Yrityselämän, urheilun ja urheilijoiden yhteinen tekeminen korostuu tulevaisuudessa
Aallon kilpaurheileville opiskelijoille järjestetään noin kaksi kertaa vuodessa yhteinen Urhea-tapaaminen, johon kutsutaan vieraileva puhuja ja jossa kilpaurheilevat opiskelijat saavat tavata toisiaan. Tiistaina 23.4. Aallosta lähdettiin vierailulle Haaga-Helian ammattikorkeakouluun, jolla on Aallon tavoin sopimus Suomen Olympiakomitean hyväksymän virallisen huippu-urheiluakatemian, Urhean, kanssa. Aalto-yliopisto on ollut Urhean kumppani vuodesta 2015 alkaen. Näin ollen Aalto on jo lähes 10 vuoden ajan ollut sitoutunut tukemaan urheilun ja opiskelun joustavaa yhdistämistä ja ottamaan huomioon urheilu-uran haasteet ja erityistarpeet muun muassa auttamalla opiskelijoita opintojen aikataulutuksessa ja suunnittelussa.
Haaga-Helian yrittäjyyden vanhempi lehtori Atte Varsta kertoi opiskelijoille brändin rakentamisesta. Varstan mukaan jokaisella ihmisellä on oma brändinsä. Brändi on tarina, jonka muut kertovat toisesta henkilöstä muille ihmisille.
”Henkilö on muiden silmissä haluttava, vieroksuttava tai mitäänsanomaton. Henkilön oma toiminta ratkaisee lopputuloksen. Mikäli henkilö ei itse johda oman brändinsä muodostumista, valta siirtyy muiden käsiin. Henkilöbrändi on kuitenkin se pääoma, jonka varassa jokainen kaupallistaa itseään niissä rajoissa kuin sitä haluaa tehdä.”
Atte Varsta kertoi, että harkitun ja tavoitellun henkilöbrändin avulla huippu-urheilija paketoi tahtotilansa ja strategiansa tarinan muotoon kommunikoitavaksi, kiinnostavaksi ja tunteita herättäväksi. ”Varsinkin huippu-urheilijoille tämä on aivan keskeistä urheilu-uran pitkäjänteisen rakentamisen kannalta. Yhteiskunnan rahallinen tuki urheilulle on vaarassa vähentyä, joten yrityselämän, urheilun ja urheilijoiden yhteinen tekeminen korostuu tulevaisuudessa. Tässä kokonaisuudessa urheilun ja urheilijoiden brändit ovat keskeinen katalyytti elämää suurempien tarinoiden synnyttäjinä.”
Atte Varstan esityksen jälkeen Haaga-Helian uraohjaaja ja suhdepäällikkö Timo Lampikoski piti käytännönläheisen LinkedIn-työpajan, jossa opiskelijat saivat työstää omaa LinkedIn-profiiliaan tai jollei vielä ollut LinkedIn-palvelussa, sai kuulla sen tarjoamista mahdollisuuksista.
Opiskeleville kilpaurheilijoille vertaistuki on tärkeää
Kuten aina Urhea-tapaamisissa, tilaisuus tarjosi osallistujille mahdollisuuden tutustua muihin urheileviin opiskelijoihin, vaihtaa keskenään kokemuksia ja kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta. Keskinäinen kokemusten ja tunnelmien vaihtaminen antaa arvokasta tukea kaksoisuran edistämiseen.
Kemian tekniikan opiskelija, freestyle meloja Miika Sorjonen oli yksi tilaisuuteen osallistuneista Aallon urheilijoista. Hänellä on menossa neljäs opiskeluvuosi, kandidaatin opinnot on tehty ja tänä keväänä hän on aloittanut maisteriopintonsa. Miikan toistaiseksi paras sijoitus freestyle melonnassa on SM-pronssi vuodelta 2023 ja samana vuonna saavutettu 20. sija MM-kilpailussa.
”Urhea on helpottanut opintojen tekemistä tosi paljon. Kun syksyisin ja keväisin on leirejä tai arvokisoja, niin Urhean avulla olen voinut sovittaa opinnot urheilun oheen hyvin. Ilman Urhean tukea olisi esimerkiksi kandin tekeminen ollut aika mahdottomuus, sillä lajissani arvokisat olivat syksyllä lukukauden alussa”, Miika kertoo. ”Itselleni on näistä Urhea-tapaamisista aina jäänyt mieleen muut urheilijat. Heillä on samoja ongelmia kuin minulla opintojen ja urheilun välisessä tasapainottelussa. On myös todella tärkeää, että Urhea-yhteyshenkilöt ovat meidän apunamme tasapainon saavuttamiseksi.”
Myös Aallon sähkötekniikan korkeakoulussa bioinformaatioteknologiaa (BioIT) opiskeleva Petra Häggqvist osallistui tapaamiseen. Petran laji on pikajuoksu, matkat ovat 100 m ja 200 m, hallikisoissa 60 m ja 200 m. ”Paras sijoitukseni tähän mennessä yleisessä sarjassa on Kalevan kisojen finaalipaikka ja 8. sija (100 m) ja halli-SM 4. sija (60 m). Nuorten SM-kisoissa olen saanut hopea- ja pronssimitaleja hallikisoista.”
Petra kertoo harjoittelevansa Urhea-hallissa ja sen hienoissa puitteissa noin kerran viikossa oman seuransa, Helsingin Kisa-Veikkojen, vuoroilla. Hän on saanut Aallon Urhea-koordinaattorilta apua kurssien suunnittelussa ja tutkintopalapelin rakentamisessa sopivammaksi kilpaurheilijan elämään. Petra kertoo myös hyödyntävänsä silloin tällöin urhealaisille ilmaista UniSport-jäsenkorttia omatoimisten treenien tekemiseen Otaniemessä.
”Toivon, että Urhean ja Aallon yhteistyötä kehitetään edelleen yhä toimivammaksi ja kokonaisvaltaisemmaksi, sillä urheilun ja yliopisto-opintojen yhdistäminen BioIT:n opiskelijana vaatii välillä todella paljon tasapainottelua ja suunnittelua sekä rohkeutta kulkea erilaista polkua kuin muut opiskelukaverit.”
”Oli mielenkiintoista kuulla ja nähdä, miten urheilun ja opiskelun yhdistämistä toteutetaan Haaga-Heliassa. Tuntui, että ilmapiiri on erittäin positiivinen ja opiskelun ja urheilun yhdistäminen on jopa pidemmälle kehittynyttä kuin Aallossa. Onkin hyvä, että yhteistapaamisia järjestetään ja voidaan mahdollisesti oppia toinen toisilta ja jakaa parhaita käytäntöjä. Aten esitys urheilumanageroinnista oli mielenkiintoinen ja siitä tarttui paljon ajatuksia mukaan.”
Aallon Urhea-vastuuhenkilö, työelämäprofessori Sami Itani Kauppakorkeakoulun johtamisen laitokselta on Petran kanssa aivan samaa mieltä. ”Urhea-yhteistyö on todella tärkeää Aallon huippu-urheilupolkua kulkeville opiskelijoille, mutta yhtä lailla arvokasta urheilijoillemme on nähdä ja kuulla, kuinka muiden korkeakoulujen urheilijat onnistuvat opintojen ja urheilun yhteensovittamisessa. Kiitos Haaga-Helian edustajille kutsusta tulla yhteiseen tilaisuuteen Pasilaan.”
Teksti: Terhi Ollikainen
Kuvat: Miikan ja Petran kotialbumit
Lisätietoja:
Kilpaurheilun ja opintojen yhdistäminen Aallossa
Aalto-yliopisto on sitoutunut tukemaan pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaan Urheaan kuuluvien opiskelijoiden opiskelun ja urheilun yhteensovittamista ja huomioimaan urheilu-uran haasteet ja erityistarpeet.