Uutiset

Väyläopiskelijan tarina: Tasapainon löytäminen arjen ja opintojen välillä

Lukion ja välivuoden jälkeen Liina löysi avoimen yliopiston väyläopinnot. Nyt hän nauttii monipuolisesta arjestaan Espoossa ja suunnittelee tulevaisuuden työuraansa joko Suomessa tai ulkomailla.
Pinkkiin puseroon pukeutunut henkilö pitää sylissään suurta, kiharatukkaista mustavalkoista koiraa. Taustalla on maalaus lattialla.

Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan kauppatieteen väyläopintoja?

Olen Liina, 22-vuotias espoolainen. 

Kävin Otaniemen lukion, aloitin Olarin lukiossa mutta lukiot yhdistyivät opintojeni aikana ja valmistuin virallisesti Otaniemen lukiosta. Lukion jälkeen pidin välivuoden ja työskentelin kaupassa, autististen lasten koulunkäyntiavustajana sekä maantiedonopettajan sijaisena.

Olin tähdännyt lääketieteelliseen, mutta kesällä 2022 huomasin kesätöissä henkilökohtaisena avustajana, ettei ala sovi minulle. Koulu ei ollut minulle erityisen helppoa, ja lääkikseen pääseminen olisi vaatinut paljon työtä, joten päätin vaihtaa suuntaa. Kauppatieteet alkoi kiinnostaa, koska ala on monipuolinen ja lähipiirissäni on paljon yrittäjiä.

Päätin kokeilla avoimen yliopiston väylää kauppatieteisiin. Kaverini isosisko oli suorittanut avoimen väylän psykologiaan, ja sain siitä idean tutkia kauppatieteen polkuja. Asuin Espoossa ja selvitin lähimmän yliopiston tarjoamat mahdollisuudet. 

Väylä tuntui minulle heti sopivalta, koska ylioppilastodistukseni ei ollut riittävän hyvä todistusvalintaan. Väylän suorittaminen tuntui järkevämmältä kuin arvosanojen korottaminen.

Millainen oli opiskeluaikasi avoimessa yliopistossa?

Työskentelin myyjänä kahdesti viikossa syksyllä 2022 aloittaessani väyläopinnot. Ensimmäinen syksy oli raskas, mutta opin vähitellen tehokkaampia opiskelutapoja. Väyläopintoihin motivoituminen oli helpompaa kuin lukiossa, koska aiheet kiinnostivat enemmän. 

Ensimmäisenä kurssina minulla oli tuotantotalouden perusteet. Työmäärä yllätti minut positiivisesti, että saan kyllä kurssin suoritettua, kun vain teen työtä sen eteen. Erityisen positiivisesti minut yllätti se, kuinka hyvä kurssin opettaja Mikko Tarkkala oli.  Minusta oli hyvä myös mennä suoraan niin sanotusti syvään päätyyn, monet kurssit tuntuivat helpommilta tämän jälkeen. Kurssin ryhmätyön avulla pääsin myös tutustumaan muihin väyläopiskelijoihin.

Ensimmäisessä periodissa kolme kurssia tuntuivat raskailta, ja vinkkinä suosittelisin suorittamaan kurssit rauhallisemmassa tahdissa. Aluksi yritin tehdä opinnot vuodessa, mutta joulun aikoihin tajusin, ettei se ole realistista. Ensimmäisenä vuonna minulla oli liikaa kursseja, ja jouduin tekemään joitakin uudelleen, joten väyläopinnot (60 op) veivät lopulta kaksi vuotta.

Väyläopinnot vaativat vahvaa motivaatiota. Jos arvosanat eivät vastaa odotuksia, pitää löytää sisäinen tsemppi jatkaa. Väyläopinnot voi aloittaa yhdestä kurssista ja lopettaa, jos kauppatieteellinen ei tunnukaan omalta alalta.

Maaliskuussa 2023 päätin pitää tauon väyläopinnoista ja kokeilla pääsykokeella hakemista, mutta en päässyt sisään. Kesällä 2023 päätin suorittaa väyläopinnot loppuun. Seuraava opiskeluvuosi olikin helpompi, kun tiesin jo mitä on tulossa ja osasin paljon paremmin aikatauluttaa omaa opiskeluani.

Henkilö, jolla on vaaleanpunainen paita lenkillä päällystetyllä tiellä, päässään kuulokkeet ja liivi, taustalla puita ja pensaita.

Mikä on pääaineesi ja miten olet viihtynyt tutkinto-opinnoissa?

Opiskelen nyt pääaineenani markkinointia. Pääaineen kurssit ovat pääosin englanniksi ja se on tuonut uudenlaista haastavuutta opintoihin. Vaikeustaso kasvoi, koska kurssit ovat jo vähän vaativimpia tasoltaan ja opiskelu vaatii paljon artikkeleiden lukemista ja kirjoittamista. 

Opiskelijakulttuuriin mukaan pääseminen jännitti, koska en itse juo ollenkaan. Kukaan ei ole kyseenalaistanut juomattomuutta, ja on ollut tosi kivoja tapahtumia. On kiva, että on paljon kaikkea tarjolla, tapahtumia ja kerhoja. Kavereita varmasti saa, kun lähtee mukaan matalalla kynnyksellä kaikkeen mitä kiinnostaa.

Väyläopiskelijoista tutustuin yhteen toiseen opiskelijaan ja meistä on tullut todella hyviä ystäviä. Meillä oli paljon samoja kursseja ja opiskelimme paljon yhdessä. Lukiossa koin, että yhdessä opiskelu ei oikein toiminut mutta nyt löysimme hyviä tapoja opiskella yhdessä ja valmistautua tenttiin. Lukion isosta kaveriporukastani yli puolet tulivat myös Aaltoon opiskelemaan, mutta olen saanut myös uusia kavereita. Asiaa vaikeuttaa hieman kuitenkin se, että 2. vuoden opiskelijoilla on jo omia porukoita muodostunut ja välillä on siksi vähän vaikea päästä porukkaan. 

Miltä elämäsi näyttää opintojen ulkopuolella? 

Asun tällä hetkellä Espoon Niittykummussa, missä olen löytänyt monipuolisia tapoja pitää huolta hyvinvoinnistani ja samalla opiskella tehokkaasti. Harrastan muun muassa juoksua, pilatesta ja metsäkävelyitä – etenkin juoksu on ollut lähellä sydäntäni korona-ajasta lähtien. 

Sisustaminen on myös lähellä sydäntäni, mutta pidän sitä hieman kalliina harrastuksena. Tästä syystä valitsinkin markkinoinnin pääaineekseni, sillä estetiikkasilmäni ja kiinnostukseni kauniisiin asioihin sopivat hyvin tähän alaan. Muoti ja pukeutuminen ovat myös kiinnostuksen kohteitani, ja seuraan mielelläni trendejä. Olen myös elvyttänyt lapsuudessa alkaneen keramiikkaharrastuksen, ja käyn keramiikkatunneilla kerran viikossa viettämässä luovaa aikaa. Keramiikan parissa vietetyt tunnit tarjoavat vastapainoa opiskelulle ja antavat mahdollisuuden nähdä konkreettisia lopputuloksia omasta työstä.

Koska olen juuri aloittanut opintoni, olen ottanut kahden kuukauden tauon töistä keskittyäkseni paremmin opiskeluun ja antaakseni itselleni aikaa palautua. Aion kuitenkin jatkaa työntekoa noin kerran viikossa. Tavoitteenani on, että kaikki koulutyöt olisivat valmiina perjantaihin mennessä, jotta viikonloput voin pyhittää levolle. Korostan rajoitusten asettamisen tärkeyttä opiskeluajalle, jotta jää aikaa myös rentoutumiselle.

Haaveenani olisi asua lähempänä rantaa tai metsää, mikä helpottaisi luonnossa liikkumista ja virkistymistä, mutta toistaiseksi nautin Espoon tarjoamista mahdollisuuksista ja luontopoluista aina kun voin. Tämä monipuolinen arki ja selkeät prioriteetit pitävät elämäni hyvin tasapainossa ja antavat tilaa niin opiskelulle kuin harrastuksillekin.

Musta-valkoinen koira talutushihnassa kävelee metsäpolulla tiheiden puiden ja vihreän kasvillisuuden keskellä.

Mitä ajatuksia sinulla on tulevaisuuden työuran suhteen?

Haluaisin jossain kohtaa ulkomaille töihin. Olisin myös kiinnostunut työskentelemään start-upissa, sillä olen ollut pienessä yrityksessä töissä ja pidän pienten yritysten työkulttuurista – erityisesti matala hierarkia ja vähäinen byrokratia ovat mielestäni positiivisia puolia. Osallistuin Aalto ES:n start-up-iltaan, jossa vierailimme kolmen eri start-upin luona ja kuulimme heidän työstään. Suosittelen tutustumaan Aalto ES:n toimintaan, jos yrittäjyys kiinnostaa.

Olen jopa miettinyt oman yrityksen perustamista. Vaikka minulla ei olekaan mitään selkeää yritysideaa, voisin nähdä itseni perustamassa yrityksen esimerkiksi muotiin tai terveydenhuoltoon liittyen. Lisäksi markkinointipäällikön rooli muotiyrityksessä olisi erittäin mielenkiintoinen uravaihtoehto.

Olen myös miettinyt opiskeluvaihtoon lähtemistä ja ensisijainen kohteeni olisi Kööpenhamina. Haluaisin kehittää englannintaitojani, ja koen, että Kööpenhamina olisi tähän loistava paikka. Lisäksi olisin avoin ja valmis lähtemään työn perässä ulkomaille, mikäli minulle tai poikaystävälleni tulisi työmahdollisuus muualla.

Miten neuvoisit väyläopintoja aloittavaa opiskelijaa?

Suosittelen tutustumaan rauhassa väyläopintohin sekä Aallon erilaisiin järjestelmiin. Kauppatieteen väyläläisten Telegram-ryhmä oli todella hyödyllinen, sieltä sai nopeasti vastauksia kysymyksiin. Myös avoimeen yliopistoon sai helposti yhteyden ja vastaukset kysymyksiin tulivat nopeasti. Suositukseni on tehdä asiat rauhassa, sillä kiirehtiminen ei kannata. Kuuntele itseäsi ja omaa jaksamistasi. Alku voi olla raskasta, mutta vähitellen opit, mikä opiskelutyyli sopii sinulle parhaiten.

Lue muiden kauppatieteen väyläopiskelijoiden tarinoita

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana

Elisa Kultanen kahvilassa

Väyläopiskelijan tarina: Taidetta ja yritysjuridiikkaa

Sarah kertoo väyläopinnoistaan. Hän ajatteli ensiksi hakeutuvansa taidealalle, mutta päätyikin avoimen väylän kautta opiskelemaan kauppatieteitä Aalto-yliopistoon. Sarah kertoo, millaista oli opiskella Avoimessa yliopistossa ja miltä tutkinto-opinnot nyt tuntuvat.

kesäinen kuva Sarah Cafarosta

Väyläopiskelijan tarina: Matka kauppatieteiden maailmaan

Noora kertoo opinnoistaan Avoimessa yliopistossa. Hän jakaa kokemuksensa siirtymisestä ammattikoulusta yliopistoon ja kertoo elämästään tutkinto-opiskelijana.

Noora Isotalo istumassa puussa

Tutustu avoimeen yliopistoon

Woman looks at laptop, pad and notebook

Avoimen väylä: vaihtoehto valintakokeille

Avoimessa yliopistossa voit suorittaa avoimen väylän ja hakea tutkinto-opiskelijaksi.

Aalto-yliopiston avoin yliopisto
Dipolin portaat Kalevan suuntaan

Avoimen väylän opinnoilla kauppatieteen tutkinto-opiskelijaksi

Suorittamalla avoimen väylän kautta vähintään 42 opintopistettä erikseen määriteltyjä kauppatieteiden perusopintoja, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelmaan (vuoden 2025 valintaperusteet).

Aalto-yliopiston avoin yliopisto
Wide Open Uni

Aalto-yliopiston avoin yliopisto

Avoin yliopisto on olemassa kaikille. Avoin yliopisto mahdollistaa opintoihin osallistumisen kaikille Aalto-yliopiston tieteenaloista ja opetuksesta kiinnostuneille. Opintotarjonta koostuu eri oppiaineiden kursseista ja opintokokonaisuuksista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaksi ihmistä työskentelee pöydän ääressä tietokoneiden kanssa. Toinen on pukeutunut vihreään neuleeseen, toinen vaaleanpunaiseen.
Opinnot Julkaistu:

Uusi Computer Engineering -hakukohde keskittyy sähkötekniikkaan, elektroniikkaan ja tietotekniikkaan

Tietokonetekniikka tarjoaa monipuolisia ja merkityksellisiä urapolkuja, joiden parissa pääsee vaikuttamaan tulevaisuuden yhteiskunnan ja teknologian kehitykseen.
Alumni Janette Malmström
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Janette Malmström: Liiketoimintastrategi luotsaa yrityksiä muutoksessa

Monitor Deloittella työskentelevällä Janette Malmströmilla on hallussa paitsi projektinjohtaminen myös vahva näkemyksen tuottaminen.
Ryhmä ihmisiä, joilla on opiskelijahaalarit, kävelemässä portaita alas tiilirakennuksen ja suuren puun vieressä.
Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston maisteriohjelmat herättävät kiinnostusta maailmanlaajuisesti

Maisteriohjelmat houkuttelivat maailmanlaajuisesti monipuolisen joukon hakijoita, jotka edustavat kaiken kaikkiaan 127 eri kansalaisuutta
Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!