Uutiset

Yliopistot julkaisivat 12 kunnianhimoista teesiä ja aikovat nousta kestävän kehityksen kärkeen

Teesipaketti sisältää mittavia toimenpidesuosituksia niin yliopistojen opetukseen, tutkimukseen, hallintoon, yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen kuin rahoitusmalliinkin.
Violetti Unifi-banneri, jossa kuvattu numeroita, joiden päällä erilaisia graafisia kuvia, esim. avain ja suurennuslasi

Hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä, kestävä kehitys strategioiden ytimeen ja vahva tuki Suomen hallituksen ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteille. Tähän kaikkeen suomalaiset yliopistot tähtäävät yhteisillä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teeseillä, jotka on julkaistu tänään.

Teesit on laatinut Unifin työryhmä, jossa ovat mukana kaikki yliopistot ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL.

”Yhteiset teesit sekä tukevat Aallon jo olemassa olevia toimenpiteitä että haastavat meitä kehittämään uusia käytäntöjä. Teesit ovat meille myös hyvin ajankohtaisia ja hyödyllisiä, sillä kestävän tulevaisuuden rakentaminen on uuden strategiamme ytimessä”, sanoo vararehtori Ossi Naukkarinen.

Kestävä kehitys -teesit

Teeseissä listataan keskeisiä toimenpiteitä, joihin yliopistot aikovat viipymättä ryhtyä. Näitä ovat esimerkiksi kestävyyden ja vastuullisuuden perusteiden tuominen kaikkiin opintoihin, päästöjen vähennystavoitteet, määrätietoinen syrjinnän kitkeminen ja kestävyysajattelun sisällyttäminen kaikkeen toimintaan johtamisjärjestelmistä rekrytointikriteereihin ja tutkimushankkeiden arviointiin. Jokainen yliopisto edistää näitä tavoitteita itselleen luontevimmassa järjestyksessä. Keskeistä on, että toimet ovat vaikuttavia ja vuodelle 2030 luotu visio saavutetaan.

”Kunnianhimoisella suunnitelmallaan yliopistot tukevat vahvasti Suomen hallituksen ja Euroopan unionin ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteita. Tutkimus ja koulutus ovat keskeisessä roolissa, kun mietitään, miten Suomesta tehdään hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä tai kuinka voimme nousta kiertotalouden edelläkävijöiksi. Toivomme, että teesit synnyttävät myös vahvaa yhteistyötä päättäjien ja muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa”, sanoo Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi puheenjohtaja Keijo Hämäläinen.

Lisätietoja:

Lue Unifin koko tiedote >>

Unifin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teesit >>

Lue lisää kestävästä kehityksestä Aalto-yliopistossa

A student taking a book from a shelf in Aalto University's library.

Kestävä kehitys

Aalto-yliopiston tehtävänä on kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Yliopistossa tuotetaan tietoa ja ymmärrystä sekä luodaan ratkaisuja, jotka mahdollistavat hyvinvointia yhden maapallon rajoissa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Metsähovin radio-observatorio
Yhteistyö Julkaistu:

Kansainvälinen yhteistyö tärkeää radio-observatoriolle

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion 50-vuotinen kansainvälinen yhteistyö saa jatkoa, kun astrofysiikan tutkimuskeskuksen ACME-ohjelma käynnistyi.
Kaivuri työmaalla kahden rakennuksen välissä, maassa putkia ja muuta metallia.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät ensimmäisen hiilinegatiivisen sideaineen – merkittävä vaikutus infrarakentamisen päästöihin

Biopohjaisella sideaineella voidaan korvata runsaspäästöisen sementin käyttöä infrarakentamisessa.
Sekajätekasa Ämmässuon jätteenkäsittelylaitoksella.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Kierrätyskampanja käynnistyy Otaniemen kampuksella

Käynnistämme Otaniemen kampuksella jätteiden kierrätyskampanjan lokakuun alussa. Tavoitteena on lisätä kierrätysastetta ja vähentää sekajätteen määrää.
Fungi in a glass jar.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kudos kysyy, miksi pelkäämme sieniä mutta emme mikromuovia

Arkkitehdit Elina Koivisto ja Maiju Suomi ovat luoneet rakennusten ja elävien olentojen välisiä rajoja hämärtävän Kudos-paviljongin eli ’materiaalisten suhteiden kirjaston’.