Mitä masennus tarkoittaa?
Masennuksesta puhuttaessa tarkoitetaan pitempään jatkunutta alakuloista mielialaa, surumielisyyttä ja/tai välinpitämättömyyttä. Masennukseen kuuluvat negatiiviset ajatukset itsestä, tulevaisuudesta ja ympäröivästä maailmasta. Siihen voi liittyä myös ärtyneisyyttä ja vihaisuutta. Masentuneen ihmisen on vaikea saada mielihyvää tavallisista asioista, kuten ystävien tapaamisesta tai tehtävissä onnistumisesta. Nukkumisongelmat saattavat lisääntyä joko niin, että nukkuminen vaikeutuu, tai niin, että nukkuu liikaa. Masennuksen ollessa vaikeampi myös ajatukset tai toiveet elämän päättymisestä tai jopa itsemurhasta voivat tulla mieleen. Masentuneen oireiden voimakkuus voi vaihdella, ja hyviäkin kausia voi seurata taas huonompi jakso.
On todettu, että monilla masennuksesta kärsivillä nuorilla on samaan aikaan jokin muu ongelma. Tavallisimpia näistä ovat päihdeongelma, tarkkaavaisuus- ja käytöshäiriöt sekä syömis- ja ahdistuneisuushäiriöt.
Masentuneen on oleellista pysähtyä kuuntelemaan eri toimintojen vaikutusta omaan vointiin, ja ohjata toimintaansa sen mukaan. Erityisesti oman jaksamisen kuunteleminen ja huomioon ottaminen on tärkeää. On tärkeää keskustella opiskelijan kanssa hänen tarpeistaan tämänhetkisessä tilanteessaan. Sosiaalinen tuki opiskeluissa ja koulun ulkopuolelle on erittäin tärkeää, mutta monen voimavarat luoda ja ylläpitää sosiaalisia suhteita saattavat olla väliaikaisesti heikentyneet.
Mitä kaksisuuntainen mielialahäiriö tarkoittaa?
Noin 1 % aikuisista sairastaa kaksisuuntaista (bipolaarista) mielialahäiriötä. Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista vaihtelevin välein toisiaan seuraavat masennus- ja mania- tai hypomaniajaksot. Mielialan muutosta verrataan aina suhteessa henkilön omaan yksilölliseen persoonallisuuteen. Mania on jakso, jonka aikana mieliala on kohonnut selvästi poikkeavalla tavalla ja jossa korostuvat poikkeava touhukkuus, puheliaisuus ja nopeutunut ajatuksen riento, mutta samalla myös vastuuton käytös ja vähentynyt unen tarve. Maanisesti käyttäytyvä ei välttämättä itse tunnista oman käyttäytymisensä ongelmallisuutta, ja voi olla vastahakoinen näkemään tilaa haitallisena itselleen. Hypomania on maniaa lievempi jakso (oireet ovat asteeltaan lievempiä). Monet sairaudesta kärsivät ovat sairausjaksojen välillä täysin oireettomia.
Kuormittavat tehtävät, kuten erityisen stressaava opiskeluprojekti voivat pahentaa masennusoireita. Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuneen on tärkeä opetella stressinhallintataitoja. Läheisten tuki on monin tavoin tärkeää kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivälle.