Uutiset

Vesitutkimuksen digiloikka sai viisivuotisen rahoituksen

DigiVesi-hanke mahdollistaa merkittävän loikan tiedonhallinta- ja ohjelmointiosaamisessa koko Suomen vesialalla, vahvistaen samalla alan kilpailukykyä maailmalla.
Aalto-yliopiston kampus

Maa- ja vesitekniikan tuki on myöntänyt Aalto-yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän DigiVesi-hankkeelle 5-vuotisen rahoituksen, yhteensä 290 854 euroa, jonka tavoitteena on hyödyntää entistä tehokkaammin digitaalisuuden tuomia mahdollisuuksia niin ryhmän tutkimuksessa kuin opetuksessa.

”Tavoitteemme on olla maailman huipulla hyödyntämässä digitalisaation tuomia mahdollisuuksia ja kehittämässä tulevaisuuden työkaluja. DigiVesi-hankkeen myötä pystymme tarjoamaan parasta mahdollista tietotaitoa ja tukea sekä opiskelijoillemme että tutkijoillemme, jotta saavutamme tavoitteen. Samalla tutkimuksemme taso ja vaikuttavuus sekä opiskelijoidemme työelämätaidot nousevat entisestään”, kertoo professori Matti Kummu.

Vesitutkimus perustuu yhä enemmän isojen tietoaineistojen käsittelyyn ja analysointiin. Suomessa ja maailmalla on paljon avointa vesitutkimukseen liittyvää dataa, kuten tilasto- ja paikkatietoa, jonka entistä tehokkaampi hyödyntäminen on tärkeää muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusten arvioimiseksi.

Digitaalisuus muuttamaan vesitekniikan tutkimusta

Digitaalisuus luo uusia mahdollisuuksia sekä tutkimukseen että opetukseen. Se mahdollistaa entistä suurempien numeeristen aineistojen käytön ja tuottamisen, tehokkaamman vesiteknillisen laskennan sekä tiedon ja menetelmien jakamisen avoimesti tutkijoille ja loppukäyttäjille. 

”Käytämme aineistojen analysointiin itse tehtyjä koodeja, joita on helppo jakaa tutkimuksen, opetuksen ja tiedeyhteisön kesken. Nyt myönnetyn rahoituksen avulla palkkaamme Staff Scientistin, joka pystyy pitkäjänteisesti rakentamaan yhtenäisen ohjelmistoinfrastruktuurin ja tukemalla tutkijoitamme tehostamaan koko ryhmän ohjelmointi- ja datankäsittelytaitoja”, Kummu jatkaa.

Digitaaliset aineistot ja tutkijoiden tekemät mallinnus- ja analysointikoodit ovat osa alan kriittistä infraa, jota pitää kehittää ja jonka ylläpidon jatkuvuus on tärkeää taata.

"DigiVesi-hanke luo uutta avausta ja vahvistaa digitaalista pehmeää infrastuktuuria ulottuen myös muille tutkimusaloille Rakennetun ympäristön laitoksella", sanoo laitoksen varajohtaja professori Harri Koivusalo.

”DigiVesi-hanke mahdollistaa merkittävän loikan tiedonhallinta- ja ohjelmointiosaamisessa koko Suomen vesialalla, vahvistaen samalla alan kilpailukykyä maailmalla”, Koivusalo jatkaa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
Kaksi henkilöä, toinen yllään viininpunainen paita sisätiloissa, toinen valkoinen paita ulkona.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella aloitti kaksi uutta apulaisprofessoria

Sähkötekniikan korkeakoulun Elektroniikan ja nanotekniikan laitos sai syksyllä kaksi uutta apulaisprofessoria. Lue Kim Kwantaen ja Paul Verrinderin ajatuksia aloittaessaan Aalto-yliopistolla.