Ohjeet väitöskirjan julkaisemiseen
Väitöskirjan julkaiseminen ja painattaminen sekä arkistointi
Väitöskirjatyön pohjana toimii tutkimussuunnitelma. Tohtoriopiskelijoita ohjaa työssään Aalto-yliopiston väitöskirjan yleiset laatuvaatimukset ja mahdolliset koulukohtaiset linjaukset.
Väitöskirjat julkaistaan Aalto-yliopiston julkaisusarjassa ja ne ovat julkisesti saatavilla.
Korkeakoulusi Tohtorinkoulutusneuvosto vahvistaa väitöskirjasi aiheen. Aihe vahvistetaan, kun opiskelija hyväksytään tohtoriopintoihin (paitsi Kauppakorkeakoulussa, missä aihe vahvistetaan myöhemmässä vaiheessa).
Aalto-yliopiston tohtoriohjelmien opetuskieli on pääosin englanti, mutta väitöskirja on mahdollista kirjoittaa myös suomeksi tai ruotsiksi (kauppatieteellisellä alalla ainoastaan englanniksi tai suomeksi). Yleensä tutkintokielesi on se kieli, jolla kirjoitat väitöskirjasi (englanti, suomi tai ruotsi).
Jos aiheesi muuttuu, tarvitset muutokseen vahvistuksen koulusi tohtorinkoulutusneuvostolta. Keskustele muutoksesta aina ensin vastuuprofessorisi kanssa. Jos tutkimuksen painopiste ei radikaalisti muutu, voit yleensä muotoilla väitöskirjasi otsikkoa tai tutkimussuunnitelmaa ilman virallista vahvistusta.
Jos aiheesi muuttuu suuresti, saattaa myös olla tarpeen vaihtaa vastuuprofessoria tai tutkimusalaa.
Palauta hakemuksesi sähköpostitse tohtoriohjelmasi tohtorinkoulutuspalveluille (aalto.fi).
Löydät hakulomakkeen lomakesivulta: Doctoral student forms (aalto.fi).
Voit kirjoittaa väitöskirjasi käyttämällä Word tai LaTeX pohjia, jotka löydät sivulta Ohjeet väitöskirjan julkaisemiseen. Voit myös käyttää omaa tyylipohjaa tai aiempaa opinnäytteen taittopohjaa.
Aalto-yliopiston tohtoriopiskelijat julkaisevat väitöskirjansa Aalto-yliopiston julkaisualustan kautta. Aalto ARTSin tohtoriopiskelijat voit myös hakea julkaisua Aalto ARTS Booksin kautta. Aalto-yliopiston julkaisualusta tuottaa väitöskirjoille standardikannen sekä nimiö- ja tiivistelmäsivut. Julkaisualusta tuottaa myös nimiölehden ja tiivistelmäsivut.
Viitteidenhallintaohjelma on työkalu viitteiden kirjoittamiseen, tallentamiseen ja hyödyntämiseen. Sen avulla käyttäjät voivat kerätä, kirjoittaa, tuoda, järjestää ja muotoilla viitteitä. Käyttäjät voivat myös tehdä yhteistyötä ja jakaa viitteitä muiden käyttäjien kanssa, joilla on pääsy samaan viitteenhallintaohjelmistoon. Aalto-yliopisto tarjoaa lisenssin EndNote-viitteidenhallintaohjelmaan.
Viitteidenhallintaohjelma EndNote
Jos väitöskirja sisältää aiemmin julkaistua materiaalia (kuten kuvia), tohtoriopiskelijan tulee tehdä väitöskirjaansa asianmukaiset lähdeviitteet ja hankkia mahdollisesti tarvittavat julkaisuluvat.
Tohtoriopiskelija tarvitsee myös julkaisuluvan artikkeliväitöskirjan sisältämille julkaisuille. Sähköisesti julkaistun väitöskirjan tulee olla sisältää samat julkaisut kuin painetun väitöskirjan.
Lisätietoja tekijänoikeuksista löytyy Tekijänoikeusoppaasta ja Avoin tiede ja kuvien käyttö: ImagOA-oppaasta.
Lue lisää aiheesta: Research integrity: Responsible conduct of research
Patentteja tai standardeja ei voi käyttää julkaisuina artikkeliväitöskirjassa. Ne ovat tärkeitä tutkimustuloksia, mutta niiden julkaisukäytännöt saattavat olla ristiriidassa tieteellisen julkaisemisen käytänteiden kanssa. Pantentit voidaan esitellä väitöskirjan yhteenvedossa, ja jos tarpeen, väitöskirjan liitteinä.
Kehitä taitojasi liittyen datanhallintaan, tutkimusetiikkaan, immateriaalioikeuksiin, tutkimustulosten levittämiseen ja moneen muuhun tutkijantaitoon!
Tieteellisen kirjoittamisen ideana viitteineen ja lähdetietoineen on osoittaa oma aikaansaannoksesi suhteessa aiemmin tiedettyyn. Sitä varten tulee osata lähdeviittauskäytännöt.
Vaatimuksena on, että kirjoitat aina omin sanoin ja annat kunnian niille, joiden kirjoituksia olet hyödyntänyt. Tämä on paitsi taito, myös eettinen periaate. Periaatteen rikkominen tarkoittaa esimerkiksi toisen työn luvatonta lainaamista tai plagiointia. Plagiointia ei sallita väitöskirjoissa. Siksi on tarpeen harjoitella taitoja ja varmistaa etukäteen, että tekstisi noudattaa hyvän tieteellisen kirjoittamisen eettisiä periaatteita.
Suosittelemme vahvasti, että opettelet käyttämään Turnitinia apuna, kun opettelet tieteellistä kirjoittamista. Se auttaa tunnistamaan tahatonta plagiointia.
Miten voit aloittaa Turnitin käytön?
Hyödyllisin tapa käyttää Turnitin-ohjelmaa on tehdä se yhdessä vastuuprofessorisi kanssa. Tarkista, onko vastuuprofessorillasi jo oma opinnäyteohjauksen työtila MyCourses - alustalla. Jos vastuuprofessorillasi ei vielä ole työtilaa, hän voi tilata sellaisen väitöskirjaohjausta varten.
Katso tarkemmat ohjeet alla olevista linkeistä. Löydät linkkien takaa myös tiedon, miten Aalto-yliopistossa menetellään, jos opiskelijaa epäillään plagioinnista.
Aalto-yliopiston Turnitin ohjeet
Plagiointi ja Turnitinin käyttäjien velvollisuudet ja oikeudet
Turnitin-työkalun käytön tarkoituksena opinnäytteen luonnosversioihin on kehittää tohtoriopiskelijan tieteellisen kirjoittamisen taitoja ja ehkäistä esimerkiksi plagioinnista johtuvia ikäviä yllätyksiä prosessin myöhemmissä vaiheissa.
Tohtoriopiskelija palauttaa luonnosversion MyCoursesin "luonnos"-aktiviteettiin. Vastuuprofessori voi hyödyntää Turnitin-raporttia luonnoksen arvioimisessa ja antaa samalla palautetta Turnitinin palautetyökalujen avulla tai jollain muulla haluamallaan työkalulla.
Opiskelija käy luonnoksen läpi Turnitin-raportin ja vastuurprofessorin palautteen avulla. Opiskelija voi myös hankkia Turnitin-raportin itsenäisesti, lisätietoa Opiskelijan Turnitin-ohjeissa (MyCourses help, vain englanniksi).
Turnitin-työkalua käytetään väitöskirjan esitarkastusversioon, jotta esitarkastajille ei lähetettäisi plagiointia sisältävää työtä.
Tohtoriopiskelija palauttaa viimeistellyn version MyCoursesin "esitarkastus"-aktiviteettiin.
Vastuuprofessori tulkitsee Turnitin-raporttia samalla kun hän arvioi opinnäytteen sisältöä yleisesti.
Opinnäytteen lopullisen version viemiselle Turnitiniin on kaksi tarkoitusta:
Väitöskirja Aalto-yliopistossa, Akateemisten asian komitea, 1.12.2015
Korkeakoulut voivat hyväksyä alla olevat muodot täyttäviä väitöskirjoja. Korkeakoulut tekevät päätöksen koulussa hyväksyttävistä väitöskirjan muodoista ja antavat tarvittaessa tarkempia ohjeita väitöskirjan vaatimuksista.
Artikkeliväitöskirja koostuu samaa ongelmakokonaisuutta käsittelevistä tieteellisistä artikkeleista ja niistä laaditusta yhteenvedosta. Artikkelikokonaisuutta suunniteltaessa on kiinnitettävä huomiota siihen, että tohtorin tutkinto voidaan päätoimisesti opiskellen suorittaa neljässä vuodessa.
Väitöskirjaan sisällytettävät artikkelit on julkaistu tai lähetetty julkaistavaksi asianomaisen tieteenalan arvostetulla foorumilla (esimerkiksi tieteellinen sarja, konferenssijulkaisu tai muu teos), jossa on käytössä tieteellinen vertaisarviointikäytäntö (peer review). Väitöskirjaan voidaan sisällyttää myös artikkeleita, joita ei ole vielä hyväksytty julkaistavaksi. Väitöskirjaan vaadittava artikkeleiden lukumäärä riippuu niiden laajuudesta, tieteellisestä merkittävyydestä ja tasosta sekä opiskelijan oman osuuden painoarvosta julkaisuissa.
Artikkeleihin voi kuulua yhteisjulkaisuja, jos tekijän itsenäinen osuus on niissä osoitettavissa. Samaa julkaisua voidaan käyttää usean eri opiskelijan väitöskirjassa, mikäli tekijöiden oma osuus julkaisussa on osoitettavissa. Taiteiden alalla väitöskirja voi sisältää myös yhteisproduktioita, jos tekijällä on niissä itsenäinen osuus.
Artikkeliväitöskirjan yhteenvedossa kuvataan tutkimusongelma, tutkimuksen tavoitteet sekä käytetyt menetelmät ja esitetään yhteenveto tärkeimmistä uusista tutkimustuloksista sekä arvio työn merkityksestä tieteenalalla. Yhteenveto muodostaa itsenäisen kokonaisuuden, joka antaa kokonaiskuvan väitöstutkimuksen sisällöstä. Yhteenveto sisältää luettelon väitöskirjaan sisältyvistä erillisjulkaisuista sekä kuvaa väittelijän itsenäisen työn osuuden erillisjulkaisujen sisällöstä.
Monografia on yhtenäinen kokonaisuus, joka perustuu väittelijän työhön, ja on väittelijän itsensä kirjoittama. Monografiassa voidaan viitata myös asiaan liittyviin väittelijän omiin julkaisuihin.
Väitöskirjassa kuvataan tutkimusongelma, tutkimuksen tavoitteet, käytetyt menetelmät ja saadut tulokset sekä esitetään yhteenveto tärkeimmistä uusista tutkimustuloksista ja arvio työn merkityksestä tieteenalalla.
Esseemuotoinen väitöskirja koostuu tieteellisistä esseistä ja kokoavasta yhteenveto-osasta. Esseiden ja yhteenvedon tulee käsitellä yhtenäistä tieteellistä ongelmaa tai ongelmakokonaisuutta siten, että tekijän oma kokonaissuoritus vastaa väitöskirjalle asetettuja vaatimuksia. Esseekokonaisuutta suunniteltaessa on kiinnitettävä huomiota siihen, että tohtorintutkinto voidaan päätoimisesti opiskellen suorittaa neljässä vuodessa.
Jokaisen esseen tulee erikseen tarkasteltuna sisältää uusia tuloksia tai näkökohtia. Esseiden tulee ensisijaisesti perustua tekijän omaan tutkimustyöhön, mutta myös yhteisesseitä voidaan hyväksyä väitöskirjan osaksi, jos väittelijällä on niissä selvästi osoitettu itsenäinen osuus. Väitöskirjaan vaadittava esseiden lukumäärä riippuu niiden laajuudesta ja tieteellisestä merkittävyydestä ja tasosta sekä tekijän oman osuuden painoarvosta esseissä.
Yhteenveto-osassa kuvataan tutkimusongelma, tutkimuksen tavoitteet sekä käytetyt menetelmät ja esitetään yhteenveto tärkeimmistä uusista tutkimustuloksista sekä arvio työn merkityksestä tieteenalalla. Yhteenveto sisältää kuvauksen väittelijän itsenäisen työn osuudesta esseissä.
Korkeakoululla on mahdollisuus harkintansa mukaan hyväksyä väitöskirjaksi myös muu vastaavat kriteerit täyttävä työ.
ARTS: Väitöskirjan muodot (aalto.fi)
CHEM: Instructions for doctoral theses (aalto.fi)
ELEC: Väitöskirjan muodot (aalto.fi)
ENG: Väitöskirjan vaatimukset (aalto.fi)
Aalto-yliopiston tohtoriopiskelijat julkaisevat väitöskirjansa Aalto-yliopiston julkaisualustan kautta. Opinnäytteet ovat lain mukaan julkisia dokumentteja ja ne ovat saatavilla Aalto-yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa nimeltä Aaltodoc.
Väitöskirjan julkaiseminen ja painattaminen sekä arkistointi
Ohjeet väitöstilaisuuden suunnitteluun ja järjestämiseen tohtoriopiskelijalle ja kustokselle
Vuosittain palkitaan ansiokkaimmat 10% Aalto-yliopistossa hyväksytyistä väitöskirjoista.
Kannustusstipendit (500e ja 2000e) myönnetään hakemuksesta kriteerit täyttäville tohtoriopiskelijoille.
Aalto-yliopiston väitöskirjat ovat saatavilla yliopiston ylläpitämässä avoimessa Aaltodoc-julkaisuarkistossa.