Tohtoriopintojen rahoittaminen
Tavallisimpia tapoja rahoittaa tohtoriopintoja ovat
- työnteko jossain tutkimusprojektissa, tutkimusryhmässä tai laitoksella (ks avoimet työpaikat). Paikkojen saatavuus on koulukohtaista.
- henkilökohtainen säätiöapuraha
Jotkut Aallon koulut tarjoavat rahoitettuja väitöskirjatutkijan paikkoja (pituus vaihtelee kouluittain). Toisinaan tohtoriopiskelijat ovat töissä tutkimuslaitoksissa tai muussa työpaikassa, jossa he voivat käyttää suurimman osan työtunneistaan väitöskirjansa tekemiseen. Suomessa vakituisesti asuvat tohtoriopiskelijat saattavat kuulua Kelan opintotuen piiriin. Myöntökriteereihin voi tutustua Kelan nettisivuilla.
Erilaisia rahoittajia ja rahoituksen lähteitä
- kansalliset rahoitushaut (entinen Aurora-tietokanta)
- ulkomaiset säätiöt
- EU:n tai Suomen hallituksen rahoittamat tohtoriohjelmat
- erilaiset ulkomaisten valtioiden kansalaisilleen myöntämät tuet tai opiskelijan aiemman kotiyliopiston tuki tohtoriopintoihin ulkomailla
- Kansalliset ja kansainväliset tutkimusprojektit, esim. Business Finland, Suomen akatemia – yhteys näihin oman vastuuprofessorin projektien kautta
- Finland Felllowship- uusi rahoitusmuoto vuosille 2022-2024. Hakijoiden tulee olla Afrikan, Keski-, Väli tai Etelä-Amerikan kansalaisia. Ks. lisää Aallon hakusivuilta
- Apurahatutkijan oikeus työsuhteeseen
- Alfred Kordelinin säätiö (tiede, kirjallisuus ja sivistystoiminta)
- Aalto-yliopiston tekniikan tukisäätiö (Aalto-yliopiston tekniikan alojen jatko-opiskelijoille; CHEM, ELEC, ENG, SCI ja Arkkitehtuurin laitos)
- Emil Aaltosen säätiö (apurahoja tieteelliseen tutkimustyöhön tieteenalasta riippumatta)
- Fortumin ja Nesteen säätiö (luonnontieteiden, teknillisten tieteiden ja taloustieteiden tutkimus energia-alalla)
- Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiö sr (apurahat Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ja sen piirissä toimivien henkilöiden tutkimus- ja opetustoimintaan)
- Henry Fordin Säätiö (moottoriliikenteen ja koneellisen maatalouden tutkimus)
- Jane ja Aatos Erkon säätiö (lääketiede, tekniikan alat, taloustiede, taide ja kulttuuri)
- Jenny ja Antti Wihurin rahasto (tiede, taide ja yhteiskunnallinen toiminta)
- Kaute-säätiö (kauppatieteen ja tekniikan tutkimus)
- Koneen Säätiö (apurahat tieteeseen, taiteeseen sekä tiedettä ja taidetta yhdistäviin hankkeisiin)
- Kunnallisalan kehittämissäätiö (kuntia koskevat tutkimushankkeet)
- Liikesivistysrahasto (kauppatieteellinen tutkimus)
- Maj ja Tor Nesslingin säätiö (ekologiseen kriisiin ja kestävyysmurrokseen liittyvä tutkimus)
- OP Ryhmän Tutkimussäätiö (taloustieteellinen tutkimus; etusijalla osuuspankkitoimintaa ja rahoitusalaa laajemmin koskevat tutkimukset)
- Paulon Säätiö (lääketieteellinen tutkimus, kuva- ja musiikkitaide, liikesivistyksellinen tutkimus)
- Salaojituksen Tukisäätiö sr (maa- ja vesiteknillinen tutkimus- ja opetustoiminta sekä salaojitukseen, maaseudun suunnitteluun, rakentamiseen ja ympäristönsuojeluun liittyvä tutkimus)
- Suomen Arvopaperimarkkinoiden Edistämissäätiö (rahoituksen, taloustieteen sekä yritys- ja verojuridiikan tieteenalat)
- Suomen Kulttuurirahasto (taiteen, tieteen ja kulttuurielämän eri alat)
- Suomen Luonnonvarain Tutkimussäätiö (biotalous ja mineraalitalous)
- Suomalainen Tiedeakatemia (useita eri tieteenaloja; erityisesti nuorille tutkijoille)
- Tekniikan edistämissäätiö (TES) (teknillinen tutkimus)
- Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
- Työsuojelurahasto (työelämän tutkimus ja kehittäminen)
- Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahasto (matemaattis-luonnontieteelliset tutkimusalat, erityisesti matematiikan, fysiikan, meteorologian, geofysiikan ja astronomian alat)
- Vuorineuvos Tekn. ja Kauppat. tri h.c. Marcus Wallenbergin Liiketaloudellinen Tutkimussäätiö (liiketaloudellinen tutkimus, erityisesti yritysjohdon toimialue)
- Yrjö Uiton säätiö (taloustiede; katso lisätietoja Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiön nettisivuilta)
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tukisäätiö
Tukee Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa tehtävää kehittämistyötä, taiteellista ja tieteellistä tutkimustyötä ja tulosten julkaisemista, perus- ja jatkotutkintoihin tähtääviä opintoja sekä kansainvälistä yhteistyötä.
Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiö
Tukee tieteellistä tutkimustyötä ja tutkimuksiin liittyviä matkoja.
Aalto-yliopiston tekniikan tukisäätiö
Tukisäätiö jakaa apurahoja tekniikan alan opinnäytteisiin Aalto-yliopiston tekniikan korkeakouluissa (CHEM, ELEC, ENG, SCI) ja Arkkitehtuurin laitoksella (ARTS) ympäri vuoden. Lisäksi kerran vuodessa jaetaan tutkimusapurahoja säätiön oman omaisuuden tuotosta.
- Päätoiminen: Apurahan saajat eivät ole apurahan näkökulmasta työsuhteessa, mutta heillä voi olla lisäksi työsuhde, jos säätiö sen sallii.
- Osa-aikainen: Mahdollistaa osa-aikaisen työsuhteen yliopistoon.
- Apurahat liikkuvuuteen tai tutkimuskuluihin: Korvaavat kuluja liittyen konferenssiosallistumisiin, tutkimusvierailuihin, tutkijanliikkuvuuteen tai tutkimuksen tekemiseen (laiteet, materiaalit jne), myös työsuhteessa olevat väitöskirjatutkijat voivat hakea.
- Kannustusapurahat: Kannustamiseen ja palkitsemiseen, myös työsuhteessa olevat väitöskirjatutkijat voivat hakea.
- Selvitä rahoittajarahon
- perustehtävä, missio ja tavoitteet
- millaisia toimintoja he rahoittavat (rahoitusstrategia)
- arviointikriteerit
- mahdolliset erityiset teemat/kohteet
- mahdolliset erityisrajoitukset
- Tutki mitä taho on rahoittanut aiemmin
- Aiemmin myönnettyn apurahojen lista on usein saatavilla nettisivuilla
- Tarkista käytännön ohjeet ja säännöt
- Hakulomakkeet
- Projektisuunnitelman mallipohja?
- Budjetoinnin mallipohjat ja säännöt?
- Jorma Ollila grant is targeted towards recently graduated doctors for gaining international experience through visits to universities or research institutions abroad (ICT)
- Fulbright Research Grant for a Junior Scholar in Partnership with the Nokia Foundation is a new program targeted to recently graduated Finnish doctors for research visits to universities and research institutions in the United States. (ICT)
- PostDocs in Companies(PoDoCo) creates jobs for PhDs in companies and improves competitiveness
Rahoituksen hakemiseen ja matkakuluihin liittyviä ohjeita
Rahoituksen löytäminen
Tutustu apurahapalstoihin ja rahoitushakuihin
Matkakulut
Opiskelijat voivat hakea matka-apurahaa opintoihin liittyviin matkakuluihin.
Koulukohtaista tietoa rahoituksesta
ARTSissa on erityisen tärkeää, että tohtoriopiskelija hakee rahoitusta itse aktiivisesti, sillä laitokset tarjoavat rahoitusta vain hyvin harvalle tohtoriopiskelijalle.
Joillain ARTSin laitoksilla on mahdollisuus tarjota rahoitusta 3-6 kuukaudeksi väitöskirjan käsikirjoituksen viimeistelyyn. Kysy mahdollisuuksista omalta vastuuprofessoriltasi.
Tutustu myös:
Tohtoriopintojen alkuvaiheessa
Opintojaan edistävät päätoimiset tohtoriopiskelijat saavat n. 25 000 euron nettovuosipalkan (riippuen muista tuloista ja verovähennyksistä) ensimmäisenä ja toisena opintovuonnaan. Summa on yhdistelmä palkkatuloja ja säätiöiden apurahoja. Kolmannesta vuodesta eteenpäin tohtoriopiskelijoiden odotetaan löytävät rahoituksensa itse, joko palkallisena tutkijana tai säätiörahoituksena. Korkeakoulu saattaa myös tarjota joitakin palkallisia väitöskirjatutkijan paikkoja parhaille hakijoille. Yleensä tohtoriopiskelijat saavat turvattua itselleen rahoituksen kolmannelle ja neljännelle vuodelle.
Rahoitusta tohtoriopintojen viimeistelyyn, konferenssiosallistumisiin, ulkomaanjaksoon tai muihin kuluihin?
Elinkustannusten lisäksi tukea on tarjolla myös väitöskirjatutkimuksen materiaalikuluihin, tieteellisiin konferensseihin osallistumiseen ja niihin liittyviin matkakustannuksiin.
Säätiöt
Voit rahoittaa tohtoriopintojasi hakemalla apurahaa säätiöltä. Lisätietoa Säätiörahaston nettisivuilta.
Keskeisten säätiöiden lyhyt esittely:
Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiö
Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiön myöntämien apurahojen ja muun tuen kohdealueita ovat mm.
- tieteellinen tutkimustyö
- tutkimuksiin liittyvät matkat
- opinnäytetutkimukset
- tunnustuspalkinnot
Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiö sr -apurahojen hakukaudet ovat helmikuussa ja syyskuussa. Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiö sr jakaa apurahoja vuosittain noin miljoona euroa.
Liikesivistysrahasto tukee kauppatieteellistä tutkimusta erityisesti liiketaloustieteiden aloilla. Rahaston tehtävänä on toimia lähellä liike-elämää ja rakentaa tieteellisen tutkimuksen, opetuksen ja liiketalouden koulutuksen väyliä myös käytännön liike-elämää palveleviksi.
Apurahoja myönnetään suomalaisiin yliopistoihin ja oppilaitoksiin sidoksissa oleville tutkijoille ja tutkimusryhmille sekä kotimaisille yhteisöille.
Yrjö Jahnssonin säätiö on yksityinen apurahoja jakava säätiö. Säätiön tarkoituksena on suomalaisen taloustieteellisen ja lääketieteellisen tutkimuksen edistäminen sekä suomenkielisten oppi- ja tutkimuslaitosten ylläpitäminen ja tukeminen. Lisäksi tuetaan edellä mainittujen tieteenalojen saumakohdassa olevaa suomalaista terveystaloustieteellistä tutkimusta.
KAUTE- Kaupallisten ja teknillisten tieteiden säätiö
KAUTE-säätiö tukee kaupallisten ja teknillisten tieteiden tutkimusta sekä tutkimustiedon levittämistä.
Vuorineuvos tekn. ja kauppat.tri H.C. Marcus Wallenbergin liiketaloudellinen tukisäätiö
Säätiö jakaa joka vuosi apurahoja korkeatasoiseen tieteelliseen tutkimukseen. Suurta painoa asetetaan sille että tutkimus on yritysjohdon alueella tai muutoin keskeistä yritysjohdon näkökulasta. Säätiö voi lisäksi tukea tutkijan osallistumista kansainväliseen konferenssiin sekä kansainvälisten seminaarien järjestämiseen että kansainvälisten luennoitsijoiden rahoitukseen Suomessa yritysjohdon alueella.
Suomen Kulttuurirahasto on yksityisin varoin toimiva säätiö. Suomen Kulttuurirahasto myöntää tarkoituksensa mukaisesti henkilökohtaisia apurahoja tieteen ja taiteen tekijöille ja työryhmille sekä muille kulttuurielämän aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille. Kulttuurirahaston tehtävänä on sääntöjensä mukaan ”suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen”.
Heikki ja Hilma Honkasen säätiö
Säätiön myöntämillä tutkija-apurahoilla tuetaan henkilökohtaisia lisensiaatti- tai väitöskirjatöitä.
Säätiö rakentaa hyvinvoivan yhteiskunnan perusedellytyksiä mahdollistamalla tiedettä, taidetta ja yhteiskunnallista toimintaa. Säätiö myöntää väitöskirjan tekemiseen tarkoitettuja apurahoja enintään vuodeksi kerrallaan.
Kansainväliset ja kansalliset säätiöt
Monet säätiö tarjoavat rahoitusmahdollisuuksia tohtoriopiskelijoille. Alla luettelo merkittävistä suomalaisista säätiöistä. Taulukossa annetut tiedot hakuajoista ovat arvioita ja perustuvat aiempien vuosien tietoihin. Tarkista hakuajat kunkin säätiön sivulta.
Säätiö | Hakuaika (arvio - tarkista kuluvan vuoden aikataulu säätiön sivulta) |
Eemil Aaltosen säätiö | tammi-helmikuu |
Tekniikanedistämissäätiö | tammi-helmikuu |
Fortumin ja Nesteen säätiö | huhtikuu |
Jenny ja Antti Wihurin säätiö | huhti-toukokuu |
Alfred Kordelin säätiö | elokuu |
Suomen luonnonvarain tutkimussäätiö | elokuu |
Koneen säätiö | syyskuu |
Suomen kulttuurirahasto | päähaku lokakuussa |
Walter Ahlströmin säätiö | marraskuu Hakijoiden tulee olla alle 35v. ja heillä tulee olla suomalainen henkilötunnus |
Maa- ja vesitekniikan tuki (MVTT) | jatkuva haku |
Suomalaisen tiedeakatemian nuorten tutkijoiden apurahat | useita hakuaikoja |
Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahasto | syksy |
Viimeistelyrahoitus (2-6kk) väitöskirjan viimeistelyyn esitarkastusta varten
- Vain CHEMin tohtoriopiskelijoille
- Hakuaika kahdesti vuodessa, n. loka-marraskuussa ja huhtikuussa.
- Myöntämiskriteerit ja lisätiedot dekaanin päätöksestä: Dean's decision of the finalizing funding calls for the year 2022
- Haku kevätkaudelle 2023 loka-marrakuussa 2022.
Emme tällä hetkellä tiedä milloin seuraava tohtoriopiskelijoiden rahoitettujen paikkojen haku järjestetään. Kun on seuraavan haun aika, tiedotamme hausta sähköpostitse sekä aalto.fi-sivulla uutisena.
AaltoENG- kolmevuotiset tohtorinkoulutuspaikat 2025-27
haettavana
Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani myöntää rahoitusta kolmevuotisiin tohtorinkoulutuspaikkoihin alkaen 1.1.2025. Paikkoja on haettavana 5 kappaletta Insinööritieteiden tohtoriohjelman opiskelijoille ja niille, jotka saavat opinto-oikeuden 12.9.2024 päättyvässä haussa. Kuhunkin paikkaan on käytettävissä 33.000 euroa/vuosi. Paikkoja myönnettäessä etusijalla ovat väitöskirjatyön alkuvaiheessa olevat opiskelijat, joiden vastuuprofessori on ei-vakinainen professori eikä hänellä ole yli neljää päätoimista tohtorikoulutettavaa. Rahoitus myönnetään kahdessa vaiheessa siten, että ensin myönnetään kahden vuoden rahoitus ja sitten väliarvioidaan tutkimustyön edistymistä jatkorahoituksen myöntämiseksi.
Valinnassa painotetaan seuraavia kriteereitä:
- hakijan aikaisempi opintomenestys (selkeästi keskimääräistä parempi)
- diplomityön (pro gradu –työn) arvosana 4 (erittäin hyvä) tai parempi
- hakijalla on vastuuprofessorin arvion mukaan todellisia edellytyksiä valmistua 3-4 vuoden kuluessa jatko-opinto-oikeuden saamisesta (käy ilmi lausunnosta, joka toimitetaan sähköpostilla [email protected] )
– tutkimus- ja julkaisusuunnitelma aikatauluineen,
- aikaisemmat julkaisut,
- aiemmin saatu rahoitus,
- motivaatiokirje
Hakijoita pyydetään hakemuksessaan esittämään selkeästi valintakriteereinä olevat tiedot.
Vaadittavat hakemusasiakirjat:
1. Vapaamuotoinen hakemus
2. Opintorekisteriote
3. Tutkimus- ja julkaisusuunnitelma
4. CV ja julkaisuluettelo
5. Motivaatiokirje
6. Rahoitussuunnitelma ja selvitys aikaisemmasta rahoituksesta, jos sitä on ollut
7. Vastuuprofessorin lausunto, sisältäen selvityksen niistä projekteista, joista täydentävä palkanosa maksetaan. Mikäli samalla vastuuprofessorilla on useampia hakijoita, heidät on asetettava ensisijaisuusjärjestykseen. Tämän liitteen professori toimittaa suoraan [email protected] .
Hakuaika 12.9.2024 klo 15.00 mennessä. Lisätietoja tohtorinkoulutuspaikkojen hausta antaa [email protected] p. 050-597 0610. Professoreille tiedotetaan haettavista paikoista sähköpostitse ja professorit valitsevat keitä he omista jatko-opiskelijoistaan kehottavat hakemaan paikkaa. Vain yksi kunkin vastuuprofessorin opiskelija voi saada paikan tällä hakukierroksella. Hakemukset toimitetaan sähköpostilla [email protected] Paikkojen jaon päätösesitys dekaanille valmistellaan tohtorinkoulutusneuvostossa lokakuussa. Asiasta tiedotetaan välittömästi päätöksen jälkeen sähköpostitse.
Perusteiden korkeakoulussa päätoimiset tohtoriopiskelijat työskentelevät pääosin tutkimushankkeissa korkeakoulun laitoksilla tai muissa tutkimusyksiköissä. Päätoimisiin jatko-opintoihin hakevalla tulee olla jatko-opintoihin osoitettu rahoitus vähintään 6 kuukaudeksi (esim. työnantajan rahoitus, projektirahoitus tai apuraha). Rahoituksesta keskustellaan aina ensisijaisesti tohtoriopintojen vastuuprofessorin kanssa. Vastuuprofessoreilta saa lisätietoa tutkimusalalla käynnissä olevista tutkimushankkeista.
Henkilökohtaisten apurahojen verotus
Opintoja, tieteellistä tutkimusta tai taiteen harjoittamista varten saatu apuraha tai stipendi voi olla verovapaata tuloa. Julkisyhteisöjen (esimerkiksi valtio, Suomen akatemia, kunta, taiteen keskustoimikunta) maksamat apurahat ovat verovapaita ilman ylärajaa. Yksityisten tahojen maksamat apurahat ovat verovapaita tiettyyn rajaan saakka.
Verohallinnon ohjeet apurahojen verotuksesta (vero.fi)
Tieteellisen työn verovähennysoikeus
Tietyt tieteellisestä työstä ja taiteen harjoittamisesta johtuneet menot ovat vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja tuloverotuksessa. Vähennyskelpoisuuden edellytyksenä on, että menoja ei ole korvattu stipendillä tai apurahalla. Apurahojen ja stipendien sekä niihin kohdistuvien kulujen verotuksesta on kerrottu tarkemmin Verohallinnon ohjeessa Apurahojen, stipendien ja tunnustuspalkintojen verotus (vero.fi).
Tulonhankkimiskulut ansiotuloista (vero.fi)Acatiimin veroliite 2021 (arkisto.acatiimi.fi)Tieteellisestä työstä aiheutuneita menoja ovat esimerkiksi väitöskirjan painatuskulut, alan kirjallisuuden ja muiden julkaisujen hankinta, laboratorion tai tietotekniikan käytöstä aiheutuneet menot sekä opinto- ja tutkimusmatkat. Lisäksi vähennyskelpoisia menoja ovat tohtorinhatun ja siihen kuuluvan lyyran hankkimisesta aiheutuneet kustannukset.
Kannustusapurahat ja väitöskirjapalkinnot
Aalto-yliopistolla on kannustusstipendiohjelma saavutusten palkitsemiseen. Stipendejä jaetaan julkaisuista ja väitöskirjoista, jotka täyttävät määritellyt kriteerit. Aalto-yliopiston väitöskirjapalkinnot palkitsevat ansioikkaimmat väitöskirjat.
Kannustusstipendit tohtoriopiskelijoille
Kannustusstipendit (500e ja 2000e) myönnetään hakemuksesta kriteerit täyttäville tohtoriopiskelijoille.
Aalto-yliopiston väitöskirjapalkinnot
Vuosittain palkitaan ansiokkaimmat 10% Aalto-yliopistossa hyväksytyistä väitöskirjoista.
Tohtorisivujen hakemisto
Tohtorinkoulutukseen liittyvien aalto.fi-sivujen hakemisto