Väitöskirja Aalto-yliopistossa
Ohjeita, työkaluja ja tietoa väitöskirjoista Aalto-yliopistossa
Väitöskirjan painettu versio julkaistaan kaikissa tapauksissa. Osana painettua väitöskirjaa julkaistaan myös artikkeli- ja esseeväitöskirjojen sisältämät artikkelit tai esseet. Tästä syystä tohtoriopiskelijan on hankittava alkuperäisiltä kustantajilta luvat artikkelien tai esseiden uudelleenjulkaisulle. Lue asiasta tarkemmin alempaa löytyvästä ohjeesta.
Väitöskirjan sähköinen riiputusversio tehdään väitöskirjan sähköistä riiputusta ja arkistointia varten. Riiputusversioon sisällytetään myös artikkeli- ja esseeväitöskirjojen sisältämät artikkelit tai esseet. Lue lisää väitöskirjan sähköisestä riiputuksesta ja väitöskirjan arkistoinnista.
Väitöskirjan sähköinen Aaltodoc-versio julkaistaan tohtoriopiskelijan luvalla avoimesti verkossa (Open Access) Aaltodoc-julkaisuarkistossa. Monografiaväitöskirjojen osalta Aaltodoc-versio sisältää väitöskirjan kokonaisuudessaan. Artikkeli- ja esseeväitöskirjojen osalta Aaltodoc-versio sisältää vain väitöskirjan yhteenveto-osan. Lue alta kuinka voit antaa luvan väitöskirjasi Aaltodoc-version avoimelle verkkojulkaisulle.
Ohje vuoden 2025 väitöskirjoille: Väitöskirja tilataan Unigrafian tilausjärjestelmän kautta. Tilaus on kaksivaiheinen. Ensin tilaat väitöskirjallesi julkaisunumeron ja ISBN-numerot ja vasta tämän jälkeen voit tilata väitöskirjan painatuksen. Kun teet tilauksen väitöskirjan painatukselle viimeistään 28 päivää ennen väitöstäsi, tilaus käsitellään normaaliaikataulussa. Huomioithan kuitenkin, että arkipyhät pidentävät aikataulua. Tähän 28 päivään sisältyy väitöskirjasi 10 päivän riiputusaika. Mikäli väitöspäivään on alle 28 päivää sovi painoaikataulusta aina etukäteen Unigrafian kanssa.
Ohje vuoden 2024 väitöskirjoille: Julkaisuprosessi kestää tyyppillisesti 4-8 viikkoa, tai jopa pidempään. Jos tavoitteenasi on nopea prosessi, panosta lopullisen käsikirjoitusversion tarkistamiseen ja huolelliseen oikolukuun. Aika-arvio sisältää työsi siirtämisen julkaisualustalle, painotalo Unigrafian tekemän painatustyön ja kymmenen päivän mittaisen julkisen riiputuksen.
Prosessin vaiheet (Ohjeet kuhunkin vaiheeseen alempana tällä sivulla) |
Kesto |
---|---|
Aloita valmistautuminen julkaisemiseen viimeistään esitarkastuksen aikana. | |
1. Tutustu tilausjärjestelmään ja tilausohjeisiin Ohje vuoden 2024 väitöskirjoille: Tutustu Julkaisualustan tilausohjeeseen Aalto-yliopiston julkaisualustan käyttö julkaisun kokoamiseen ja tilaamiseen (30.11.2024 asti). |
1 päivä |
2. Huolellinen oikoluku Sisältää väitöskirjan käsikirjoituksen sisällön ja mahdollisten kirjoitusvirheiden tarkistamisen, oikolukemasi käsikirjoituksen muuntamisen PDF-muotoon, tiivistelmien viimeistelyn |
1-N päivää |
Ennen seuraavia vaiheita tarvitset väittelyluvan ja väitöksesi tietojen tulee olla virallisesti vahvistettu. | |
3. Väitöskirjatilauksen tekeminen Ohje vuoden 2024 väitöskirjoille: Täytä vaaditut tiedot Julkaisualustalla, lataa PDF-tiedostot ja lähetä tilaus painotalolle. |
1 päivä |
4. Unigrafia tuottaa sähköisen vedoksen (PDF). | max. 3 työpäivää |
5. Saat sähköisen vedoksen luettavaksesi. Tee tarvittavat korjaukset. Unigrafian ja yliopiston sopimukseen kuuluu yksi korjauskierros (0,5h), joten teethän kaikki tarvittavat korjaukset kerralla. |
1-5 päivää |
6. Jos olet tehnyt korjauksia, Unigrafia tekee uuden vedoksen ja lähettää sen sinulle tarkistettavaksi. | 2 arkipäivää |
7. Lopullisen vedoksen tarkistaminen ja hyväksyminen Kun olet tarkistanut vedoksen ja se on valmis, lähetä hyväksyntäsi painotalolle - väitöskirjasi painaminen voi alkaa. |
1-2 päivää |
8. Unigrafia painaa väitöskirjasi (hyväksyttyäsi lopullisen vedoksen). | 6 työpäivää |
9. Anna lupa väitöskirjan sähköiseen julkaisemiseen Aaltodoc-julkaisuarkistossa. Anna lupa viimeistään 15 päivää ennen väitöstilaisuuttasi. |
|
10. Unigrafia toimittaa painetut kirjat Aalto-yliopistoon. | 1 työpäivä |
Sähköinen riiputusversio toimitetaan Aalto-yliopiston julkaisutiimille kaksi viikkoa ennen väitöstilaisuuttasi. | |
11. Julkinen riiputus (sis. käsittelyn) Riiputusversio käsitellään Aalto-yliopiston julkaisutiimissä, joka myös huolehtii julkisesta riiputuksesta. Väitöskirjasi on julkisesti esillä 10 päivää ennen väitöstilaisuuttasi. |
15 päivää |
12. Väitöstilaisuus | |
Yhteensä |
Työskentelet nopeasti ja tarkasti sekä minimoit yllätykset: noin 30 päivää. Etenet keskimääräisessä aikataulussa: noin 40 päivää. Tarvitset enemmän aikaa: noin 50 päivää. |
Aalto-yliopistolla on tiettyjä vaatimuksia julkaistavaan väitöskirjaan painettavista tiedoista ja elementeistä. Saat lisätietoa Cotutelle-väitöskirjan julkaisemisesta Aalto-yliopiston DOCTORAL THESES-sarjassa ja ISBN-numeroista Aalto-yliopiston julkaisutiimistä osoitteesta [email protected].
Väitöskirjan voi julkaista kaksoisjulkaisuna, eli se voidaan julkaista Aallon julkaisusarjan lisäksi myös kumppaniorganisaation julkaisusarjassa, jos kumppaniorganisaatio, esimerkiksi tutkimuslaitos, on osallistunut merkittävästi väitöskirjan tutkimustyöhön.
Aalto-VTT:n väitöskirjasarjaa ei ole enää saatavilla. Mainitse yhteistyö itse väitöskirjassa.
Yliopiston julkaisutiimi antaa lisätietoja: [email protected].
Aalto ARTSin tohtoriopiskelijoiden väitöskirjat tilataan kuten muidenkin koulujen väitöskirjat. ARTSin tohtoriopiskelija voi kuitenkin hakea väitöskirjansa julkaisemista myös ARTS Theses -julkaisuna. Päätöksen asiasta tekee korkeakoulun tohtorinkoulutusneuvosto.
Jos väitöskirjasi sisältää julkaistuja artikkeleita tai esseitä, hanki tarvittavat luvat niiden julkaisemiseen osana painettua väitöskirjaasi hyvissä ajoin, esimerkiksi esitarkastusprosessin aikana.
Väitöskirjasi julkaistaan luvallasi Aaltodoc-julkaisuarkistossa. Anna lupa julkaisuun viimeistään kolme viikkoa ennen väitöstilaisuuttasi.
Artikkeli-/esseeväitöskirjan painettu versio sisältää yhteenveto-osan sekä artikkelit/esseet. Sinun on hankittava luvat artikkeleidesi tai julkaistujen esseidesi uudelleenjulkaisemiseen painetussa opinnäytetyössäsi. Jos artikkelisi tai esseesi on julkaistu avoimesti Creative Commons (CC) -lisenssillä, lupia uudelleenjulkaisemiseen ei tarvita.
Yleensä kustantajan julkaisusopimuksessa tai verkkosivulla kerrotaan selvästi, saako artikkelin tai esseen julkaista uudelleen tekijän omissa tieteellisissä tarkoituksissa, kuten osana väitöskirjaa. Säästä kustantajan kanssa tekemäsi julkaisusopimus ja kustantajan ohjeet, vastaus sinulle jääviin käyttöoikeuksiin löytyy niistä.
Jos sinulla on kysyttävää tai ongelmia kustantajan kanssa tekemäsi sopimuksen tai kustantajan ohjeiden tulkinnassa, voit lähettää sopimuksen ja kustantajan ohjeet tähän palveluosoitteeseen [email protected] katsottavaksi.
Jos tietoa uudelleenjulkaisusta ei löydy kustantajan kanssa tehdystä sopimuksesta tai kustantajan ohjeista, voit käyttää Copyright Clearance Center’s RightsLink -palvelua luvan pyytämiseen kustantajalta. Palvelu on useimmiten maksuton, riippuen kuitenkin kustantajasta.
Huomaa, että kustantajan kanssa tehdyn sopimuksen ja kustantajan ohjeiden säilyttäminen sekä mahdollisesti lisäksi tarvittavien lupien pyytäminen ja säilyttäminen on tohtoriopiskelijan vastuulla.
Väitöskirjasi julkaistaan luvallasi Aaltodoc-julkaisuarkistossa.
Anna lupa verkkojulkaisemiseen lomakkeella A
Monografiaväitöskirjat julkaistaan Aaltodocissa kokonaisuudessaan.
Artikkeli- ja esseeväitöskirjojen osalta käytäntönämme on julkaista Aaltodocissa vain väitöskirjan yhteenveto-osa ilman artikkeleita tai esseitä.
Muualla julkaistujen artikkelien ja esseiden tiedot linkitetään väitöskirjan sivulle Aaltodociin, mikäli saatavilla on DOI-linkki tai jos artikkeli tai essee on rinnakkaistallennettu Aalto-yliopiston tutkimusportaaliin. Lue lisää Avoin tiede ja ACRIS -tiimin (RES) käsikirjoitusten rinnakkaistallennuksesta.
Avoin verkkojulkaiseminen (Open Access -julkaiseminen) tukee Aalto-yliopiston avoimen julkaisemisen tavoitteita. Lisäksi avoin verkkojulkaiseminen saattaa väitöskirjan laajemman yleisön saataville ja edistää siten väitöskirjan näkyvyyttä.
Voit tehdä väitöskirjasi lopullisen painatustilauksen vasta sen jälkeen, kun olet saanut virallisen väittelyluvan korkeakoulusi tohtorinkoulutusneuvostolta. Tarvitset myös väitöstilaisuutesi tiedot (mukaan lukien vastaväittäjän ja kustoksen nimet) ennen tilauksen tekemistä.
Ohje vuoden 2025 väitöskirjoille: Väitöskirja tilataan Unigrafian tilausjärjestelmän kautta. Tilaaminen on kaksivaiheinen. Unigrafian kautta saat väitöskirjallesi väitöskirjasarjan julkaisunumeron sekä ISBN- ja ISSN-numerot. Unigrafia valmistaa väitöskirjallesi kannet prepress vaiheessa. Lue ohjeet väitöskirjan tilaukseen Unigrafian sivuilta Aalto-yliopiston väitöskirjat ja muut julkaisut.
Ohje vuoden 2024 väitöskirjoille: Väitöskirjat tuotetaan Aalto-yliopiston julkaisualustan kautta.
Tohtoriopiskelijan tulee käyttää väitöskirjassaan väitöskirjojen yhtenäistä alkusivu- ja tiivistelmäpohjaa. Alkusivut ja tiivistelmät sisältyvät uuteen Word-kirjoituspohjaan. Alkusivu- ja tiivistelmäpohja on saatavilla myös erillisenä tiedostona, jos et käytä uutta Word-kirjoituspohjaa.
Unigrafiasta voit ostaa myös ammattimaista taittopalvelua. Lue tarkemmin Unigrafian sivuilta kohdasta Väitöskirjan suunnittelu ja taitto Unigrafialla.
Alla on esimerkkejä oikein muotoilluista väitöskirjoista. Käytä niitä apunasi nähdäksesi, miten sivun asettelu ja sivunumerointi tehdään. Samalla näet, miltä valmis ja painettu väitöskirja näyttää. Huom! esimerkkiväitöskirjat päivitetään alkuvuodesta 2025.
Unigrafia käyttää sisällössä ja kannessa vakiomateriaaleja. Unigrafia tarjoaa myös kaksi muuta materiaalipakettia, joista voit valita lisämaksusta. Jos käytät painatukseen muuta painotaloa kuin Unigrafiaa, varmista, että materiaalit ovat Aalto-yliopiston standardin mukaisia. Lue tarkemmin painomateriaaleista Unigrafian sivuilta kohdasta Paperivaihtoehdot.
Ohje vuoden 2025 väitöskirjoille: Unigrafia valmistaa kaikista tilatuista väitöskirjoista sähköisen riiputusversion. Normaaliprosessissa Unigrafia valmistaa myös painetut kirjat. Väitöskirjan painettujen kirjojen painotyön tohtoriopiskelija voi kuitenkin ostaa myös toiselta painotalolta. Tällöin tohtoriopiskelija pyytää tarjoukset itse painotaloilta ja vastaa itsenäisesti koko painatusprosessista ja jokaisen vaaditun vaiheen suorittamisesta julkaisuaikataulun mukaisesti.
Ohje vuoden 2024 väitöskirjoille: Aalto-yliopisto suosittelee Unigrafian käyttämistä painatukseen, mutta tohtoriopiskelija voi valita vapaasti minkä tahansa painotalon. Tällöin tohtoriopiskelija pyytää tarjoukset itse painotaloilta ja vastaa itsenäisesti koko painatusprosessista ja jokaisen vaaditun vaiheen suorittamisesta julkaisuaikataulun mukaisesti.
Vuoden 2025 väitöskirjat: Noudata Unigrafian sivuilta löytyviä väitöskirjan tilausohjeita. Valitse kuitenkin:
Viimeistele tilauksesi ja pyydä Unigrafiaa toimittamaan sinulle väitöskirjasi painotiedosto. Painotiedoston voit toimittaa edelleen valitsemallesi painotalolle painettavaksi.
Vuoden 2024 väitöskirjat: Kun viet väitöskirjasi julkaisualustalle, valitse käyttämäsi painotalo. Käytännössä julkaisualustalla on kaksi vaihtoehtoa: Unigrafia tai Other. Jos valitset muun painotalon, saat yliopiston julkaisutiimiltä ohjeet siitä, miten painatuksessa tulee edetä.
Ohje vuoden 2025 väitöskirjoille: Uudessa Word-kirjoituspohjassa voit käyttää otsikossa ja tiivistelmässä myös erikoismerkkejä. Unigrafia kopioi kanteen tulevan otsikon suoraan väitöskirjasi nimiösivulta.
Ohje vuoden 2024 väitöskirjoille: Jos julkaisusi otsikoissa tai tiivistelmissä on (matemaattisia) erikoismerkkejä, kopioi kyseinen otsikko ja tiivistelmä yhdeksi PDF-tiedostoksi ja lähetä se sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Kirjoita sähköpostiin ohjeet merkkien sijoittelusta. Tämä palvelu on maksullinen.
Mikäli tiivistelmäsi sisältää vain ylä- ja alaviiteindeksejä on teksti mahdollista kopioida suoraan Julkaisualustan tiivistelmäkenttään.
LaTeX-mallipohjan käyttäjät voivat ladata Julkaisualustalle erikoismerkkejä sisältävän tiivistelmätiedoston, joka on luotu LaTeXilla.
Painetun väitöskirjan painosmäärä on vähintään 22 kappaletta. Näistä yksi kappale menee Aalto-yliopiston oppimiskeskukselle ja kuusi kappaletta Kansalliskirjastolle lakisääteisiksi vapaakappaleiksi. Unigrafia toimittaa painetut kappaleet automaattisesti Kansalliskirjastolle. Jos käytät toista painotaloa sinun tulee huolehtia siitä, että valitsemasi painotalo toimittaa lakisääteiset kappaleet Kansalliskirjastoon. Loput painetuista kappaleista (15 kappaletta) menevät tohtoriopiskelijalle ja hänen korkeakoululleen. Tarkista koulusi edellyttämä kappalemäärä.
Laitos maksaa painatuskustannuksia korkeintaan 230€ + ALV per tohtoriopiskelija. Tähän sisältyy 22 kirjaa. Painatuskustannukset sisältävät yhden korjauskierroksen vedosvaiheessa. Mahdolliset ylimääräiset kustannukset veloitetaan tohtoriopiskelijalta.
Huom: jos julkaiset väitöskirjasi ARTS Thesesin kautta, saat heiltä erillisen selvityksen katettavista kustannuksista ja painosmäärästä.
Unigrafian väitöskirjan hintalaskuri
Unigrafia lähettää laskun suoraan korkeakouluusi tai laitoksellesi.
Ohje vuoden 2025 väitöskirjoille: Laskutustiedot siirtyvät Unigrafialle automaattisesti kun valitset Unigrafian väitöskirjan tilauslomakkeella koulusi ja laitoksesi.
Ohje vuoden 2024 väitöskirjoille: Sinun tulee täyttää laskutustiedot julkaisualustalle. Huomaathan että sinun tulee täyttää tilaukseen korkeakoulusi/laitoksesi kustannuspaikkakoodi. Unigrafia ei voi edetä painatuksen kanssa ilman asiaankuuluvia laskutustietoja.
Aalto-yliopiston laskutusosoite- ja tilausviitekäytäntö
Jos olet valinnut muun painotalon kuin Unigrafia, sinun tulee maksaa painatuskustannukset ensin itse. Tämän jälkeen voit hakea kustannuksia takaisin korkeakoulultasi yllämainittuun summaan saakka. Liitä mukaan kopio alkuperäisestä laskusta ja säästä alkuperäinen lasku kunnes olet saanut korkeakoulultasi hyvityksen.
Huom: älä käytä Aalto-yliopiston osoitetta laskutustiedoissa jos maksat laskun itse. Käytä esim. kotiosoitettasi.
Toimitusosoite: Painetut kirjat tulee aina toimittaa korkeakouluusi, ei kotiosoitteeseesi.
Ohje vuoden 2025 väitöskirjoille: Väitöskirjasi toimitusosoite valikoituu automaattisesti Unigrafian väitöskirjan tilauslomakkeella koulusi ja laitoksesi perusteella. Mikäli toimituspaikkoja on tarjolla useampi, valitse haluamasi osoite pudotusvalikosta.
Ohje vuoden 2024 väitöskirjoille: Anna korkeakoulusi määrittelemä toimitusosoite julkaisualustalla, tarkista osoite kohdasta Painetun väitöskirjan jakaminen.
Korkeakoulu | Kustannuspaikkakoodit |
---|---|
ARTS | Tohtoriopiskelija saa koodit ARTS Thesesiltä julkaisualustaohjeiden mukana. |
BIZ | E79000 |
CHEM | CMAT (T10500), CMET (T10600) tai Bio2 (T10700), laitoksesi mukaan |
ELEC | DICE T412 / T41200-9123071 ELE T411 / T41100-911250 EEA T410 / T41000-911099 Kaikkien laitosten yhteyshenkilö: Sanna Patana (e.g. T41200-9123071-sukunimesi-Patana) |
ENG | T21100 / 901000 |
SCI | Teknillinen fysiikka: T30400 Tietotekniikka :T31300/91110005/"Vastuuprofessorin sukunimi" Tuotantotalous: T30701/Nina Henriksson Matematiikka ja systeemianalyysi: T30200 Neurotiede ja lääketieteellinen tekniikka :T31400/901000 |
Kun väitöskirja on hyväksytty ja julkaistu, sen sisältöä ei ole mahdollista muokata jälkikäteen. Korjaukset voi tuoda esiin ja korjata väitöskirjan yhteyteen liitettävällä Errata-sivulla. Errata liitetään väitöskirjan verkkosivulle Aaltodociin erillisenä tiedostona. Lähetä Errata pdf-tiedostona osoitteeseen [email protected].
Aalto-yliopiston väitöskirjat ovat julkisia asiakirjoja. Väitöskirjat rekisteröidään ja arkistoidaan sähköisesti Aaltodoc-julkaisuarkistoon. Väitöskirjojen avoin verkkojulkaiseminen noudattaa Aalto-yliopiston avoimen tieteen linjausta.
ARTS Theses väitöskirjoista arkistoidaan kappale Aalto-yliopiston arkistoon.
Kaikista väitöskirjoista sijoitetaan yksi kappale vapaakappalekirjastoihin: Kansalliskirjastoon, Itä-Suomen yliopiston kirjastoon, Jyväskylän yliopiston kirjastoon, Oulun yliopiston kirjastoon, Turun yliopiston kirjastoon ja Åbo Akademin kirjastoon. Lue tarkemmin vapaakappalekokoelmista Kansalliskirjaston sivuilta.
Väitöskirjasta arkistoidaan pysyvästi sähköinen riiputus versio, joka sisältää väitöskirjan kaikki osat. Mukaan lukien artikkeli- ja esseeväitöskirjojen artikkelit tai esseet. Arkistoitavan tiedoston tulee olla PDF/A-formaatissa.
Väitöskirjat ovat julkisia asiakirjoja. Tästä syystä sähköisesti arkistoidut väitöskirjat ovat luettavissa valikoiduilla työasemilla Aalto-yliopiston kampuksella Aalto-yliopiston salatussa verkossa. Esimerkiksi Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen asiakastyöasemilta on pääsy väitöskirjojen sähköisiin arkistokappaleisiin. Lisäksi kenellä tahansa on mahdollisuus pyytää itselleen kopio sähköisestä väitöskirjasta Oppimiskeskuksen asiakaspalvelusta. Lue tarkemmin opinnäytteiden julkisuudesta.
Kun väitöskirja rekisteröidään Aaltodociin, syntyy sille avoin verkkosivu. Väitöskirjan verkkosivulla julkaistaan väitöskirjasta aina metatiedot ja tiivistelmät. Väitöskirjan sähköinen Aaltodoc-versio julkistaan verkkosivulla tohtoriopiskelijan luvalla.
Jokainen väitöskirja saa ISBN-numeroon pohjautuvan pysyvän tunnisteen (urn), joka on muotoa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-XX-YYYY-Z. Tunniste aktivoituu noin vuorokauden kuluessa siitä, kun väitöskirjan verkkosivu on julkaistu Aaltodocissa. Väittelijä saa sähköpostitse ilmoituksen, kun verkkosivu on julkaistu Aaltodocissa.
Uusien väitöskirjojen tietoja siirretään Aaltodocista Aalto-yliopiston ACRIS-tutkimustietojärjestelmään noin kerran kuukaudessa. Väittelijän ei tarvitse tallentaa väitöskirjansa tietoja ACRISiin itse.
Kaikista julkaistuista väitöskirjoista löytyy ainakin yksi lainakappale Harald Herlin -oppimiskeskuksen kokoelmasta.
Jos luettuasi tämän sivun sinulla on kysymyksiä, olethan meihin yhteydessä.
Jos kysymyksesi liittyy: | Ole yhteydessä: |
---|---|
Julkaiseminen, Julkaisualusta-verkkopalvelu ja arkistointi | Aalto-yliopiston julkaisutiimi: [email protected] |
Painatus | Painotalo (Unigrafia) |
ACRIS | [email protected] |
Esitarkastus- ja väitösprosessi, väitöskirjan jakelu | Tohtoriohjelmasi Tohtorinkoulutuspalvelut |
Ohjeita, työkaluja ja tietoa väitöskirjoista Aalto-yliopistossa
Ohjeita tohtoriopiskelijoille esitarkastukseen ja väitökseen, väitöskirjan viimeistelyyn, riiputukseen jne. Sivun aiempi nimi: Tohtoriopintojesi loppuvaiheessa.
Ohjeet väitöstilaisuuden suunnitteluun ja järjestämiseen tohtoriopiskelijalle ja kustokselle
Vuosittain palkitaan ansiokkaimmat 10% Aalto-yliopistossa hyväksytyistä väitöskirjoista.
Kannustusstipendit (500e ja 2000e) myönnetään hakemuksesta kriteerit täyttäville tohtoriopiskelijoille.
Tohtorinkoulutukseen liittyvien aalto.fi-sivujen hakemisto