Aalto-yliopiston matemaatikot ovat kesän aikana mukana kaikkiaan seitsemän konferenssikokonaisuuden järjestelyissä. Osa konferensseista on siirtynyt kaksikin vuotta koronan vuoksi, osa taas on siirretty Venäjältä Suomeen.
Vanhempi yliopistonlehtori Kirsi Peltonen on mukana järjestämässä naismatemaatikoiden kansainvälistä kokousta 1.–2.7., sekä matematiikkaa ja taidetta yhdistävää Bridges-konferenssia 31.7.–5.8. Näiden lisäksi esimerkiksi Aallon Töölön tiloissa tullaan jakamaan matematiikan Nobeleiksi kutsutut Fields-mitalit 5.7. Matematiikan konferenssikesä jatkuu aina elokuun loppuun saakka ja osa konferensseista järjestetään tiiviissä yhteistyössä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa.
Kirsi Peltonen on palkittu matematiikan opettaja ja opetuksen uudistaja. Hän puhui poikkitieteellisyydestä jo 90-luvulla, jolloin sitä pidettiin liian radikaalina.
Peltonen yhdistää opetuksessaan käsillä tekemistä ja matematiikkaa. Peltoselle itselleen virkkaaminen, neulominen ja ompelu ovat olleet aina tärkeitä, ja niistä on ollut hänelle hyötyä matemaattisessa ajattelussa. Virkkausten ja origamien kaltaiset kolmiulotteiset mallit auttavat hahmottamaan matematiikkaa eri lailla ja tekevät siitä vähemmän pelottavaa, oli kyseessä sitten alakoululainen tai yliopisto-opiskelija.
”Matematiikkaa on kaikkialla, ja peloton suhtautuminen siihen on kaiken oppimisen ytimessä. Taiteen visuaaliset menetelmät tuovat hyvää kosketuspintaa matematiikan tutkimuksen olennaisiin elementteihin”, toteaa Peltonen.
Aallossa Peltonen on vetänyt muun muassa suosittua "Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin" -kurssia.
”Kansainvälisestikin ainutlaatuista on se, että meillä on kokonainen matematiikkaa ja taiteita yhdistävä sivuaine, ei vain yksittäistä kurssia. Aalto Math & Arts on ollut esillä esimerkiksi Future Labs -näyttelyssä Shanghaissa”, Peltonen sanoo.
2018 Peltonen sai Suomen matemaattisen yhdistyksen matematiikkapalkinnon. Perusteena oli pitkäaikainen, innovatiivinen ja tuloksekas työskentely matematiikan ja taiteen raja-aitojen madaltamiseksi.
”Intohimoa matematiikkaa kohtaan on vaikea selittää, mutta se on ollut keskeinen osa kaikkea toimintaani niin kauan kuin muistan”, Peltonen sanoo.
Peltonen on myös luennoinut ahkerasti matematiikan ja taiteen yhdistämisestä Suomessa ja maailmalla sekä ollut innostamassa lisää nuoria naisia tekniikan aloille järjestämällä työpajoja Shaking up Tech -tapahtumassa.
Aalto Math & Arts -sivut