Ensimmäisessä vaiheessa valmistellaan projektiehdotus, joka kuvaa elämänlaajuisen oppimisen aloitetta. Ehdotuksen tulee kuvailla selkeästi projektin tavoitteet, odotetut tulokset, toiminnot ja menetelmät. Siinä tulee myös selittää, miten projekti toteuttaa menetelmällisesti elämänlaajuista oppimista ja miten se edistää innovatiivisia lähestymistapoja opetukseen ja oppimiseen.
Hakulomakkeessa hakijalta vaaditaan seuraavat tiedot:
- Lyhyt kuvaus projektista
- Projektin tavoiteltu lopputulos
- Projektin suunniteltu aikataulu
- Projektin kohdeyleisö
Elämänlaajuisen oppimisen tiimi arvioi projektiehdotukset niiden kaupallisen potentiaalin, vaikuttavuuden, toteutettavuuden ja kestävyyden perusteella. Kriteerit täyttävät hakijat pyydetään lähettämään tarkempi projektisuunnitelma ja budjettiehdotus.
Tässä vaiheessa projektitiimejä kannustetaan työstämään ehdotustaan edelleen elämänlaajuisen oppimisen ja kaupallistamisen asiantuntijoiden kanssa varmistaakseen projektin taloudellisen toteutettavuuden ja kaupalliset mahdollisuudet. Vuoropuhelu elämänlaajuisen oppimisen ja kaupallistamisen asiantuntijoiden kanssa on välttämätöntä markkina- ja portfoliosopivuuden varmistamiseksi.
Kun ehdotus on vastaanotettu, se arvioidaan kaupallisen potentiaalin, vaikutuksen, toteutettavuuden ja kestävyyden perusteella. Ehdotuksen arvioi arviointikomitea.
Mikäli ehdotus hyväksytään, myönnetään elämänlaajuisen oppimisen kehitysprojektille vuodeksi enintään 100 000 euron rahoitus.
Rahoituksen myöntämisen jälkeen projektiryhmä voi aloittaa elämänlaajuisen oppimisen projektin toteuttamisen. Projektille nimetään ohjausryhmä tukemaan projektin etenemistä.
Projektin päätteeksi on toimitettava loppuraportti, joka tiivistää projektin tulokset, vaikutukset ja mahdolliset opit. Raporttiin tulee sisällyttää myös taloudellinen raportti, joka kuvaa, miten rahoitus käytettiin.