Uutiset

Tuomas Kynkäänniemi vaihtoi Mars-hommat tekoälytutkimukseen

Tietotekniikan laitoksen tohtorikoulutettava Tuomas Kynkäänniemi teki kesä- ja osa-aikatöinään Mars-luotaimen antureiden kalibrointia Ilmatieteen laitoksella. Nyt hän tekee väitöskirjaa kuvia luovista GAN-malleista.
On the right, NASAs perseverence rover, on the right, a selection of GAN generated images showing some convinving and some bad pictures of dogs, mountains, lighthouses and wine
Vasemmalla taiteellinen kuva Perseverance-luotaimen laskeutumisesta. Kuva: Nasa/JPL. Oikealla: Kynkäänniemi et al. (2019): Improved Precision and Recall Metric for Assessing Generative Models.

Tuomas Kynkäänniemi oli kandi- ja maisteriopintojensa aikana kesä- ja osa-aikatöissä Ilmatieteen laitoksella, missä hän kalibroi Mars-luotaimen paine- ja lämpötila-antureita. Mars-tutkimus kiehtoi häntä pitkälti siksi, että Mars ja Maa ovat monilta ominaisuuksiltaan samanlaisia. Marsissa ei ole kasvillisuuden tai ihmisen aiheuttamia häiriötekijöitä. Ilmakehän ilmiöiden mallintaminen Marsissa on siksi helpompaa ja se voi antaa mahdollisuuden ymmärtää myös joitain Maassa esiintyviä ilmiöitä paremmin.

”Työni liittyi antureilta saatavien signaalien muuntamiseksi lämpötilan ja paineen yksiköiksi, eli celsiusasteiksi ja pascaleiksi. Avaruusmissioissa on hyvin paljon testaamista koko kehitystyön ajan, jotta voidaan varmistua, että kaikki lopullisen laitteen anturit toimivat oikein.”

Ilmatieteen laitoksella työskentelyn jälkeen Kynkäänniemi liittyi Nvidian tutkimusryhmään ja vaihtoi samalla pääainetta teknillisestä fysiikasta tietotekniikkaan. Hän tutkii nyt Marsin sijaan koneoppimista, erityisesti kuvia luovia GAN-malleja, professori Jaakko Lehtisen ryhmässä.

Tuomas Kynkäänniemi.
Tuomas Kynkäänniemi NeurIPS 2019 -konferenssissa.

”Koneoppiminen alkoi kiinnostaa ja tuntua enemmän omalta, joten päädyin teknillisen fysiikan puolelta tietotekniikan pariin. Opintojeni ajan minua on jatkuvasti ohjanneet omat mielenkiinnon kohteet ja innostus oppia uusia asioita. Aallossa voi päästä opiskelemaan hyvin monenlaisia aiheita”, Kynkäänniemi sanoo.

Diplomityönsä hän teki GAN-mallien laadun arviointiin käytetyistä mittareista Nvidian tutkimusryhmässä ja sai siitä Tietojenkäsittelytieteen Seuran 2018-2019 pro gradu -palkinnon. Diplomityöstä tuli samalla Kynkäänniemen väitöskirjan ensimmäinen julkaistu artikkeli Neural Information Processing Systems -konferenssissa.

”Hyvältä GAN-mallilta toivotaan, että se pystyisi tuottamaan hyvin realististen kuvien lisäksi myös toisistaan erinäköisiä kuvia. Diplomityössäni kehitimme mittarin, jolla kuvien laatua ja vaihtelevuutta pyritään arvioimaan.”

Viimeisin Nvidian tutkimusryhmän läpimurto koskee GAN-mallissa tarvittavien kuvien määrää. Aikaisemmin tarvittiin satojatuhansia kuvia, nyt riittää kymmenesosa aikaisemmasta.

Vapaa-ajallaan Kynkäänniemi tykkää viettää aikaa kahden mäyräkoiran kanssa, ja harrastaa monipuolisesti liikuntaa.

Lisätietoa:

Linkki diplomityöhön

Tutkimusartikkeli: Improved Precision and Recall Metric for Assessing Generative Models

Tietojenkäsittelytieteen Seura:Lukuvuoden 2018-2019 pro gradu -palkinto Tuomas Kynkäänniemelle

Kuvia luovien GAN-mallien mullistus sai Forbesin tekoälypalkinnon

Suomen tekoälykeskus FCAI:n yhteistyökumppani Nvidia kehitti mallin, joka vähentää kuvien luomiseen tarvittavan datan määrää. Nvidian tutkija Jaakko Lehtinen työskentelee myös professorina Aalto-yliopistossa ja Suomen tekoälykeskuksessa.

Lue lisää
Gan.uvia

Opiskelijoiden sateelliittiprojekti oli lähtölaukaus alumni Maria Hietan uralle avaruusalalla

Alumni Maria Hieta valmistui avaruustekniikan pääaineesta.

Lue lisää
Aalto-yliopisto / Maria Hieta / photo: Maria Hieta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Elisa Kultanen kahvilassa
Opinnot Julkaistu:

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana