Julkiset taidekokoelmat Aalto-yliopistossa
Koko Aallossa esitettävän julkisen taiteen tavoitteena on luoda elävä ympäristö maailman kokemiselle erilaisista näkökulmista ja mielikuvituksen, intuition ja tutkimisen omaksumiselle.
Aalto Works -korttelin taiteen teema Engineering Materials kunnioittaa Otaniemen alueen roolia insinöörikoulutuksen kotipaikkana. Kortteli yhdistää eri tieteenaloja sekä toimijoita, esimerkiksi koneinsinöörejä ja tuoreita startup-yrityksiä. Engineering Materials -kokoelman tavoitteena on luoda sekä kriittisiä kysymyksiä että inspiroivaa estetiikkaa työ- ja opiskeluympäristöön.
Teosten tehtävänä on sekä haastaa ajatteluamme että täydentää fyysistä ympäristöä tuomalla esiin yhteisöllisyyden tunteen. Taideteema rakentaa odotuksia tulevaisuuden insinööritieteelle.
Otaniemessä sijaitsevan korttelin korjaus- ja täydennysrakentamista yhdistävä hanke valmistuu vuoteen 2025 mennessä. Valmistuttuaan kortteli tarjoaa kodin muun muassa Insinööritieteiden korkeakoulun laitoksille, Sähkötekniikan korkeakoulun sähkökonesalille, Aalto Design Factorylle, Startup Saunalle ja Aalto Ventures Programille.
Marsio-, Kide- ja Viima-rakennuksen taiteeseen keskittyvät kierrokset ovat osa Designs for a Cooler Planet -festivaalia.
Pasi Rauhalan teos Mycelium of the Future kiemurtelee eri puolilla Viima-rakennusta. Teoksen LED-paneeleissa kulkee tekoälyn muokkaamia lauseita runojen muodossa, jotka pohjautuvat kaikkien kuuden Aalto-yliopiston korkeakoulun opinnäytetöiden tiivistelmiin.
Rauhalan teosehdotus voitti kutsukilpailun, jonka osallistuvilta taiteilijoilta toivottiin ehdotuksia pysyvistä taideteoksista sijoitettavaksi neljään tilaan Viima-rakennukseen. Katso teoksesta kertova video alempaa.
Kävijälle runon osien alkuperät näyttäytyvät myös eri korkeakouluja kuvastavien värien kautta:
Insinööritieteiden korkeakoulu = pinkki
Kauppakorkeakoulu = vaaleanvihreä
Kemian tekniikan korkeakoulu = vihreä
Perustieteiden korkeakoulu = oranssi
Sähkötekniikan korkeakoulu = purppura
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu = keltainen
Pekka ja Teija Isorättyän leikkisän, kineettisen Lovegear-valoteoksen liikkuvat rattaat luovat K2-rakennuksen julkisivuun illuusion jatkumosta valon ja lasipintojen avulla. Lovegear on parhaimmillaan pimeään aikaan, sillä veistoksen valot ja lasipinnat tuovat esiin teoksen illuusioefektin.
Taiteilijat halusivat teoksellaan nostaa esille rakkauden osana ihmisen elämän ohjenuorana. Pääosin aurinkoenergialla toimivassa teoksessa on käytetty muun muassa lasipulloja taiteilijoiden vanhan lukion kemian luokasta.
Kävijä voi painaa teoksen alta löytyvää nappia, jolloin teoksen kineettinen liike käynnistyy.
Kokoelma koostettiin kahden Aalto-yliopiston järjestämän taidekilpailun ja suorahankintojen myötä. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun professori Helena Sederholm ja yliopiston taiteesta ja näyttelyistä vastaava päällikkö Outi Turpeinen kuratoivat K1-rakennuksen taiteilijoiden teokset, jotka esittelevät laajan valikoiman materiaaleja ja käytettyjä tekniikoita. Engineering Materials -taidekokoelma sisältää teoksia kahdeksalta taiteilijalta.
K1 -rakennuksessa on suoratilauksena taideteoksia viideltä taiteilijalta, jotka ovat inspiroituneet insinööritieteiden korkeakoulun tutkimuksesta:
Lisätietoja
Outi Turpeinen, päällikkö, taide ja näyttely
[email protected], puh. 050 431 4194
Vuonna 2017 Aalto-yliopisto päätti alkaa noudattaa rakennushankkeissaan taiteen prosenttiperiaatetta, jossa noin prosentti rakennusprojektin määrärahasta kohdennetaan taidehankintoihin. Taideprosenttia sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature - taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa.
Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mikä on julkisen käsite. Julkinen taide on paikkakohtaista ja liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä.
Marsio-, Kide- ja Viima-rakennuksen taiteeseen keskittyvät kierrokset ovat osa Designs for a Cooler Planet -festivaalia.
Koko Aallossa esitettävän julkisen taiteen tavoitteena on luoda elävä ympäristö maailman kokemiselle erilaisista näkökulmista ja mielikuvituksen, intuition ja tutkimisen omaksumiselle.
Toukokuussa julkaistava Unfolding public art –kirja pureutuu yliopiston taidekokoelmaan.
K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.
Teokset sijoittuvat Aalto-yliopisto Works -korttelin K2- ja K3-rakennuksiin.