Uutiset

Kauppakorkeakoulun lähestymistapa kestävään kehitykseen kauppatieteiden koulutuksessa on ainutlaatuinen Euroopassa

Meillä on yli 30 vuoden kokemus kestävän kehityksen aiheisiin liittyvästä tutkimuksesta, joten voimme nojautua opetuksessa huipputason tutkimukseen, sanoo dekaani Timo Korkeamäki.
Kolme opiskelijaa ryhmätyön äärellä
Kuvituskuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa on syvää asiantuntemusta kestävän kehityksen aiheista. ”Tästä todisteena käy esimerkiksi se, että viime vuoden aikana tutkijamme ovat voittaneet useita huipputason palkintoja kestävään kehitykseen liittyvistä tutkimuksistaan. Sisällytämme kestävyyskysymykset lähes kaikkeen tekemiseemme, mikä auttaa opiskelijoita huomioimaan nämä asiat kiinnostuksen kohteista tai pääaineesta riippumatta”, dekaani Timo Korkeamäki sanoo.

Kestävän kehityksen erityisasiantuntija Paula Schönach kertoo, että vuodesta 2024 lähtien Kauppakorkeakoulun maisteriohjelmissa on otettu käyttöön uusia yleisiä osaamistavoitteita, joissa painotetaan voimakkaasti kestävyyteen liittyviä tavoitteita. ”Kehitämme myös aktiivisesti koulutustarjontaamme esimerkiksi PRME*-verkostossa (*Principles of Responsible Management Education) tehtävällä yhteistyöllä. PRME:n Champion-jäsenenä olemme sitoutuneet työskentelemään erittäin tavoitteellisesti kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistämiseksi”, hän sanoo.

Kestävä kehitys – luonnollinen osa kaikkia oppiaineita 

Paula Schönach kertoo, että tavoitteena on, että kestävä kehitys ei ole erillinen aihe, joka ”päälleliimataan” jokaiseen kurssiin, vaan että kestävyyttä käsitellään luonnollisena osana jokaista oppiainetta. Opettajille on myös tarjolla pedagogista tukea silloin, kun he haluavat kehittää kestävyysaiheiden integrointia opetukseensa. ”Keräämme myös tietoja kestävän kehityksen aiheiden käsittelystä kursseilla, ja kysymme opiskelijoilta kestävyyteen liittyviä kysymyksiä kurssien kurssipalautteissa.”

Dekaani Korkeamäki jatkaa, että meillä on myös koulutusohjelmia, joissa keskitytään erityisesti kestävään kehitykseen. Tällainen on esimerkiksi Creative Sustainability -maisteriohjelma, joka houkuttelee yhä enemmän myös kansainvälisiä hakijoita. ”Viime vuosina olemme keränneet tietoa Aalto-yliopistoon hakeneilta ja valituksi tulleilta vaihto-opiskelijoilta. Kestävä kehitys vaikuttaisi olevan varsin yleinen houkutin Aallon valinnalle.”

Monialaista yhteistyötä

Aalto-yliopiston perustamisen lähtökohtana oli yhdistää kauppatieteet, teknologia sekä taide ja muotoilu. Tämä monitieteinen lähtökohta antaa akateemiselle henkilöstöllemme hyvät mahdollisuudet tarttua kestävän kehityksen haasteisiin.

”Viimeaikaisia esimerkkejä ovat yhteistyö muiden Aalto-yliopiston korkeakoulujen kanssa: Kemian tekniikan korkeakoulun ja Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun osaajien kanssa on työskennelty vaatetusteollisuuden kiertotalouden parissa. Sähkötekniikan korkeakoulun osalta meidän tutkijamme ovat puolestaan tehneet yhteistyötä energiamarkkinoihin liittyvissä kysymyksissä.”

”Tiivis yhteistyö muiden Aalto-yliopiston koulujen kanssa antaa myös opiskelijoillemme mahdollisuuden laajentaa osaamistaan perinteisistä kauppatieteen teemoista monitieteisempään tarjontaan. Minulla on ilo kertoa, että Kauppakorkeakoulu valmistaa opiskelijoitaan hyvin tarttumaan globaaleihin kestävän kehityksen haasteisiin ja samalla huolehtimaan, että liiketoiminta pysyy kilpailukykyisenä”, dekaani Timo Korkeamäki sanoo.

Kestävyys Kauppakorkeakoulussa

Kauppakorkeakoulussa satsataan kestävyyden kehittämiseen niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Näille Kestävyys Kauppakorkeakoulussa -sivuille on nyt ensi vaiheessa kerätty asioita liittyen kestävyyteen opetuksessamme.

Lue lisää
Aalto Lush Greenery
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva, jossa esitellään Cyber Citizen -hankkeen lopputuotteet: SecPort-portaali sekä kyberturvallisuuteen keskittyvä peli.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Cyber Citizen -hanke kehittää eurooppalaisten kyberturvataitoja pelillistämisen avulla

Aalto-yliopisto ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat toteuttaneet laajan Cyber Citizen -hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää arkipäivän kyberturvataitojen osaamista Euroopan unionin alueella.
A woman wearing a black jacket sits by a table in room, with sunlight beaming down from the windows above. She sits by the table looking at her laptop while holding onto a pen. A tablet and notebook lay open near the laptop. Pic by Kalle Kataila / Aalto University
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tilintarkastajan kokemus ilmastoriskeistä vaikuttaa asiakkaan ilmastoriskitiedottamisen laatuun

Tutkimus tehtiin kansainvälisessä yhteistyössä usean eri maan yliopiston kanssa.
Valaistu moottoritie, merta, rakennuksia ja taivasta
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva sijoitus tekoälyyn – Suomeen perustetaan ELLIS-instituutti tehostamaan tutkimusta ja houkuttelemaan osaajia

Suomalainen tekoälytutkimus on saanut merkittävän tuen hallitukselta ja lahjoittajalta.
Samuel Girmay laboratoriossa, yllään valkoinen laboratoriotakki ja suojalasit.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalilaboratoriot edistävät saavutettavaa ja kielitietoista luonnontieteen opetusta

Väitöskirjatutkija Samuel Girmay on saanut Jenny ja Antti Wihurin säätiöltä rahoituksen projektilleen, jonka tavoitteena on parantaa luonnontieteiden opetuksen saavutettavuutta ja kielitietoisuutta yläkouluissa virtuaalilaboratorioiden avulla.