ilmakehään ja maan pinnalle asti. Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio, Aalto-yliopiston Metsähovi, on osa kokonaisuutta.

Fin-CLARIAH -infrastruktuuri palvelee laajasti ihmistieteiden tutkimustarpeita erilaisista kieliaineistoista (Fin-CLARIN) laajoihin ihmistieteiden tutkimusaineistoihin (Fin-CLARIAH). Lue lisää.

Fin-EPOS -tutkimuskonsortiossa yliopistot ja tutkimuslaitokset ylläpitävät kiinteän maan observatorioita ja laboratorioita sekä toimittavat dataa kansainvälisiin tietokeskuksiin geotieteen tutkimustarpeisiin.

Finnish Computing Competence Infrastructure (FCCI) kokoaa muun muassa dataintensiivisessä tutkimuksessa, tekoälyssä ja korkean suorituskyvyn laskennassa tarvittavat laskennalliset ja tallennusresurssit yhdeksi kansalliseksi kokonaisuudeksi niin tieteen kuin taiteen alojen käyttöjen.

Finnish Quantum Computing Infrastructure (FIQCI, Kvanttilaskin) on Aalto-yliopiston, VTT:n ja CSC:n yhteinen uusi tutkimusinfrastruktuuri, joka tarjoaa kvanttilaskentapalveluja, kuten laskenta-aikaa ja koulutusta, tukemaan tulevaisuuden kvanttitietokoneiden laskentateknologian hyödyntämisen suunnittelua.

FUWIRI mahdollistaa tulevaisuuden langattomiin verkkoihin liittyvien laiteratkaisujen, algoritmien, ohjelmistojen ja sovellusten tutkimisen, kehittämisen ja testaamisen. Aalto-yliopisto tarjoaa laajan mittausympäristön elektroniikan laitteiden tutkimukseen ja suunnitteluun.

OtaNano kattaa laajan valikoiman laitteistoja mikro- ja nanotieteen sekä kvanttiteknologian tutkimukseen. Nanoteknologian, kvanttilaskennan ja matalan lämpötilan fysiikan erityisosaaminen tukee myös kansainvälisesti kilpailukykyistä korkean teknologian liiketoimintaa.

RawMatters/RAMI tukee luonnon ja synteettisten epäorgaanisten materiaalien tutkimusta. Erityispainopisteitä ovat suljetut materiaalikierrot, kestävän kehityksen energiatutkimus, primääristen kaivostuotteiden jatkojalostus sekä sekundääristen raaka-aineiden prosessointi ja kestävä käyttö.

Lue lisää

Aalto-yliopiston tutkimuksen infrastruktuuritSuomen Akatemian tiekarttapäätökset -tiedote 11.12.2020 (> aka.fi)

Kuva Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Metsähovin radio-observatorio
Yhteistyö Julkaistu:

Kansainvälinen yhteistyö tärkeää radio-observatoriolle

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion 50-vuotinen kansainvälinen yhteistyö saa jatkoa, kun astrofysiikan tutkimuskeskuksen ACME-ohjelma käynnistyi.
Peter Liljeroth
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Eurooppalainen jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Professori Peter Liljeroth sai Euroopan tutkimusneuvostolta miljoonarahoituksen kvanttimateriaalien kehittämiseen. Uusista materiaaleista toivotaan rakennusainesta toistaiseksi ennennäkemättömiin kvanttilaitteisiin.
A woman with blonde hair stands with arm resting on a ledge with a grey background.
Nimitykset Julkaistu:

Fysiikan professori: Ydinsimulaatiot vaativat tehokkaita tietokoneita, ja siinä “Suomi on edelläkävijä”

Andrea Sand johtaa suurta kansainvälistä Nuclear Materials and Engineering -tutkimusryhmää, jonka rahoitukset ja yhteistyökumppanuudet kattavat koko Euroopan.
Metsähovin tutkimusaseman alue rakennuksineen kuvattuna ylhäältä päin syksyisessä maisemassa metsän keskellä.
Aalto Magazine Julkaistu:

Suomen ainoa radio-observatorio selvittää avaruuden salaisuuksia

Kirkkonummella sijaitseva Metsähovi kerää tietoa muun muassa Auringosta, kvasaareista ja mustista aukoista. Samalla koulutetaan tulevaisuuden avaruusosaajia.