Minkälaista rakkautta työyhteisössäsi ilmenee?
Työyhteisössä on ystävällistä yhteistoimintaa, myönteistä vuorovaikutusta, yhdessä hymyilemistä ja nauramista. Mietin paljon sitä, että kiitollisuuden ja rakkauden tunteet ovat tosi lähellä toisiaan. Mutta se on samalla yhteys, jota en kunnollisesti ymmärrä.
Esimerkiksi neurotieteilijäkollegani ovat niin älykkäitä, nopeita ja taitavia, että minulle tulee valtavia kiitollisuuden tunteita siitä, että saan tehdä yhteistyötä heidän kanssaan.
Miksi tunteet ovat olennaisia työyhteisössä?
Tunteet ovat olennaisia inhimillisessä olemassaolossa ja ne ohjaavat meidän käyttäytymistämme. Ne vaikuttavat paitsi meidän omaan hyvinvointiimme ja omaan maailmasuhteeseen, myös toisiin ihmisiin meidän ympärillämme. Rakkaus ja tunteet ohjaavat yleisemmin sitä, miten me orientoidumme maailmaan ja miten me muovaamme ja rakennamme todellisuutta ympärillämme.
Tunteet, kuten rakkaus, voivat olla suuri hyvinvoinnin lähde sekä myönteisempää sosiaalista todellisuutta synnyttävä lähde. Ne voivat toisaalta olla myös tuhon lähde. Esimerkiksi vihan tunteella voi olla yhteys väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Tästä syystä tunteita kannattaisi pyrkiä ymmärtämään paremmin.
Miten rakkautta voisi vahvistaa myös työyhteisössä?
Olen muutaman vuoden harrastanut rakastavan ystävällisyyden hengitys- ja mielikuvaharjoittelua. Sitä kutsutaan myös meditaatioksi, ja se perustuu alkujaan buddhalaiseen moraalipsykologiaan. Olen kokenut sen eräänlaiseksi vallankumoukseksi omassa elämässäni ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessani.
Mielikuvaharjoittelussa luodaan tietoinen suhde omaan hengitykseen ja omaan kehoon. Tähän voidaan yhdistää positiivisia mielikuvia, esimerkiksi joku olento, jota on helppo rakastaa. Se voi olla vaikka oma kumppani, oma lapsi tai ystävä. Sitten voidaan pyrkiä laajentamaan sitä samaa rakkauden tunnetta työporukkaan. Harjoitusta voidaan jatkaa ja vaikeuttaa laajentamalla se esimerkiksi sellaiseen henkilöön, jonka kanssa on ollut kahnausta tai konfliktia. Ja samaa lämmintä rakkauden ja hyväntahtoisuuden tunnetta voidaan kohdistaa kaikkeuteen, koko olemassaolon värikirjoon.
Kun olen hereillä sosiaalisen vuorovaikutuksen suhteen, kuuntelen toisia, olen vilpittömän kiinnostunut ja yritän ymmärtää, mitä toiset sanovat ja mistä he ovat kiinnostuneita. Pyrkimys ystävälliseen vuorovaikutukseen on sen ajattelemista, miten voisimme olla kivoja toisillemme. Jos siinä onnistutaan, hyviä asioita usein tapahtuu ja maailmasta tulee parempi paikka.
Myönteinen sosiaalinen kosketus on myös vaihtoehto, kun se on kunnioittavaa, sopivaa ja yhdessä hyväksyttyä. Halaaminen on mieletön rakkauden osoitus ja hyvinvoinnin lähde. Fyysistä läheisyyttäkin voi kultivoida työpaikalla, sikäli kuin se tuntuu osapuolille luontevalta. Ohikiitävät halaukset esimerkiksi tervehtiessä voivat luoda hyvinvointia ja kehollistaa rakkautta.
Aistitko rakkautta Aallossa?
En usko, että on olemassa mitään yhtä rakkauden määritelmää. Mutta rakkaus esimerkiksi mahdollistaa ja luo uusia yhteyksiä. Joissain muissa yliopistoissa on ollut sulkeutuneempi tai pelokkaampi ilmapiiri, mutta en aisti Aallossa samanlaista uutuuden tai vierauden pelkoa. Koen, että Aallossa on tällä hetkellä avoimuutta monialaisuudelle ja tieteen ja taiteen välisyydelle, eli Aallossa voi olla institutionaalista hyväntahtoista rakkautta.
Haastattelu ja teksti: Tiina Aulanko-Jokirinne