Tuotantotalouden maisteriohjelma yhdistää teknologiaa, liiketoimintaa ja johtamista – ja tuo opiskelijat tiiviin alumniverkoston äärelle
Industrial Engineering and Management (IEM) -ohjelmasta valmistuu maistereita, joilla on erittäin monipuolisia uravaihtoehtoja. He voivat muun muassa toimia teknologiayrityksissä johtotehtävissä, perustaa ja kasvattaa startup-yrityksiä, uudistaa prosesseja teollisuudessa, tai edistää kansallista innovaatiopolitiikkaa.
Kaksivuotisen maisteriohjelman ensipuoliskon suorittanut Saghar Sedighi kuvailee IEM-ohjelmaa itselleen täydelliseksi valinnaksi.
”Jos haluaa vahvat liiketoiminta- ja johtamistaidot ja samalla korkeatasoista insinööriosaamista, kannattaa tähdätä tänne tuotantotalouden ohjelmaan”, hän korostaa.
Opinto-ohjelmassa voi valita neljästä pääaineesta: Strategy, Operations Management, Product and Innovation Management, tai Organization Design and Leadership. Lisäksi sivuaineeksi voi valita jonkin insinööritieteiden monista vaihtoehdoista.
”Kun pohdin mitä opiskella, niin lähinnä kiinnosti kaikki. Täällä omaa osaamisprofiilia saa kehittää todella joustavasti. Riippumatta siitä, millaisen polun itselleen luo, oppii ymmärtämään ja yhdistämään teknologiaa, liiketoimintaa ja johtamista. Samalla oppii vahvoja ongelmanratkaisutaitoja, olennaisia vuorovaikutustaitoja ja yrittäjähenkisyyttä.”
Tärkeitä taitoja työelämään
Saghar on erityisen tyytyväinen siihen, kuinka vahvat siteet koulutusohjelmalla on yritysmaailmaan.
”Meillä on äärimmäisen menestyneitä alumneja, jotka ovat sitoutuneita ja uskollisia vanhalle opinahjolleen. Vaikka he ovat todella kiireisiä, heillä on aikaa opastaa meitä tuotantotalouden opiskelijoita. Tässä maisteriohjelmassa pääsee tapaamaan uskomattomia ihmisiä, tutustumaan heidän johtamiinsa yrityksiin ja rakentamaan vahvan verkoston.”
Saghar aloitti opinnot IEM-ohjelmassa syksyllä 2023. Tähän mennessä hänellä ei ole ollut yhtään kurssia, jossa kaikki tehtävät olisivat yksilösuorituksia.
”Melkein kaikki projektit tehdään ryhmissä. Se on mainio tapa opiskella”, Saghar mainitsee.
”Joskus jokin aihe voi kiehtoa minua enemmän kuin muita, ja toisinaan joku muu on innostuneempi aiheesta ja suoriutuu minua paremmin. Se täytyy vain oppia hyväksymään ja etsiä keinoja työskennellä tehokkaasti yhdessä. Täällä oppii, kuinka johtaa tiimiä, ja kuinka olla hyvä tiimipelaaja”, hän kuvailee.
”En ole vielä varma, millaista uraa haluan tavoitella, mutta näitä taitoja tarvitaan jokaisella alalla, jossa voisin kuvitella työskenteleväni.”
Saghar suoritti hiljattain Innovation in Operations -kurssin, jossa opittiin edistyneitä ongelmanratkaisutaitoja tosielämän liiketoimintatapauksien avulla.
”Se oli äärimmäisen innostavaa, ja sai minut vakavasti harkitsemaan uraa konsultoinnissa. Mutta vannomatta paras, minulla on vielä runsaasti aikaa harkita, mihin haluan suunnata.”
Ovet avoinna startup-maailmaan
Ennen Suomeen tuloaan Saghar oli jo suorittanut tuotantotalouden kandidaatin ja maisterin tutkinnot kotimaassaan Iranissa.
”Aiemmat opintoni olivat paljon matemaattisempia, keskityin järjestelmäoptimointiin. Tulin Aalto-yliopistolle saadakseni laajemman osaamispohjan. Täällä tuotantotalouteen kuuluu todella paljon kauppatieteitä ja johtamisopintoja, eli juuri sitä, mitä halusin”, Saghar sanoo.
Sagharin pääaine on Operations Management. Hän myöntää, että sivuaineen valinta oli aluksi haastavaa.
”Vaihtoehtoja on niin paljon! Onneksi on täysin sallittua muuttaa mieltään – minä tein niin”, hän toteaa.
”Valitsin aluksi sivuaineen, joka ei tuntunutkaan ihan oikealta. Sitten kuulin sivuaineesta, joka keskittyy startupeihin ja yrittäjyyteen. Se kuulosti kiehtovalta.”
Sagharin mukaan IEM-ohjelma on loistava vaihtoehto kaikille, jotka haluavat luoda uraa startupissa tai yrittäjänä.
”Aika moni opiskelukaverini suunnittelee tällaista urapolkua. Tajusin, että halusin oppia lisää siitä maailmasta. Sivuaineen vaihtaminen oli yllättävän mutkatonta. Kävin keskustelemassa asiasta ohjelmakoordinaattorini kanssa, ja kaikki järjestyi nopeasti.”
Aktiivista opiskelijaelämää ja lumoavaa luontoa
Opiskelijaelämä Aallossa ei ole pelkkää pänttäämistä. Saghar viihtyy Aalto Learning Hubissa, jossa opiskelijat voivat opiskella tai vain viettää aikaa yhdessä.
”Kansainvälisenä opiskelijana kannattaa panostaa muihin tutustumiseen: osallistua kaikenlaisiin opiskelijatapahtumiin ja aloittaa rohkeasti keskusteluja”, hän kannustaa.
”Opiskelijayhteisö järjestää hienoja tapahtumia, joissa on todella hauskoja ja omalaatuisia perinteitä. Ilmoittauduin äskettäin uusien opiskelijoiden tutoriksi, ja meille järjestettiin hulvaton seremonia, jossa meidät kastettiin järveen ja vannoimme valan. Se oli mahtavaa”, hän sanoo nauraen.
Otaniemen kampusta ympäröivä luonto on Sagharille ilon lähde.
”Metsät, järvet ja meri ovat täällä uskomattoman ihania. Olin aluksi huolissani siitä, selviäisinkö talvesta. Se oli ihan turhaa, lumiset maisemat ovat taianomaisia.”