Aalto-yliopiston kielelliset linjaukset
Aalto-yliopiston kielelliset linjaukset ja periaatteet
Toimenpanosuunnitelmaan liittyvä ohjeistus tarkentuu ja niitä täydennetään syksyn 2024 aikana. Ohjeet on tarkoitettu tukemaan tutkintoon tähtäävän koulutusportfolion kehittämisen hallintaa. Ohjeiden soveltamisessa koulutusohjelmatasolla saat ensisijassa apua ja tukea oman korkeakoulusi opetuksesta vastaavalta varadekaanilta.
Koulutusvastuu, tutkintokielet ja hakukohteen kielet ohjaavat suunnittelua opetus- ja tutkintokielilinjauksen toimeenpanossa. Kielilinjausten toimeenpano tapahtuu vaiheittain vuosina 2024-2028:
Aalto-yliopistolla on Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) antaman asetuksen mukaisesti yhteensä 15 koulutusvastuualuetta (1 taiteen alalla, 1 kauppatieteen alalla ja 13 tekniikan alalla). Korkeakoulut huolehtivat monikielisyyden edistämisestä kielilinjausten mukaisesti sekä siitä, että jokaisella koulutusvastuualueella toteutuu mahdollisuus opiskella myös kotimaisilla kielillä. Osana kielilinjausten toimeenpanoa, vuoden 2024 aikana, korkeakoulut tunnistavat opetuksesta vastaavan varadekaanin johdolla, missä koulutusohjelmissa opetus järjestetään pääosin kotimaisilla kielillä.
Katso myös: Kysymyksiä ja vastauksia portfoliotyöstä (Opettajan käsikirja)
Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus yliopistojen koulutusvastuun täsmentämisestä (finlex.fi)
Taiteiden ja suunnittelun alan koulutusvastuu:
Taiteet (ruotsiksi: konst, englanniksi: arts and design)
Kauppatieteen alan koulutusvastuu:
Kauppatieteet (ruotsiksi: ekonomi englanniksi: economics and business administration)
Tekniikan alan koulutusvastuut:
Aalto-yliopiston kielelliset linjaukset ja periaatteet
Opetus- ja tutkintokielilinjaukset (voimassa 1.1.2024 alkaen)
Opetus- ja tutkintokielilinjaukset vaikuttavat opetukseen kaikilla tasoilla: ohjelmaportfoliotyöhön, opetussuunnitelmien laatimiseen, opintojakson toteutusten suunnitteluun ja itse opetuksen toteuttamiseen.
Säännöllinen arviointi ja strateginen suunnittelu mahdollistaa tehokkaan koulutusohjelmaportfolion hallinnan.
Koulutusohjelman johtamisen käsikirja kokoaa yhteen linjauksia, ohjeita, palveluja ja hyviä käytäntöjä ohjelman johtamisen tueksi Aallossa. Tavoitteena on tukea ohjelmien johtajia, pääainevastaavia sekä muita koulutusohjelmien opetuksen toteuttamisessa sekä ohjelmien arvioinnissa ja kehittämisessä mukana olevia.