Uutiset

Viisi helmeä Designs for a Cooler Planet -näyttelyssä: Tahroja joilla on tarina, väriä biojätteestä ja kimaltavaa puuta

12. lokakuuta 2022 asti avoinna oleva Designs for a Cooler Planet esittelee rohkeita kestävän kehityksen ideoita, muun muassa muodin, ruoan ja materiaalien kautta.
Three mannequins displaying garments designed by Elina Onkinen and Kasia Gorniak. Photo: Mikko Raskinen/Aalto University
BioColourin kokoelma Better Balance in the Fashion System -näyttelyssä. Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto

Tänä vuonna Designs for a Cooler Planet -näyttely korostaa 1,5 asteen elämäntapaa ja ajatusmaailmaa – millaisilla ratkaisuilla voimme pitää maapallon lämpenemisen Pariisin ilmastosopimuksen rajoissa? Tavoitteen saavuttaminen vaatii muun muassa sitä, että vaatteita, ruokaa ja materiaaleja kohdellaan aarteina, joita vaalitaan, korjataan ja kierrätetään.

On aika jättää "ota, tee ja tuhlaa" -talous taaksemme. Sen ei kuitenkaan tarvitse tapahtua yksilöllisyyden ja kauneuden hinnalla.

Tutustu viiteen Designs for a Cooler Planet -näyttelyn helmeen, jotka osoittavat, että kestävä voi olla myös uniikkia ja kaunista.

1. Better Balance in the Fashion System, BioColour, Professor Kirsi Niinimäki 

Kukilla ja marjoilla värjääminen voi kuulostaa monesta tutulta, mutta entä jos kankaat saisivat värinsä vaikka maatalouden jätevuorista? Tutkimuskonsortio BioColour tutkii tätä ja paljon muuta. 

Elina Onkisen ja Kasia Gorniakin suunnittelema kokoelma sipulin- ja pajunkuorella värjättyjä vaatteita on osa Better Balance in the Fashion System -näyttelyä. BioColour tutkii elintarviketeollisuuden ja maatalouden sivuvirtojen käyttöä teollisuuteen sopivina väriaineina sekä laboratoriossa kasvatettujen väriaineiden tulevaisuutta.

Niin kauniita ja kirkkaita kuin vaatteidemme värit ovatkin, ne ovat usein vahingollisia sekä vaateteollisuuden työntekijöille että ympäristölle. BioColour osoittaa, että kauniin ei tarvitse olla haitallista.

Close up of a white canvas sneaker with iridescent Shimmering Wood glitter patterns.
Shimmering Wood -glitterillä koristeltu tennari. Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto

2. Sneaker with Shimmering Wood glitter, Structural Colour Studio

Eloisia värejä ja kimaltelevia asioita löytyy kaikkialta luonnosta. Miksi niin monet väreistä ja kimalteista on silti valmistettu myrkyllisistä pigmenteistä ja mikromuoveista?

Muotoilija Noora Yau ja materiaalitieteilijä Konrad Klockars kääntyvät luonnon puoleen ja luovat hohtavaa väriä selluloosasta, yhdestä maailman yleisimmistä biomateriaaleista. He luovat nanomittakaavaan pilkotusta selluloosasta eli nanoselluloosasta pinnoitteen, joka taittaa valoa samaan tapaan kuin riikinkukon höyhenet tai perhosen siivet. Shimmering wood tarjoaa kaiken, mitä glitterissä rakastamme, mutta tekee sen mikroskooppisten rakenteiden avulla, ilman muovia tai myrkyllisiä pigmenttejä.

Three pieces of Fluff Stuff outerwear hanging on a rack.
Osmankäämihöytyvällä täytettyjä Fluff Stuff -vaatteita. Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto

3. Fluff Stuff

Lämpimänä pysyminen on elintärkeää kylmemmissä ilmastoissa, kuten Suomessa, ja siihen tarvitaan usein muhkeita takkeja ja pehmoisia peittoja. Aalto-yliopiston alumnien perustaman Fluff Stuffin valmistama osmankäämitäyte tarjoaa eettisen ja kestävän vaihtoehdon untuvalle ja polyesteritäytteille.

Osmankäämi on yleinen näky Suomen soilla, ja muiden kosteikkojen äärellä. Fluff Stuff pyrkii ratkaisemaan useita ongelmia halki koko tuotantoketjun hyödyntämällä tätä yleistä ja biohajoavaa kasvia. Ojitetut suot aiheuttavat yli puolet Suomen maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä. Näiden alueiden vettäminen osmankäämiviljelyyn ei ainoastaan vähennä päästöjä, vaan tarjoaa maanomistajille myös vaihtoehtoisia, ympäristöystävällisiä tulonlähteitä.

White dress with large red stain across the front.
Punaisen tahran koristama asu, osa Sini Saavalan Unwearable-mallistoa. Kuva: Mikko Raskinen Aalto-yliopisto

4. Unwearable(Outfit with stains), Sini Saavala 

Punaviinitahra, maaliroiskeita – onko vaate pilalla? Ei, sanoo muotiopiskelija Sini Saavala luomuksensa keinoin: kyseessä on valkoinen mekko, jota koristaa valtava punainen tahra.

Näyttely osoittaa, että yksinkertaisin ratkaisu piilee päämme sisällä. Voimme yksinkertaisesti muuttaa ajattelutapaamme ja suhtautumistamme vaatteisiin, eikä se vaadi laboratorioita tai maatamullistavia keksintöjä. Saavalan näyttely korostaa tarpeettoman pyykinpesun ja vaatteiden hävittämisen ympäristövaikutuksia, kuten synteettisten materiaalien pesun vuoksi valtameriin päätyvää mikromuovia.

Aivan kuten BioColour korostaa sitä, miten luonnonvärit tekevät vaatteista yksilöllisiä muuttuessaan ajan myötä, Saavalan Unwearable-mallisto nostaa esiin muistot tahrojen, rispaantumisen ja paikkojen takana ja osoittaa, miten näistä perinteisesti halveksituista piirteistä voi tulla osa kunkin yksilöllistä muotitarinaa.

Pulp to packaging exhibit displaying several different types of packaging models
Pulp to packaging -näyttely. Kuva: Anna Bogdan/Aalto-yliopisto

5. Pulp to packaging, Bioinnovaatiokeskus ja CHEMARTS 

Käytämme valtavan määrän muovipakkauksia joka ikinen päivä. Vaikka parempia vaihtoehtoja on yhä enemmän, kestävien biopohjaisten pakkausten valmistamiseen liittyvät haasteet eivät ole hävinneet mihinkään.

Tohtorikoulutettava Laureen Mahlerin Pulp to Packaging on vain yksi esimerkki Aallon Bioinnovaationkeskuksen ja CHEMARTS-ohjelman opettajien ja opiskelijoiden ainutlaatuisesta työstä. Projektit hyödyntävät biopohjaisia materiaaleja, kuten selluloosaa, ja niissä yhdistyvät niin muotoilun, matematiikan, insinööritieteiden kuin materiaalitieteidenkin osaaminen. Tavoitteena on luoda paitsi kestäviä ja skaalautuvia, myös esteettisesti viehättäviä ja kauniita pakkauksia.

Näyttelyissä on myös paljon muuta nähtävää aina ruokavaliomme ja elämäntapojemme pohtimisesta kotiemme rakentamiseen. Tämän vuoden näyttely päästää vierailijat tutustumaan inspiroiviin tutkimuksiin, innovatiivisiin kokeiluihin sekä muutoksiin, joihin kaikki voivat arjessaan ryhtyä.

Designs for a Cooler Planet on esillä Väre-rakennuksessa Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella 7.9. - 12.10.2022.

Lisää Designs for a Cooler Planetista

Designs for a Cooler Planet 2022 main image. Visual identity design: Milja Komulainen & Hares Bassil

Tätä on elämä 1.5 – planeetalle ystävällisempiä materiaaleja, muotia ja ruokaa

Designs for a Cooler Planet on viiden viikon mittainen festivaali, joka on yhtä planeettaystävällisten materiaalien, muodin ja ruoan juhlaa.

Tapahtumat
Designs for a Cooler Planet 2022 virtual exhibition cover.

Elämä 1.5 | Aalto Virtual Exhibitions (ulkoinen linkki)

Maistiainen Designs for a Cooler Planet 2022 projektikattauksesta.

Programme in black and white font, on black and white background with fragmented effect.

Tapahtumakalenteri: Designs for a Cooler Planet 2022

Koe mitä Elämä 1.5 voisi tuoda tullessaan ja katso kaikille avoimet tapahtumat.

Tapahtumat
Designs for a Cooler Planet
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
ABB:n nimikkosalin avajaiset opiskelijoille 6.11.2024 (kuva: Milja Koski)
Kampus Julkaistu:

ABB:n nimikkosalin avajaiset

ABB:n nimikkosalin avajaisia vietettiin kahdesti
Kaksi henkilöä, toinen yllään viininpunainen paita sisätiloissa, toinen valkoinen paita ulkona.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella aloitti kaksi uutta apulaisprofessoria

Sähkötekniikan korkeakoulun Elektroniikan ja nanotekniikan laitos sai syksyllä kaksi uutta apulaisprofessoria. Lue Kim Kwantaen ja Paul Verrinderin ajatuksia aloittaessaan Aalto-yliopistolla.