Äskettäin valmistuneita kauppatieteiden maistereita kiinnostavat työnantajina erityisesti yritykset, jotka arvostavat yhteisöllisyyttä, eivätkä näe ihmisiä vain työntekijöinä. Nuoret ammattilaiset arvostavat toimistolla tapahtuvan lähityöskentelyn tuomaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tukea ammatilliseen kehittymiseen. He myös sitoutuvat työnantajaan pitkäksikin aikaa, kunhan saavat työssään haastavia tehtäviä ja kehittymismahdollisuuksia. Oman uransa vastavalmistuneet näkevät ennalta määrätyn polun sijaan sarjana kiinnostavia ponnahduskiviä.
Joustavat työajat, jotka määräytyvät pikemminkin tarpeen kuin perinteiden sanelemina, ovat vastavalmistuneille maistereille tärkeitä. He itsekin joustavat mielellään ja työskentelevät tarpeen vaatiessa tavanomaisten toimistotyöaikojen ulkopuolella, kunhan työnantajakin vastavuoroisesti joustaa tarvittaessa.
Tiedot käyvät ilmi tuoreesta The Future-Forward Workforce -raportista, joka pohjautuu 200:lle kansainvälisestä CEMS Master in International Management (MIM) -maisteriohjelmasta syksyllä 2022 valmistuneelle maisterille tehtyyn kyselyyn, jota täydennettiin syvähaastatteluilla. Tutkittavat edustavat kansainvälistä joukkoa, joka on siirtynyt työelämään ilman kokemusta ennen koronaa vallinneista työelämän normeista. Vastaajista 6 % oli valmistunut Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja yhteensä 18,5 % pohjoismaisista CEMS-kauppakorkeakouluista, joita ovat Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun lisäksi Stockholm School of Economics Ruotsissa, Copenhagen Business School Tanskassa ja Norwegian School of Economics Norjassa.
Joustavuus hyödyttää sekä työnantajaa että työntekijää
Tulevat suomalaiset CEMS-alumnit tunnistavat raportin havainnot.
”Sukupolvemme etsii työnantajia ja työkäytänteitä, joilla on merkitystä. Sitoutuminen yritykseen edellyttää hyvän kasvualustan lisäksi vahvoja arvoja, jotka näkyvät arjessa. Työaikojen ja -käytäntöjen järkevyys on tärkeää – myös toimistolla työskentelyn vaatimus menettää merkitystään, jos tiimit eivät varaa aikaa yhteiselle sparrailulle ja keskustelulle”, sanoo Global Management -maisteriohjelmasta pian valmistuva Silja Abildsten.
Samansuuntaisia ajatuksia on myös toisella pian valmistuvalla maisteriopiskelijalla Anna Songilla.
”Niin kauan, kun suoritan tehtäväni annetussa aikataulussa, sillä ei pitäisi olla työnantajalleni merkitystä, miten pitkään viivyn toimistolla minäkin päivänä. Työn lopputulos ja tulokset ratkaisevat. Uskon, että joustavuus hyödyttää sekä minua työntekijänä että työnantajaani, sillä se parantaa työntekijöiden itsemääräämisoikeutta ja siten motivaatiota”, Song sanoo ja jatkaa:
”On hienoa, että nykyään on mahdollisuus tehdä myös etätyötä, koska se tuo joustavuutta elämään. Silti pidän tärkeänä, että on myös fyysinen työpaikka, jossa voin tavata työtovereita ja luoda vahvemmat siteet sekä kollegoihin että yritykseen. Mitä tulee urasuunnitelmiin, minulla ei ole kovin selkeää tavoitetta, vaan pikemminkin jonkinlainen häilyvä ajatus siitä, mitä haluan tehdä. Jokaisesta työstäni olen saanut uusia tietoja ja taitoja, jotka avaavat minulle uusia mahdollisuuksia”, Song sanoo.
CEMS-ohjelman akateeminen johtaja, professori Sarianna Lundan tunnistaa opiskelijoiden ajatukset.
”CEMS-ohjelman tavoitteena on valmistaa vastuullisia johtajia, jotka edistävät avoimempaa, kestävämpää ja osallistavampaa maailmaa. Yhteisöllisyyden ja vastavuoroisuuden arvostaminen kuvastaa tällaista uuden sukupolven johtajuutta, johon mekin osaltamme pyrimme.”
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu tarjoaa ainoana yliopistona Suomessa CEMS Master in International Management (MIM) -maisteriohjelmaa, jonka voi Aallossa suorittaa joko osana kaksivuotista Global Management -maisteriohjelmaa tai yksivuotisena MIM-ohjelmana kauppatieteiden lisäksi myös taiteen tai tekniikan alan maisteriohjelman rinnalla.
Linkki raporttiin:
CEMS Future Forward Workforce