Tohtorinkoulutuspalvelut
Tohtorinkoulutuspalvelut auttavat tohtoriopiskelijoita, vastuuprofessoreita, ohjaajia ja tohtoriohjelmien johtajia tohtorinkoulutukseen liittyvissä asioissa.
Yleiset hakukelpoisuusehdot täyttyvät, jos hakemuksessa on
Tohtoriohjelmat arvioivat hakukelpoiset hakemukset akateemisten arvointikriteeriensa pohjalta.
Tohtorihaussa hakukelpoisia ovat soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet, eli maisterin tutkinnon (tai vastaavan) yliopistossa suorittaneet tai ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) suorittaneet.
Ulkomaisessa yliopistossa suoritetun maisterin tutkinnon täytyy antaa oikeus hakea yliopistotasoisiin tohtoriopintoihin kyseisessä maassa.
Ulkomaisen korkeakoulun täytyy olla tunnustettu osa maan virallista kansallista koulutusjärjestelmää. Korkeakoulun täytyy löytyä kyseisen maan viralliselta listalta korkeakouluista, joilla on tutkinnonanto-oikeus, tai kansainvälisen organisaation (esim. UNESCO) ylläpitämältä listalta tunnustetuista korkeakouluista.
Yleisenä periaatteena on, että ulkomailla suoritetun tutkinnon tulee noudattaa Bolognan prosessin periaatteita (3+2 vuotta). Tutkinnon tai tutkintoyhdistelmän joka on suoritettu maassa, joka ei noudata Bolognan prosessia, tulee pääsääntöisesti koostua vähintään neljän vuoden opinnoista ja maisterin opinnäytteestä.
Hakukelpoisuuden antavan tutkinnon tulee antaa opiskelijalle riittäävän osaamisen ja taidot tohtoriopintojen suorittamiseen valitussa tohtoriohjelmassa. Yliopisto voi edellyttää hyväksytyn hakijan suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi.
Löydät tarkempaa tietoa hakukelpoisuudesta sinua kiinnostavan tohtoriohjelman hakuohjeista.
Hakijan akateemisen arvioinnin perustana ovat korkeakoulukohtaiset tieteelliset näkökohdat, korkeakoulujen strategiset painopistealueet ja hakijan henkilökohtainen koulutuspotentiaali. Arviointikriteereitä voivat olla esimerkiksi aiempi opintomenestys, tutkimuksentekovalmiudet, hakijan mahdollisuus suoriutua opinnoistaan tavoiteajassa, tutkimuksen relevanttius, mahdollisuus saada ohjausta ja opiskelumotivaatio.
Voit suorittaa tohtorintutkinnon Aalto-yliopistossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi (Kauppatieteiden tohtoriohjelmassa tutkintokielet ovat suomi ja englanti). Jotta olet hakukelpoinen, sinun tulee osoittaa kielitaitosi yhdessä ohjelman kielistä.
Englanninkieliseen koulutukseen haettaessa tulee englannin kielitaito todistaa virallisella kielitestituloksella, ellei hakija ole vapautettu kielitestivaatimuksesta.
Aalto-yliopisto hyväksyy myös TOEFL iBT® Special Home Edition ja IELTS Indicator (Academic) kielitestit.
Muita kuin yllä mainittuja kielitestejä ei hyväksytä.
Lue tarkemmat ohjeet sinua kiinnostavan tohtoriohjelman hakuohjeista.
Englannin kielitestiä ei edellytetä, jos olet
Kohdissa 1-4 vähintään puolet tutkinnosta tulee olla suoritettu sellaisessa maassa ja korkeakoulussa, jossa suoritetut opinnot vapauttavat kielitestistä. Huomaa tämä vaatimus, jos tutkintosi sisältää paljon hyväksiluettuja opintoja tai olet suorittanut kaksoistutkinnon.
Lue tarkemmat ohjeet sinua kiinnostavan tohtoriohjelman hakuohjeista.
Jotkut tohtoriohjelmat antavat mahdollisuuden osoittaa kielitaidon myös muilla tavoille, katso lisätietoa Insinööritieteiden tohtoriohjelman ja Perustieteiden tohtoriohjelman hakuohjeista.
Vuoden 2024 valinnoissa voit osoittaa kielitaitosi suomen tai ruotsin kielessä seuraavin tavoin:
Korkeakoulututkinnolla tai -opinnoilla voi osoittaa suomen/ruotsin kielitaidon, jos olet suorittanut jonkun seuraavista:
vähintään 60 op / 35 ov opintokokonaisuus suomen/ruotsin kielen oppiaineessa
(suomalaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa)
Perusopetuksella tai toisen asteen opetuksella voi osoittaa suomen/ruotsin kielitaidon, jos olet suorittanut jonkun seuraavista:
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista:
Suomalaisen ylioppilastutkinnon keskipitkän oppimäärän mukainen toisen kotimaisen kielen koe suomen/ruotsin kielessä suoritettu arvosanalla laudatur (L)
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista:
International Baccalaureate (IB) -tutkinnossa jokin seuraavista:
European Baccalaureate (EB) -tutkinnossa jokin seuraavista:
Reifeprüfung (RP)- tai Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinnossa jokin seuraavista:
Ruotsin kielen kirjallinen koe suoritettu hyväksytysti (vähintään arvosana 4)
Kielitaidon voi osoittaa myös jollakin seuraavista kielikokeista:
TISUS-koe (Test i svenska för universitetsstudier), kaikki osa-alueet hyväksytysti suoritettu.
Lue tarkemmat ohjeet sinua kiinnostavan tohtoriohjelman hakuohjeista.
Alla on listattu Aalto-yliopiston tohtorihauissa vuonna 2025 hyväksyttävät kielitaidon osoitukset.
Alla on listattu hyväksytyt englannin kielitaidon osoitukset.
Listassa on ensin
Muita kuin alla listattuja englannin kielitaidon osoituksia ei hyväksytä hakiessasi Kauppatieteiden tohtoriohjelmaan, Kemian tekniikan tohtoriohjelmaan tai Taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelmaan.
Osa tohtoriohjelmistamme sallii joitakin muita kielitaidon osoituksia, ks. hakuohjeet hakiessasi Insinööritieteiden tohtoriohjelmaan, Perustieteiden tohtoriohjelmaan tai Sähkötekniikan tohtoriohjelmaan.
Jos hakemus ei täytä kielitaitovaatimuksia, se hylätään.
Aalto-yliopisto hyväksyy myös IELTS Online (Academic), IELTS Indicator (Academic) tai IELTS UKVI Academic -testin.
Vain IELTS Academic -testit hyväksytään. General-tason testiä ei hyväksytä.
Jos sinulla on useita testituloksia, paras voimassa oleva ja haun määräaikaan mennessä saapunut virallinen testitulos huomioidaan valinnassa. Eri testikertojen tuloksia ei voi yhdistellä.
IELTS-tulokset ovat voimassa kaksi vuotta testipäivästä lähtien.
Tulokset varmennetaan sähköisesti.
*Jos saat TRF-numerosi vasta jätettyäsi hakemuksesi, lähetäthän numeron sähköpostitse sen tohtoriohjelman tohtorinkoulutuspalveluihin, johon olet hakemassa.
Aalto-yliopisto hyväksyy myös TOEFL iBT® Home Edition testin.
Vain TOEFL iBT -testit hyväksytään. Esimerkiksi TOEFL Essentials tai TOEFL ITP -testejä ei hyväksytä.
Jos sinulla on useita testituloksia, paras voimassa oleva ja haun määräaikaan mennessä saapunut virallinen testitulos huomioidaan valinnassa. Eri testikertojen tuloksia ei voi yhdistellä, esimerkiksi TOEFL MyBest scores ei kelpaa.
TOEFL-tulokset ovat voimassa kaksi vuotta testipäivästä lähtien.
Huomaa, että testijärjestäjä ETS ei lähetä vanhentuneita TOEFL-tuloksia.
Vain viralliset suoraan testijärjestäjältä saapuneet kielitestitulokset hyväksytään.
Tulosten täytyy saapua sähköisesti suoraan testijärjestäjältä määräaikaan mennessä. Hakijan toimittamaa tulosraporttia ei hyväksytä. Testitulokset saapuvat yleensä noin 1-2 viikkoa raportointipyynnön jättämisestä. Aalto-yliopisto vastaanottaa tulokset testijärjestäjän ETS® Data Manager palvelun kautta.
Jos saat TOEFL iBT Appointment numerosi vasta hakemuksen jätettyäsi, lähetäthän numeron sähköpostitse sen tohtoriohjelman tohtorinkoulutuspalveluihin, johon olet hakemassa.
Aalto-yliopisto hyväksyy myös Pearson Test of English Academic Online (PTE Academic Online) ja Pearson Test of English Academic UKVI testit.
PTE-tulokset ovat voimassa kaksi vuotta testipäivästä lähtien.
Vanhin hyväksyttävä kielitestin päivämäärä hakukierroksella 2025 on 28.11.2022.
Jos sinulla on useita testituloksia, paras voimassa oleva ja haun määräaikaan mennessä saapunut virallinen testitulos huomioidaan valinnassa. Eri testikertojen tuloksia ei voi yhdistellä.
Testiraportin pitää saapua Aalto-yliopiston Hakijapalveluihin 3.1.2025 klo 15.00 mennessä. Kielitodistukseksi hyväksytään vain virallinen raportti kielitestistä.
PTE-tulokset toimitetaan testijärjestäjän sähköisen tulospalvelun kautta.
* Jos saat tulosraportin koodin vasta hakemuksen jätettyäsi, lähetäthän numeron sähköpostitse sen tohtoriohjelman tohtorinkoulutuspalveluihin, johon olet hakemassa.
Muita Cambridge kielitestejä kuin C1 Advanced (aiemmalta nimeltään Cambridge Certificate in Advanced English, CAE) ja C2 Proficiency (aiemmin Cambridge Certificate of Proficiency in English, CPE) ei hyväksytä.
C1 Advanced- ja C2 Proficiency -tuloksista hyväksytään 2005 jälkeen tehdyt sähköisesti verifioitavat testitulokset.
Kielitodistukseksi hyväksytään vain virallinen raportti kielitestistä.
Tulokset varmennetaan sähköisesti.
* Jos saat testin ID-numeron ja viitenumeron vasta hakemuksen jätettyäsi, lähetäthän numeron sähköpostitse sen tohtoriohjelman tohtorinkoulutuspalveluihin, johon olet hakemassa.
Opetushallituksen yleinen kielitutkinto YKI (englanti) suoritettu taitotasolla 5 kaikissa osakokeissa: tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen. Eri tutkintokertoja voi yhdistellä.
Lataa virallisen YKI-testitulosraportin kopio hakulomakkeelle PDF-muodossa (hakulomakkeen kohta "Kielitaidon osoitus"). Nimeä liite seuraavasti: YKI-englanti-sukunimi-etunimi.
Englannin kielitaidon voi osoittaa yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnolla, joka on suoritettu Suomessa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Korkeakoulun täytyy olla Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön tunnustama ja sillä täytyy olla tutkinnon myöntöoikeus Suomessa.
Vähintään puolet yliopisto- tai amk-tutkinnosta täytyy olla suoritettu Suomessa.
Huomaa tämä vaatimus, jos tutkintosi sisältää paljon hyväksiluettuja opintoja tai olet suorittanut kansainvälisen kaksoistutkinnon.
Jos todistat englannin kielitaitosi samalla korkeakoulututkinnolla, jolla haet tohtorihaussa, älä lataa mitään liitteitä hakulomakkeen kohtaan ”Kielitaidon osoitus”. Tutkintoa koskevat asiakirjat ladataan kohtaan ”Hakukelpoisuuden antava tutkinto”. Samoja opintoliitteitä ei tarvitse liittää kahdesti.
Nämä liitteet täytyy liittää "Kielitaidon osoitus" -kohtaan vain, jos englannin kielen taitosi osoittava tutkinto on eri kuin hakukelpoisuuden antava tutkintosi.
Liitä hakulomakkeelle:
Englannin kielitaidon voi osoittaa korkeakoulututkinnolla, joka on suoritettu englanniksi jossakin seuraavista maista kyseisessä maassa oleskellen:
EU-/ETA-maa, Australia, Antigua ja Barbuda, Bahama, Barbados, Belize, Botswana, Dominica, Eritrea, Eswatini, Etelä-Afrikka, Etiopia, Filippiinit, Gambia, Ghana, Grenada, Guyana, Hong Kong, Intia, Jamaika, Kamerun, Kanada, Kenia, Lesotho, Liberia, Malawi, Namibia, Nigeria, Ruanda, Saint Kitts ja Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ja Grenadiinit, Sambia, Sierra Leone, Singapore, Sveitsi, Tansania, Trinidad ja Tobago, Uganda, Uusi-Seelanti, Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat tai Zimbabwe.
Vähintään puolet tutkinnosta täytyy olla suoritettu englanniksi sellaisessa maassa ja korkeakoulussa, jossa suoritetut opinnot vapauttavat kielitestistä. Huomaa tämä vaatimus, jos tutkintosi sisältää paljon hyväksiluettuja opintoja tai olet suorittanut kaksoistutkinnon.
Kielitaidon osoittavan korkeakoulututkinnon pitää olla vähintään kolmevuotinen alempi korkeakoulututkinto, vähintään yksivuotinen ylempi korkeakoulututkinto, lisensiaatin- tai tohtorintutkinto.
Korkeakoulun täytyy olla tunnustettu osa yllä listatun maan virallista kansallista koulutusjärjestelmää. Korkeakoulun täytyy löytyä maan viralliselta listalta korkeakouluista, joilla on tutkinnonanto-oikeus, tai kansainvälisen organisaation (esim. UNESCO) ylläpitämältä listalta tunnustetuista korkeakouluista.
Huomaa vaatimus fyysisestä oleskelusta korkeakoulun maassa opiskelun aikana. Listattujen maiden ulkopuolisella etäkampuksella suoritettu tutkinto ei riitä kielitaidon osoitukseksi, vaikka tutkinnon myöntävä korkeakoulu sijaitsisi listan maassa.
Tutkintokielen täytyy käydä yksiselitteisesti ilmi tutkintotodistuksesta tai sen liitteestä, opintorekisteriotteesta tai muusta korkeakoulun antamasta virallisesta dokumentista (pl. Australia, Irlanti, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat).
Jos tutkinto on suoritettu usealla kielellä, täytyy liitteestä käydä selkeästi ilmi englanniksi suoritettujen opintojen määrä. Pelkkä maininta siitä, että tutkintokielet ovat esimerkiksi englanti ja ranska, ei riitä.
Jos todistat englannin kielitaitosi samalla korkeakoulututkinnolla, jolla haet tohtorihaussa, älä lataa mitään liitteitä hakulomakkeen kohtaan ”Kielitaidon osoitus”. Tutkintoa koskevat asiakirjat ladataan kohtaan ”Hakukelpoisuuden antava tutkinto”. Samoja opintoliitteitä ei tarvitse liittää kahdesti.
Nämä liitteet täytyy liittää "Kielitaidon osoitus" -kohtaan vain, jos englannin kielen taitosi osoittava tutkinto on eri kuin hakukelpoisuuden antava tutkintosi.
Liitä hakulomakkeelle:
Englannin kielitaidon voi osoittaa englanninkielisellä toisen asteen tutkinnolla (secondary education), jonka on saanut jossakin seuraavista maista kyseisessä maassa oleskellen:
EU-/ETA-maassa, Australiassa, Etelä-Afrikassa, Kanadassa, Sveitsissä, Uudessa-Seelannissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Yhdysvalloissa
Vähintään puolet tutkinnosta täytyy olla suoritettu englanniksi sellaisessa maassa, jossa suoritetut opinnot vapauttavat kielitestistä.
Jos osoitat kielitaidon englanninkielisellä toisen asteen tutkinnolla, liitä hakulomakkeelle:
Englannin kielitaidon voi osoittaa Aalto Executive Educationin MBA:n, EMBA:n tai DBA:n perusteella.
Liitä hakulomakkeelle ("Kielitaidon osoitus" kohtaan):
Englannin kielitaidon voi osoittaa CEMS Master in International Management opintokokonaisuudella.
Liitä hakulomakkeelle ("Kielitaidon osoitus" kohtaan):
* Kauppatieteiden tohtoriohjelmaan hakiessa kielitaidon voi osoittaa vain suomenkielessä, ei ruotsinkielessä.
Alla on listattu hyväksytyt suomen/ruotsin kielitaidon osoitukset.
Muita kuin alla listattuja suomen/ruotsin kielitaidon osoituksia ei hyväksytä. Jos hakemus ei täytä kielitaitovaatimuksia, se hylätään.
Korkeakoulututkinnolla tai -opinnoilla voi osoittaa suomen tai ruotsin kielitaidon, jos olet suorittanut jonkun seuraavista:
Jos todistat suomen tai ruotsin kielitaitosi samalla korkeakoulututkinnolla, jolla haet tohtorihaussa, älä lataa mitään liitteitä hakulomakkeen kohtaan ”Kielitaidon osoitus”. Tutkintoa koskevat asiakirjat ladataan kohtaan ”Hakukelpoisuuden antava tutkinto”. Samoja opintoliitteitä ei tarvitse liittää kahdesti.
Jos osoitat suomen/ruotsin kielitaidon jollain muulla tutkinnolla, liitä hakulomakkeelle:
Voit osoittaa suomen/ruotsin kielitaidon, jos olet suorittanut perusopetuksen, toisen asteen tutkinnon tai muun korkeakoulukelpoisuuden antavan tutkinnon suomen/ruotsin kielellä tai perusopetuslain (628/1998) tai lukiolain (629/1998; 714/2018) mukaisista tai vastaavista opinnoista saadussa päättötodistuksessa on hyväksytty arvosana äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen suomen/ruotsin kieli ja kirjallisuus tai suomi/ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärästä.
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista:
Lataa hakulomakkeelle:
Seuraavilla tavoilla voi osoittaa kielitaidon myös ilman koko ylioppilastutkinnon suorittamista:
International Baccalaureate (IB) -tutkinnossa jokin seuraavista:
European Baccalaureate (EB) -tutkinnossa jokin seuraavista:
Helsingin saksalaisen koulun Reifeprüfung (RP)- tai Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinnossa jokin seuraavista:
Liitä hakulomakkeelle:
Kielitaidon voi osoittaa myös jollakin seuraavista kielikokeista:
Liitä hakulomakkeelle:
Jokaisella tohtoriohjelmalla on omat prosessit, aikataulut, vaatimukset ja ohjeet hakijoille.
Kauppatieteiden tohtoriohjelma (BIZ)
Kemian tekniikan tohtoriohjelma (CHEM)
Insinööritieteiden tohtoriohjelma (ENG)
Perustieteiden tohtoriohjelma (SCI)
Jos sinulla on kysyttävää tohtoriohjelmaan hakemisesta, ole yhteydessä Tohtorinkoulutuspalveluihin. Ennen kuin laitat meille viestiä, luethan ohjeet hakijoille.
Tohtorinkoulutuspalvelut auttavat tohtoriopiskelijoita, vastuuprofessoreita, ohjaajia ja tohtoriohjelmien johtajia tohtorinkoulutukseen liittyvissä asioissa.