Uutiset

Virtuaalilaboratoriot edistävät saavutettavaa ja kielitietoista luonnontieteen opetusta

Väitöskirjatutkija Samuel Girmay on saanut Jenny ja Antti Wihurin säätiöltä rahoituksen projektilleen, jonka tavoitteena on parantaa luonnontieteiden opetuksen saavutettavuutta ja kielitietoisuutta yläkouluissa virtuaalilaboratorioiden avulla.
Samuel Girmay laboratoriossa, yllään valkoinen laboratoriotakki ja suojalasit.
Väitöskirjatutkija Samuel Girmay laboratoriossa. Kuva: Miikka Pirinen.

Virtuaalilaboratoriot ovat oppimisympäristöjä, jotka koostuvat 360-panoraamakuvista. Ympäristössä opiskelijat käyvät läpi aktiviteetteja, jotka sisältävät tekstiä, havainnollistavia kuvia ja videoita sekä interaktiivisia kertaustehtäviä. Kemian tekniikan korkeakoulussa virtuaalilaboratorioita on käytetty osana laboratorio-opetusta jo vuodesta 2018. Ne ovat verkossa avoimesti saatavilla kaikille oppilaitoksille.

Kemian tekniikan korkeakoulun väitöskirjatutkija Samuel Girmayn projektin tavoitteena on tuoda virtuaalilaboratoriot myös yläkoulun luonnontieteen opetuksen käyttöön. Virtuaalilaboratorioita on pilotoitu osana yläkoulun opetusta Helsingin Merilahden yläkoulussa ja Mikkelin Rantakylän yhteiskoulussa keväällä 2024. "Pilotointivaiheessa huomattiin, että virtuaalilaboratoriot tukevat luonnontieteen opetuksen saavutettavuutta ja kielitietoista opetusta. Luonnontieteen opetuksen saavutettavuudessa on suuria eroja esimerkiksi sen suhteen, mitkä koulut pystyvät järjestämään oppilailleen vierailuja tutkimuslaboratorioihin. Haasteena laboratorio-opetuksen tarjoamiselle kemiassa ovat esimerkiksi turvallisuus ja resurssit," Girmay kertoo.

Maksuttomat virtuaalilaboratoriot laajentavat oppimisen mahdollisuuksia

Virtuaalilaboratorioiden edut eivät rajoitu vain sisällön saavutettavuuteen, vaan ne tukevat myös kielitietoista opetusta. Pilottikouluista saadun palautteen perusteella virtuaalilaboratoriot tukevat erityisesti kielitietoista opetusta. Esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten lasten, joiden äidinkieli ei ole suomi, voi olla vaikea pysyä mukana luonnontieteen opetuksessa, jos oppiaineen suomenkielinen termistö ei ole ennestään lainkaan tuttua. Virtuaalisessa laboratorioympäristössä oppilaat saavat tutustua sanastoon ja menetelmiin omassa tahdissaan esimerkiksi ennakkotehtävänä. Virtuaalilaboratoriot voivat myös auttaa oppilaita, joilla on oppimisen haasteita, kuten lukivaikeuksia tai neuropsykiatrisia häiriöitä.

Virtuaalilaboratorioiden monipuoliset oppimismateriaalit - tekstit, kuvat, videot ja mahdollisuus tutkia virtuaalista laboratorioympäristöä - tukevat erilaisten oppijoiden tarpeita ja tarjoavat mahdollisuuden oppia omaan tahtiin. ”Virtuaalilaboratoriot tukevat merkittävästi Aalto-yliopiston kemian tekniikan laboratorio-opetusta, ja Aallossa kehitettyjä AALTOLAB-virtuaalilaboratorioita suoritetaan yli 1000 kertaa vuodessa. Yliopisto- ja lukio-opiskelijoilta saatu opiskelijapalaute virtuaalilaboratorioista on ollut hyvin positiivista. On erittäin hienoa, että virtuaalilaboratorioita voidaan Wihurin säätiön rahoittaman hankkeen myötä tuoda myös yläkoulujen luonnontieteiden opetukseen”, toteaa professori Antti Karttunen Kemian tekniikan korkeakoulusta. 

Maksuttomat, kaikille avoimet virtuaalilaboratoriot tuovat opetukseen myös monipuolisuutta ja auttavat laajemmin hahmottamaan luonnontieteiden opiskelun mahdollisuuksia. Virtuaalilaboratorioita testanneet yläkoulun opettajat ovat kommentoineet, että virtuaalilaboratorio motivoi luonnontieteiden opiskeluun. ”Tarvitsemme tulevaisuudessa yhä enemmän luonnontieteiden asiantuntijoita monenlaisten haasteiden ratkaisemiseen. On ollut hienoa kuulla, kun oppilaat ovat kommentoineet, että tämä on innostanut heitä jatkamaan luonnontieteiden opiskelua”, Girmay sanoo.

AALTOLAB

AALTOLAB on Aalto-yliopistossa kehitetty virtuaalinen laboratorioturvallisuuden koulutusympäristö. AALTOLAB sisältää turvallista laboratoriotyöskentelyä tukevaa koulutusmateriaalia sekä opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Lue lisää
An image of virtual laboratory space
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

A woman wearing a black jacket sits by a table in room, with sunlight beaming down from the windows above. She sits by the table looking at her laptop while holding onto a pen. A tablet and notebook lay open near the laptop. Pic by Kalle Kataila / Aalto University
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tilintarkastajan kokemus ilmastoriskeistä vaikuttaa asiakkaan ilmastoriskitiedottamisen laatuun

Tutkimus tehtiin kansainvälisessä yhteistyössä usean eri maan yliopiston kanssa.
Valaistu moottoritie, merta, rakennuksia ja taivasta
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva sijoitus tekoälyyn – Suomeen perustetaan ELLIS-instituutti tehostamaan tutkimusta ja houkuttelemaan osaajia

Suomalainen tekoälytutkimus on saanut merkittävän tuen hallitukselta ja lahjoittajalta.
Paneeli, jossa kuusi ihmistä istuvat näytön edessä ja puhuvat yleisölle sisätiloissa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Feminist Border Crossings -seminaarissa tarkasteltiin muotoilun merkitystä nyky-yhteiskunnassa feministisestä näkökulmasta

Aalto-yliopistossa järjestettiin Feminist Border Crossings -seminaari, joka juhlisti Design Culture Studies -tutkimusryhmän perustamista sekä Hilman, kymmenen sukupuolentutkimuksen yksikköä yhdistävä verkoston, 20-vuotisjuhlaa.
Henkilö pitelee puhelinta, jossa näkyy Twitter-profiili ja maski-emojit otsikossa. Taustalla on kasvi.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pahantahtoisten bottien määrä kasvoi somessa huomattavasti koronapandemian aikana

Aalto-yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laaja yhteistutkimus paljastaa, miten botit muovasivat kansanterveyteen liittyvää keskustelua koronapandemian aikaan erityisesti Twitterissä.