Uutiset

Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistys lakkauttaa toimintansa ja lahjoittaa varansa omistajuuteen

Perheyrityksiä edustavat hallitusjäsenet toivovat, että toimintaympäristö olisi pienempienkin yritysten omistajille kannustava.
Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistyksen hallitus Kauppakorkeakoululla
Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistyksen hallitus (vas. Heikki Zitting, Riikka Huopanainen, Tomi Parmasuo, Anne Nurminen ja Jaakko Sten) Kauppakorkeakoululla. Kuva: Roope Kiviranta

Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistyksen (HMPY) hallitus teki vuonna 2022 päätöksen yhdistyksen lakkauttamisesta sekä varojen lahjoittamisesta Kauppakorkeakoulun omistajuus -lahjoituskohteeseen. Lahjoitusvaroilla tuetaan vuonna 2022 perustetun omistajuuden lahjoitusprofessuurin alueella tehtävää omistajuuteen liittyvää opetusta, tutkimusta sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Yhdistyksen varallisuus koostui osakkeista ja rahavaroista. HMPY:n hallituksen puheenjohtaja Anne Nurminen kertoo, että yhdistyksen sääntöjen mukaan yhdistyksen varat piti käyttää tarkasti harkiten yhdistyksen toimintaa lähellä olevaan hyödylliseen tarkoitukseen. Varoista osakkeet ja käyttötilin varat päätettiin kohdentaa omistajuuteen, kun taas stipenditilin rahat lahjoitettiin Tekniikan tukisäätiön kautta käytettäväksi kahteen opiskelijastipendiin konetekniikan alueella.

”Päätös rahojen kohdentamisesta juuri omistajuuteen oli loppu viimeksi todella helppo”, sanoo Nurminen. HMPY:n jäsenet koostuivat pitkälti perheyrityksistä, joille omistajuuteen liittyvät teemat ovat erityisen tärkeitä. ”Yrittäjyyden arvostus on noussut viime vuosina huimasti, toisin kuin omistajuuden, jolla tuntuu edelleen olevan hieman negatiivinen kaiku yhteiskunnallisessa keskustelussa, toisin kuin vaikkapa naapurimaa Ruotsissa. Omistajuudesta tiedetään tällä hetkellä varsin vähän, mikä on sinänsä hieman kummallista, sillä ilman omistajuuttahan ei ole yrittäjyyttä. Toivommekin, että professuuri tutkimusalueineen tuo lisää tutkittua tietoa omistajuudesta ja nostaa samalla sen yhteiskunnallista arvostusta”, totesivat Kauppakorkeakoululla vierailulla olleet hallituksen jäsenet.

Viimeisimmässä hallituksessa toimivat puheenjohtaja Anne Nurmisen (Helkone Group Oy) lisäksi Riikka Huopanainen (Janavalo Oy), Tomi Parmasuo (Meconet Oy), Jaakko Sten (Stén & co), sekä Heikki Zitting (Sacotec Components Oy), kaikki monennen polven perheyrittäjiä.

Anne Nurminen ja Timo Korkeamäki Kauppakorkeakoululla.
Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki ja HMPY:n hallituksen puheenjohtaja Anne Nurminen Kauppakorkeakoulun aulassa. Kuva: Roope Kiviranta

Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki iloitsee uudesta lahjoituksesta. ”Olemme erittäin kiitollisia Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistykselle heidän merkittävästä lahjoituksestaan omistajuuteen. Uusi lahjoitus auttaa meitä vahvistamaan omistajuuden alueella tehtävää tutkimusta ja kehittämään alaan liittyvää opetusta entisestään”, sanoo Korkeamäki.

”On paitsi akateemisesti, myös yhteiskunnallisesti tärkeää, että omistajuuden muodoista ja niiden vaikutuksista mm. yritysten kasvuun ja elinvoimaisuuteen saadaan lisää tutkittua tietoa. Siksi onkin hienoa, että lahjoittajat tukevat kouluamme tässä työssä. Lämpimät kiitokseni yhdistykselle tästä merkittävästä lahjoituksesta vielä kerran!”

Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistyksen juuret jo yli 100 vuoden takana

Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistyksen juuret ulottuvat aina vuoteen 1923, jolloin perustettiin Helsingin Pienemmän Metalliteollisuuden Työnantajaliitto. Vuosikymmenten saatossa yhdistys välillä erkani ja välillä yhdistyi muiden metallialan yhdistysten kanssa. Näiden myötä myös nimi vaihtui, kunnes se vuonna 2003 vakiintui Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistys ry:ksi.

Viimeisimpien vuosikymmenten aikana toiminnan tarkoitus oli lisätä metalliteollisuuden kiinnostavuutta yhdistyksen jäsenyritysten toiminta-alueella. Yhdistys oli vuosikymmenten ajan tärkeä verkostoitumisareena sen jäsenille. Perinteiset kokoukset ja vuosijuhlat keräsivät jäsenistön yhteen. Yhdistys myös myönsi matka-avustusta yrityksille, joilla oli halu kansainvälistyä ja tehdä tutustumismatkoja Eurooppaan. Enimmillään yhdistykseen kuului noin 30 jäsenyritystä, viimeisinä toimintavuosina määrä oli puolittunut.

Yksi merkittävä toimintamuoto yhdistyksellä juuri ennen korona-aikaa oli Luo metallista -kilpailu, jonka Piiriyhdistys järjesti kaksi kertaa. Kilpailussa yli sata uusmaalaista yläkouluikäistä oppilasta, joista muodostettiin lähes 40 joukkuetta, tekivät metallista esineitä. Kilpailun tavoitteena oli tutustuttaa ja innostaa oppilaita metallitöihin sekä lisätä kiinnostusta ja tietämystä alaa kohtaan. Ennen kaikkea kilpailu tuotti iloa koululaisille. Kilpailulle olisi ollut kysyntää jatkossakin, mutta koska sen järjestämiseen olisi tarvittu lisää resursseja, yhdistys päätti luopua kilpailusta.

Satavuotinen toiminta sai kunniakkaan päätöksen

Viime vuosina yhdistyksen jäsenten verkostoituminen siirtyi muihin yhteisöihin, eikä yhdistystoiminta enää kiinnostanut entiseen malliin. Näin ollen toiminnan päättäminen tuntui hallitusjäsenistä luonnolliselta. Yhdistys lopetettiin joulukuussa 2022, jolloin myös sen varat siirrettiin Kauppakorkeakoululle. Satavuotiaan yhdistyksen toiminta sai näin kunniakkaan päätöksen ja sen perintö jatkuu suomalaisen omistajuuden kehittämisessä.

Helsingin Metalliteollisuuden Piiriyhdistyksen laatta Kauppakorkeakoulun suurlahjoittajateoksessa.
HMPY:n nimikkolaatta Kauppakorkeakoulun suurlahjoittajateoksessa. Kuva: Helena Salminen

Yhdistyksen muisto säilyy myös Kauppakorkeakoulun suurlahjoittajateoksessa, johon yhdistys sai oman nimikkolaattansa. Suurlahjoittajateos sijaitsee Kauppakorkeakoulun pohjakerroksessa, ja siinä huomioidaan kaikki vähintään 10 000 euron lahjoitukset.

Kauppakorkeakoulu huomioi myös kaikki omistajuuteen ja omistajuuden professuuriin lahjoittaneet henkilöt ja organisaatiot kutsumalla heidät vuosittaiseen omistajuutta käsittelevään seminaariin, jossa on tarkoitus käydä yhteiskunnallista keskustelua omistajuuteen liittyvistä teemoista. Ensimmäinen seminaari järjestetään näillä näkymin syksyllä 2023.

Teksti: Terhi Ollikainen ja Helena Salminen

Lue lisää omistajuudesta

Omistajuuden professori Samuli Knüpfer. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta

Samuli Knüpfer on nimitetty Kauppakorkeakoulun omistajuuden professoriksi

Omistajuuden professuuri on perustettu lahjoitusvaroin.

Uutiset
Omistajuuden professuurin kiitostilaisuuden ryhmäkuva.

Vahva investointi suomalaisen omistajuuden kehittämiseen

Suurlahjoittajille järjestetyssä kiitostilaisuudessa kerrattiin ainutlaatuisen professuurihankkeen vaiheita ja juhlistettiin professuurin perustamista.

Uutiset
People and public artwork Donors' Wall at the School of Business.

Omistajuuden lahjoitusprofessuuri

Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoululle on perustettu ainutlaatuinen omistajuuden professuuri.

Kauppakorkeakoulu

Lue lahjoittamiseen liittyviä uutisia ja lahjoittajatarinoita

Vuosikurssin 1964 vuoden 2012 kurssijuhlan järjestäjätoimikunta.
Yhteistyö Julkaistu:

Ryhmälahjoituksia kansainväliseen opiskelijavaihtoon

Vuosikurssit 1964 ja 1974 lakkauttivat pankkitilinsä ja lahjoittivat jäljellä olleet varansa.
Omistajuuden professuurin vuosiseminaari 2024
Yliopisto Julkaistu:

Omistajilla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli

Tutkimuksen mukaan omistajat ovat määräänsä suurempia veronmaksajia kaikilla varallisuusjakauman tasoilla.
Jacob Wallenberg
Yliopisto Julkaistu:

Vuorineuvos Marcus Wallenbergin säätiö tukee professuurien perustamista Hankeniin ja Kauppakorkeakouluun

Marcus Wallenbergin Liiketaloudellinen Tutkimussäätiö on päättänyt 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tukea kahden lahjoitusprofessuurin perustamista. Lisäksi säätiö ilmoittaa lisäävänsä merkittävästi vuosittaista tukeaan Kataja-tohtoriohjelmalle.
Antti ja Susanne Suhonen
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppiksessa oli jo meidän aikanamme todella hyvä henki ja tekemisen meininki

Antti ja Susanne Suhonen haluavat lahjoittamalla tukea Suomen menestystä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Lähikuva Helsingin päärautatieasemasta, jossa kaksi kivipatsasta pitelevät pyöreitä lamppuja ja kyltti 'RAUTA'.
Mediatiedotteet Julkaistu:

15 vuotta täyttävä Aalto-yliopisto käynnistää varainhankintakampanjan – tavoitteena 30 miljoonaa euroa

Lahjoituksilla Aalto pystyy vastaamaan entistä paremmin koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kasvaviin tarpeisiin.
Sijoitusjohtaja Lauri Ehanti
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Lauri Ehanti on nimitetty sijoitusjohtajaksi

Ehanti vastaa Aalto-yliopiston sijoitussalkun hallinnasta ja sijoitusstrategiasta.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.