Vuonna 2013 pidin pääesitelmän Torontossa konserttisaliakustiikan pääkonferenssissa. Olimme kehittäneet uuden ajattelutavan konserttisalien arvioimiseksi ja mittaamiseksi. Esitelmän alussa minulla oli päälläni Marimekon tummanvihreä vakosamettipuku. Johdannossa selitin, että historia näyttää tältä ja nyt meidän tulisi lähteä eri suuntaan. Tässä kohtaa, kesken esityksen, vaihdoin lavalla päälleni oranssin takin. Pidin takin päälläni loppupäivän konferenssissa ajatellen, että se oli vitsi.
Seuraavassa konferenssissa kaikki kuitenkin kyselivät, missä oranssi takki on. Siitä tuli brändiväri meidän tutkimusryhmällemme. Siitä lähtien olen pitänyt oranssia takkia aina konferenssiesityksissä. Meidän alamme ihmiset tuntevat sen maailmalla. Muuten se on wapputakkini.
Minkälaista on kävellä Tapio Lokin kengissä?
Jos katson omaa uraani, ylioppilaskunnan hallituksessa ja Retuperän WBK:ssa letku- ja kapellimestarina opitut taidot ovat niitä taitoja, joita tarvitsen laitosjohtajana: miten tullaan ihmisten kanssa toimeen, miten ryhmää vedetään, miten saadaan porukka innostumaan ja tekemään jotain ilman, että heille maksetaan. Se tapahtuu oman esimerkin kautta.
Näitä taitoja ei opi luennoilla. Toisaalta käytän näitä taitoja luennoidessani, esimerkiksi pitääkseni ihmisten mielenkiinnon yllä. Aistin esimerkiksi luennolla, jos opiskelijat putoavat kärryiltä. Menen silloin vähän taaksepäin ja mietin, mikä heitä voisi kiinnostaa. Lähestyn asioita mieluummin jonkun käytännön esimerkin kautta. Vastaavasti, jos soittaminen oli Retuperässä liian vaikeaa, ei kannattanut käskeä ketään harjoittelemaan kotona. Kokeilimme silloin soittaa esimerkiksi kolme kertaa hitaammin, jolloin siitä voisi tulla hauskaa. Aina voi keksiä toisen keinon esittää asioita.
Ilman Retuperää en varmaankaan olisi keksinyt oranssia takkiakaan. Retuperä opetti ajattelemaan, että asian voi kääntää päälaelleen. Pienenä minulla ei välttämättä ollut niin hyvä itseluottamus. Se kasvoi ylioppilaskunnassa, kun kannoin vastuuta isojen Dipolin bileiden järjestämisessä sekä Retuperässä Finlandia-talon konserttien luotsaamisessa.
Minkälaisia kokemuksia sinulla on erilaisten laitoskulttuurien yhdistymisestä?
Vuonna 2015 Mediatekniikan laitos yhdistettiin kahden muun Perustieteiden korkeakoulun laitoksen kera osaksi mammuttimaista Tietotekniikan laitosta. Siinä hävisi Mediatekniikan hyvä meininki ja kohtuullisen pieni ja integroitunut yhteisö, missä kokoonnuttiin joka perjantai kahvin, pullan ja esitysten äärelle.
Totesin olevani niin kaukana uuden laitoksen tekemisestä, että aloin hakeutua lähemmäs muita akustiikan tutkijoita ja akustiikan labran infroja Sähkötekniikan korkeakoulussa.
Vuoden 2023 laitosyhdistymisessä yhdistettiin kaksi samankokoista Sähkötekniikan korkeakoulun laitosta, kummassakin noin kymmenen professoria. Laitoksilla oli jo silloin yhteinen kandiohjelma ja yhdistyminen oli paljon kivuttomampaa. Uusi laitos ei myöskään romuttanut vanhoja.