Olet aloittanut elokuun alussa Sähkötekniikan korkeakoulun dekaanina. Minkälaista polkua pitkin olet kulkenut dekaaniksi?
Tulin Teknilliseen korkeakouluun 1990-luvun alkupuolella, ja päädyin opiskelemaan mikroelektroniikkasuunnittelua. Alun perin ajattelin, että teen nopeasti diplomityön ja lähden teollisuuteen. Sitten aihe alkoikin kiinnostaa, jatkoin lisensiaatiksi ja saman tien tohtoriksi.
Kesken väitöskirjatutkimuksen päätin, että juuri siinä kohtaa on hyvää aikaa rakentaa talo. Ohjaava professori ei ehkä ollut ratkaisuun kaikilta osin ihan tyytyväinen. Hoidin kyllä päivittäiset asiat ja olin illat rakennuksella, mutta ehkä se vähän vaikutti valmistumisaikaan.
Minut nimitettiin professoriksi vuoden 2007 alussa. Professoriuran alkuaikoina keskityin opetuksen kehittämiseen ohjelmajohtajana. Kun Aalto syntyi 2010, olin tiiviisti mukana kandiohjelmauudistuksissa. Sittemmin minusta tuli kahden yhdistetyn laitoksen johtaja ja nyt kesällä dekaani.
Voitko kertoa konkreettisia tarinoita työstäsi?
Nyt on selvästi ensimmäinen vuosi, kun on päästy koronasta yli, eikä opiskelijoita enää tarvitse jakaa ryhmiin. Tänä syksynä olikin erityisen hienoa olla dekaanina ottamassa uusia opiskelijoita vastaan. Sali oli aivan täynnä – siellä oli kandiopiskelijoita enemmän kuin tuoleja.
Tunnelma oli hyvä, vaikka uudet opiskelijat aina selvästi samalla myös vähän pohtivat sitä, että mikä paikka tämä nyt oikein on. Muistan edelleen, kun 30 vuotta sitten kävelin itse samaan tilanteeseen. Jossain siellä takarivissä pohdin, että mitä ihmettä minä täällä teen ja selviänkö tästä.
Opetus on kiinnostanut minua aina, ja opetan edelleen dekaanina kahdella kanditason elektroniikan kurssilla. Kun käyn pitämässä luennon, tuntuu, että olen antanut kaikkeni. Se on erilaista kuin normaali kokouksissa istuminen.
On motivoivaa ja innostavaa opettaa ja nähdä opiskelijoita siinä vaiheessa, kun he tekevät valintoja. Meidän opiskelijoistamme kasvaa tulevia opettajia, tutkijoita, professoreita, dekaaneja ja ehkä rehtoreitakin jossain vaiheessa.