Miten kuvailisit opiskelua People management and Organizational Development -maisteriohjelmassa Aallossa?
Ohjelma on ainutlaatuinen. On mahtavaa, että meillä on henkilöstöhallintoon (HR) keskittyvä ohjelma, koska olen aina ollut ihmisistä kiinnostunut. Organisaation toiminta muotoutuu aina ihmisten kautta, siksi ihmistä ei voi ohittaa. Opiskelumatka on ollut todella kiehtova tähän mennessä, ja voin myös nähdä itseni opiskelemassa pidemmälle Aallossa.
Suoritat tällä hetkellä kaksoistutkintoa Australiassa ja olet opiskellut myös Intiassa. Miten kuvailisit kokemustasi Aallossa verrattuna Australiaan ja Intiaan?
Australiassa emme voi valita kursseja yhtä joustavasti kuin Aallossa. Opiskelijana arvostan joustavuutta opinnoissa, ja mielestäni Aallossa on tarjolla juuri sitä.
Aallossa opiskelu ei ole pelkästään PowerPoint-esityksiä ja aamuluentoja. Professorit onnistuvat yhdistämään tosielämän kehityskulkuja liiketoimintateorioihin ja pitämään opiskelijat innostuneina. On hienoa nähdä professoreita, jotka rakastavat opettamista.
Haluatko kertoa opinnoistasi Suomessa?
Kolmantena päivänäni Aallossa juttelin yhden professorin kanssa ja käytin professori-titteliä ennen hänen nimeään. Hän vastasi, että voisin kutsua häntä vain etunimellä. En vieläkään oikein pysty sulattamaan sitä. Olen intialainen ja Intiassa pidetään epäkohteliaana, jos professoria puhutellaan vain etunimellä.
Mitä tulee oppimispäiväkirjoihin, minun on myönnettävä, että vastustin ajatusta ensimmäisen kuukauden aikana Aallossa. Silloin ajattelin, että haluaisin tenttiä! Miksi meillä on oppimispäiväkirja tentin sijaan? Siinä ei ole mitään järkeä!
Nyt Australiassa olen kuitenkin tajunnut, että muistan kaiken, mitä tein ensimmäisenä vuonna Aallossa juuri oppimispäiväkirjojen takia. 3000–4000 sanan reflektointi todella auttaa oppimaan. En tajunnut sitä heti, mutta nyt muistan teoriat, käytännön sovellukset ja myös kritiikin. En tiedä miten se tapahtui, mutta se tapahtui.