Tohtoriksi valmistuminen
Valmistumisohjeet tohtoriopiskelijoille
Korkeakoulun tohtorinkoulutusneuvoston vahvistaa väitöksen päivämäärän, kellonajan ja kielen samalla, kun se nimeää väitökselle vastaväittäjän ja kustoksen.
Väitöstilaisuuden tietojen vahvistaminen sekä vastaväittäjän ja kustoksen nimeäminenVäitökset alkavat tavanomaisesti tasan klo 12:00 ja kestävät noin 2-3 tuntia. Yleisön on saavuttava väitössaliin väitöstapahtumassa ilmoitettuun ajankohtaan mennessä, mutta väittelijä, vastaväittäjä ja kustos astuvat saliin 15 min. myöhemmin.
Väitöstilaisuuden kieli on tyypillisesti joko suomi, ruotsi tai englanti. Väittelijä pitää tavallisesti lektion (max. 20 min) väitöstilaisuuden kielellä.
Tohtoriopiskelija on pääasiallisessa vastuussa väitöstilaisuuden käytännön järjestelyistä. Jotkut laitokset tarjoavat apua järjestelyihin.
Kun tohtorinkoulutusneuvosto on nimittänyt vastaväittäjän ja kustoksen sekä vahvistanut väitöksen ajankohdan ja kielen, tohtoriohjelma lähettää vastaväittäjälle virallisen kutsun. Tohtoriohjelma lähettää vastaväittäjälle myös ohjeet, jossa kerrotaan väitöskirjan arvioinnista. Vastaväittäjää pyydetään toimittamaan lausuntonsa sähköpostitse kahden viikon kuluessa joko kustokselle tai suoraan tohtoriohjelmaan.
Vastaväittäjille lähetettävät ohjeet kouluittain:
Tohtorinkoulutusneuvosto nimittää vastuuprofessorin väitöksen kustokseksi. Myös korkeakoulun toinen professori, jolla on tohtorintutkinto samalta tutkimusalalta, voi toimia kustoksena. Kustoksen vastuulla ovat seuraavat:
Laitoksen sihteeripalvelutiimi huolehtii kustoksen pyynnöstä matkavarauksista ja avustaa matkajärjestelyissä. Huomaa, että Suomesta tulevien vastaväittäjien matkavaraukset hoidetaan yleensä hänen kotiyliopistostaan käsin ja laskutetaan jälkeenpäin. Laitos myös huolehtii vastaväittäjän palkkion maksamisesta. Jotkin laitokset avustavat myös tohtoriopiskelijaa käytännön järjestelyissä.
Tohtoriopiskelija on vastuussa väitöstilaisuuden käytännön järjestelyistä. Jotkut laitokset tarjoavat apua järjestelyihin.
Tohtoriohjelmasi tai koulusi huolehtii väitöstapahtuman julkaisemisesta Aalto.fi-sivulla. Sinun tehtäväsi on toimittaa tarkempi väitöstiedote, joka lisätään tapahtumaan. Katso täältä tarkemmat ohjeet tiedotteeseen:
Väitöstiedotteen laatiminen (aalto.fi)
Keskustele kustoksen kanssa myös mahdollisuudesta mainostaa väitöskirjaasi ja väitöstilaisuuttasi Aallon ulkopuolelle. Tätä varten voit valmistella lehdistötiedotteen (mahdolliset kohteet: STT, Tekniikka & Talous, tiedelehdet jne.).
Lähetä lopullinen pdf-versio väitöskirjastasi vastaväittäjälle heti kun se on valmistunut. Et saa olla vastaväittäjään muussa yhteydessä ennen väitöstä.
Tohtoriohjelmastasi saat tarkemmat ohjeet painetun väitöskirjan jakeluun. Jotkin laitokset auttavat jakelussa. Katso tarkemmat ohjeet omaa kouluasi koskien täältä:
Kullakin korkeakoululla on myös tarkempia ohjeita väitöstilaisuuteen ja karonkkaan, jotka ovat kunkin alan perinteitä noudattavia akateemisia tilaisuuksia. Ohjeet liittyvät esimerkiksi väitöksen protokollaan, vastaväittäjän ja kustoksen roolieihin, pukukoodiin ja karonkkaperinteisiin.
Valmistumisohjeet tohtoriopiskelijoille
Tohtorinkoulutuspalvelut auttavat tohtoriopiskelijoita, vastuuprofessoreita, ohjaajia ja tohtoriohjelmien johtajia tohtorinkoulutukseen liittyvissä asioissa.
Tohtorinkoulutukseen liittyvien aalto.fi-sivujen hakemisto