Tohtorinkoulutuspalvelut
Tohtorinkoulutuspalvelut auttavat tohtoriopiskelijoita, vastuuprofessoreita, ohjaajia ja tohtoriohjelmien johtajia tohtorinkoulutukseen liittyvissä asioissa.
Jätä hakemuksesi verkossa Webropol-alustalla.
Liitä verkkolomakkeelle:
Katso alempaa tarkemmat ohjeet väitöskirjan viimeistelyyn ja abstraktin, julkaisulistan sekä tekijän osuuden kuvauksen tekemiseen.
* Jos sinä tai vastuuprofessorisi ette voi allekirjoittaa/skannata esitarkastushakemusta, voit myös lähettää sen omasta Aalto sähköpostistasi tohtoriohjelmasi Tohtorinkoulutuspalveluihin (liitä vastuuprofessorisi viestin vastaanottajaksi ja pyydä häntä vahvistamaan hakemus sähköpostitse).
Ennen esitarkastuksen aloittamista, varmista että
Varmista myös että olet ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi kuluvalle lukuvuodelle ja että väitöskirjasi vastuuprofessori ja ohjaaja(t) on virallisesti nimitetty, jos tätä ei ole tehty aiemmin. Voit tarkistaa vahvistetut tiedot MyStudiesista. Mahdollisesti puuttuvat ohjaajat voidaan nimittää esitarkastuspäätöksen yhteydessä.
Lue läpi mitkä ovat väitöskirjasi esitarkastusprosessin vaiheet ja mitä prosessin aikana tapahtuu. Prosessia koskevat viralliset päätökset tekee korkeakoulusi Tohtorinkoulutusneuvosto (TKN).
Väittelylupa on samalla väitöskirjan julkaisulupa - et voi lähettää väitöskirjaasi julkaistavaksi ennen kuin olet saanut väittelyluvan. Huomaathan että julkaisemista ei myöskään voi aloittaa ennen kuin TKN on vahvistanut vastaväittäjän, kustoksen ja väitöspäivän, koska nämä tiedot painetaan väitöskirjaasi.
* Voit jättää virallisen kirjallisen vastineen esimerkiksi jos koet että esitarkastuslausunnossa on merkittäviä virheitä vaikkapa väärinymmärryksestä johtuen ja että nämä virheet voivat vaikuttaa TKN:n päätöksen tekoon koskien väittelyluvan myöntämistä. Toimita vastineesti tohtoriohjelmaasi ennen TKN:n päätöstä.
Lisätietoa alla
Esitarkastajien lausunnot ja väittelylupa
Käsikirjoituksen kieliasu tulisi aina tarkastaa ennen esitarkastusta. Tarkastajien on helpompi perehtyä kieliasultaan huoliteltuun väitöskirjaan. Varaa tarpeeksi aikaa kielentarkastukseen kun suunnittelet väitöskirjaprosessisi aikataulua. Suosittelemme ammattilaisen suorittamaa kielentarkastusta varsinkin, jos et kirjoita äidinkielelläsi. Ennen esitarkastusta tehtävän kielentarkastuksen tarkoitus on, että esitarkastajat voivat keskittyä väitöskirjan sisältöön ilman, että epäselvä kieliasu vie heitä harhaan.
Tohtorinkoulutusneuvosto voi tilanteen niin vaatiessa vaatia osoitusta ammattilaisen suorittamasta kielentarkastuksesta. Näin voisi tapahtua, jos epäselvä kieliasu merkittävästi huonontaa väitöskirjan luettavuutta.
Tohtoriohjelma ei maksa kielentarkastusta. Joissain tapauksissa tutkimusryhmä tai laitos saattaa korvata kuluja.
BIZ: Kauppakorkeakoulun tohtoriopiskelijat voivat hakea apurahaa kielentarkastukseen Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiöltä (hakemuksen voi jättää myös hakuaikojen ulkopuolella). Huomaathan, että tukisäätiö tukee kielentarkastusta korkeintaan tietyllä rahasummalla.
Tutkimuksen keskeisen terminologian määrittely on tärkeä osa väitöskirjatyötä. Aalto-yliopisto on luomassa käytäntöjä väitöskirjojen uuden termistön lisäämiseksi Tieteen termipankkiin. Esitarkastusvaiheessa olevien tohtoriopiskelijoiden edellytetään lisäävän väitöskirjansa keskeiset termit termipankkiin syksystä 2024 alkaen.
Termipankkityössä varmistetaan ensin, että väitöstutkimuksen keskeiset termit ovat termipankissa ajan tasalla. Toiseksi tohtoriopiskelija tarvittaessa päivittää ja täydentää termipankin tietoja sekä lisää väitöskirjansa kyseisten termien viitteeksi termipankkiin.
Tarkemmat ohjeet ovat saatavilla syksyllä 2024.
Jos sinulla on kysyttävää tämän sivun ohjeista, löydät korkeakoulusi yhteistiedot alta. Käytä samaa osoitetta väitöskirjasi käsikirjoituksen lähettämiseen Funet FileSender-palvelun kautta, jos tiedosto on liian iso Webropol-lomakkeeseen liitettäväksi.
ARTS
Ota yhteyttä: [email protected]
ARTS tärkeät päivämäärät
BIZ
Ota yhteyttä: [email protected]
BIZ tärkeät päivämäärät
CHEM
Ota yhteyttä: [email protected]
CHEM tärkeät päivämäärät
ELEC
Ota yhteyttä: [email protected]
ELEC tärkeät päivämäärät
ENG
Ota yhteyttä: [email protected]
ENG tärkeät päivämäärät
SCI
Ota yhteyttä: [email protected] & [email protected]
SCI tärkeät päivämäärät
Viimeistellyn väitöskirjan käsikirjoituksen tulisi sisältää seuraavat osat:
Tutustu myös ohjeisiin:
Väitöskirja Aalto-yliopistossa: ohjeita väitöskirjan kirjoittamiseen
Tarkista väitöskirjasi Turnitin-työkalullaOhjeet väitöskirjan julkaisemiseen
Abtraktit eli tiivistelmät on suositeltavaa sijoittaa väitöskirjan alkuun. Väitöskirja sisältää 1-3 tiivistelmää:
Tiivistelmäpohjat
Käytä julkaisualustan tiivistelmäpohjia (abstract forms). Voit myös halutessasi luoda esitarkastusta varten version koko käsikirjoituksestasi julkaisualustalla. HUOM: Älä tilaa mitään julkaisualustalta esitarkastusvaiheessa, koska tilaus muodostaa painetun väitöskirjan ISBN-numeroineen, sarjanumeroineen ja aiheuttaa sinulle kustannuksia. Voit jättää tilauksen vasta väittelyluvan saatuasi.
Kirjaudu alustalle, valitse väitöskirjan mallipohja (thesis template) korkeakoulusi mukaisesti, valitse kohta "Thesis title pages" vasemman puoleisesta valitkosta ja täytä vaadittivat tiedot.
Sinua pyydetään täyttämään seuraavat tiedot (täytä esitarkastusvaiheessa vain tiedossa olevat tiedot, loput alla luetelluista tiedoista voit jättää tässä vaiheessa tyhjäksi, erityisesti päivämääärät)
Tiivistelmän pituus on noin 2500-3000 merkkiä (sis. välit), tai yksi A4. Varmista, että tiivistelmäsi mahtuu yhdelle sivulle julkaisualustan mallipohjalla. Tallenna kansilehti (sis. tiivistelmä) PDF-tiedostona esikatselutilasta.
Voit samalla luoda kansilehden, mutta sitä ei tarvita esitarkastusvaiheessa.
Jos väitöskirjassasi käytetään lyhenteitä, luetteloi lyhenteet ja symbolit aakkosjärjestyksessä. Ryhmittele latinalaiset kirjaimet (PDF) yhteen ryhmään, kreikkalaiset kirjaimet (PDF) yhteen ryhmään ja muut symbolit kolmanteen ryhmään.
Julkaisuluettelo on keskeinen osa artikkeliväitöskirjaa. Se luetteloi väitöskirjaasi sisältyvät julkaisut. Luetteloon tulee kirjata julkaisujen täydelliset bibliografiset tiedot. Jos sinulla on muita kuin väitöskirjaan sisältyviä julkaisuja, älä lisää niitä väitöskirjasi julkaisuluetteloon. Älä myöskään listaa tietoa parhaan julkaisun palkinnosta tai muusta vastaavasta, ainoastaan bibliografiset tiedot mainitaan.
Vertaisarvioidussa julkaisussa julkaistu artikkeli:
Voit myös sisällyttää luetteloon DOI-tunnuksen (engl. digital object identifier) lukijaystävällisyyden vuoksi. Esim. DOI:10.1109/TAP.2019.2963587
Vertaisarvioitu konferenssijulkaisu:
ARTS
Artikkeliväitöskirjaan tulee sisältyä vähintään 3 täysimittaista artikkelia. Näiden artikkeleitten tulee olla hyväksyttyjä julkaistavaksi vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa tai vastaavasti vertaisarvioidussa konferenssijulkaisussa tai vertaisarvioidun kirjan lukuna. Näiden kolmen artikkelin lisäksi väitöskirjaan voi sisältyä muita julkaisuja, lyhyempiä artikkeleita tai taiteellisia osia. Näistä yhden julkaisulupaprosessi voi vielä olla kesken.
Julkaisemattomien artikkelien osalta sisällytä esitarkastushakemukseen julkaisun antama hyväksyntä julkaisemiselle (esim. sähköposti julkaisijalta). Jos yhden lisäjulkaisusi julkaisuprosessi on vielä kesken, liitä mukaan dokumentaatio julkaisuvaiheesta.
Jos väitöskirjaan sisältyvä artikkeli hyväksytään julkaistavaksi väittelyluvan myöntämisen jälkeen, tohtoriopiskelijan on keskusteltava vastuuprofessorin kanssa siitä, mikä versio väitöskirjaan sisällytetään.
CHEM
Jos väitöskirjaasi sisältyy toistaiseksi julkaisematon artikkeli ja se hyväksytään tai hylätään kohdejulkaisussa esitarkastusprosessin aikana, sinun tulee välittömästi ilmoittaa asiasta Tohtorinkoulutusneuvoston sihteerille.
Jos artikkeli hylätään, sinun tulee kirjoittaa se uudelleen ja toimittaa julkaistavaksi ensitilassa.
Jos artikkeli hyväksytään ennen kuin lopullisen käsikirjoituksen painatus on alkanut, voit päivittää lopullista painoversiota artikkelin osalta.
ELEC
Vähintään puolet väitöskirjan artikkeleista tulee olla julkaistuja tai hyväksyttyjä julkaistavaksi kun väitöskirjan käsikirjoitus jätetään esitarkastukseen. Ks. lisätietoa: Forms of doctoral thesis (ELEC).
Jos väitöskirjasi käsikirjoitukseen sisältyvä toistaiseksi julkaisematon artikkeli hyväksytään tai hylätään kohdejulkaisussa esitarkastusprosessin aikana, sinun tulee välittömästi ilmoittaa asiasta ELECin Tohtorinkoulutuspalveluille.
SCI
Jos väitöskirjasi käsikirjoitukseen sisältyvä toistaiseksi julkaisematon artikkeli hyväksytään tai hylätään kohdejulkaisussa esitarkastusprosessin aikana, sinun tulee välittömästi ilmoittaa asiasta SCIn Tohtorinkoulutuspalveluille. Sieltä ilmoitetaan asiasta esitarkastajille.
Tohtoriopiskelijan vastuulla on hankkia asianmukaiset luvat ja tekijäoikeudet kuviin, taulukoihin ja muuhun väitöskirjaan sisältyvään dataan. Tämä koskee myös artikkeliväitöskirjaan sisältyviä artikkeleita.
Jos et vielä ole hankkinut lupia julkaista väitöskirjaasi sisältyvien artikkeleita painetussa ja sähköisessä muodossa artikkelien julkaisijoilta, tee se viimeistään tässä vaiheessa. On väitöskirjan tekijän vastuulla säilyttää nämä luvat.
Voit käyttää tarvittaessa Lomakkeet tohtoriopiskelijoille (aalto.fi) -sivulla saatavilla olevaa mallipohjaa lupien pyytämiseen. Lisätietoa artikkeli-ja esseeväitöskirjoihin tarvittavista luvista löytyy tästä.
Kuvat yhteenveto-osassa: Tarvitset tekijänoikeuksien omistajan, kuten julkaisijan, luvan kuvien ja kaavioiden julkaisuun. Anna väitöskirjassasi kaiken kuvamateriaalin yhteydessä tekijänoikeustiedot.
Jos kyseessä on oma artikkelisi, julkaisijat usein myöntävät luvan käyttää kuvia. Tutustu kunkin julkaisun ohjeisiin.
Väitösluvan saatuasi voit tehdä käsikirjoitukseen vain vähäisiä muutoksia (kuten oikolukua).
Ilman Tohtorinkoulutusneuvoston erillistä lupaa, et voi esimerkiksi:
Jos väitöskirjaan sisältyvä julkaistavaksi toimitettu artikkeli hyväksytään julkaistavaksi, voit vaihtaa sen julkaistavaksi hyväksyttyyn versioon, jos artikkelin sisältöön ei ole tehty muutoksia. Tarkista vielä korkeakoulusi tarkemmat ohjeet.
Katso koulukohtaiset ohjeet alta kohdasta Esitarkastuslausunnot ja väittelylupa.
Jotta itsenäisen työn osuus voidaan arvioida, tohtoriopiskelija kirjoittaa väitöskirjaan tekijän osuuden kuvauksen, josta käy ilmi julkaisun kunkin kirjoittajan tarkka osuus. Korkeakouluilla on asiasta tarkemmat ohjeet.
Yhteisjulkaisuiden osalta tohtoriopiskelijan on osoitettava itsenäinen osuutensa. Mikäli julkaisuista itsestään ei käy ilmi tekijän osuus, on tämä ja muut julkaisun tekijät selvitettävä yhteenvedossa. Tohtoriopiskelijan tulee hyväksyttää tämä selvitys artikkelin muilla tekijöillä.
Tekijän osuus on selvitettävä esseeväitöskirjoissa, käytä dokumenttia BIZ contribution model, joka on saatavilla sivulla Lomakkeet tohtoriopiskelijoille.
Mallipohja Author's contribution's style model CHEM on saatavilla sivulla Lomakkeet tohtoriopiskelijoille.
Artikkeliväitöskirja
Tohtoriopiskelijan oman työn osuus tulee olla selvästi kuvattuna artikkeliväitöskirjassa, johon sisältyy yhteisjulkaisuita. Pitää olla ilmeistä, että jokainen väitöskirjaan liitetty artikkeli sisältää riittävästi tohtoriopiskelijan omaa itsenäistä työtä. Osoittaakseen tämän, tohtoriopiskelijan pitäätehdä kuvaus oman työn osuudesta, jossa hän kuvaa mitä hän on jokaisessa väitöskirjan artikkelissa tehnyt. Jos muilla kirjoittajilla on ollut merkittävä rooli, heidän osuutensa tulee myös kuvata lyhyesti.
Kuvaus tulee liitää käsikirjoituksen alkuun julkaisuluettelon yhteyteen. Tämä kuvaus liitetään myös esitarkastushakemukseen erillisenä PDF tiedostona, jonka vastuuprofessori on tarkastanut ja allekirjoittanut ja muut kanssakirjoittajat ovat hyväksyneet.
Esimerkkejä työpanoksista ovat esimerkiksi tutkimusidean keksiminen, tutkimuksen suunnittelu, tiedon ja tutkimusmateriaalin kerääminen, tiedon ja tutkimusmateriaalin hallinta, tiedon analysointi, tulosten analysointi ja validointi, tulosten visualisointi, julkaisun tekstin kirjoittaminen sekä tekstin editointi eri vaiheissa.
Esimerkkejä oman työn osuuden kuvauksesta:
Kirjoittaja = tohtoriopiskelija A, B, C, = kanssakirjoittajat
Esimerkki 1 (opiskelija on ensimmäinen kirjoittaja, vastuuprofessori on toinen kirjoittaja)
Kirjoittaja toteutti kaikki simuloinnit ja mittaukset ja kirjoitti koko julkaisun. A valvoi tutkimusta.
Esimerkki 2 (ensimmäinen kirjoittaja kolmesta tai useammasta)
Alkuperäinen tutkimusidea tuli A:lta. Kirjoittaja suunnitteli ja toetuttikokeet ja analysoi tulokset. Kirjoittaja kirjoitti 90 % julkaisusta kanssakirjoittajien tukemana.
Esimerkki 3 (toinen kirjoittaja kahdesta)
Kirjoittajan ja B:n panos olivat yhtä suuret tutkimustyössä ja julkaisun kirjoittamisessa.
Esimerkki 4 (kirjoittaja on yksi monesta kirjoittajasta, kanssakirjoittaja C tulee liittämään tämän saman julkaisun väitöskirjaansa)
Kirjoittaja ja kanssakirjoittajat suunnittelivat tämän tutkimuksen. Kirjoittaja teki kaikki kappaleen 3 ja 4 työt sekä kirjoitti tekstit niistä, poikkeuksena kappale 4.3, jonka C kirjoitti. C toteutti teoreettisen analyysin.
Esimerkki 5 (kirjoittaja on numero N monesta kirjoittajasta)
Kirjoittaja suunnitteli ja toteutti tutkimuksen validoinnin. Kirjoittaja osallistui kappaleen 4 kirjoittamiseen ja tuotti kuvat 5 ja 6.
Monografia
Monografiassa tohtoriopiskelijan oman työn osuus tulee olla selvästi kuvattuna käsikirjoituksen alussa, mieluiten esittelyssä. Jos muilla tutkimusryhmän henkilöillä on ollut merkittävä rooli väitöskirjaa varten suoritetussa tutkimuksessa, heidän osuutensa tulee myös kuvata lyhyesti. Oman työn osuuden kuvaus toimitetaan myös esitarkastushakemuksen yhteydessä erillisenä PDF tiedostona, jonka vastuuprofessori on tarkistanut ja allekirjoittanut ja muut tutkimukseen osallistuneet ovat hyväksyneet.
Tekijän osuuden kuvaus tulee sisällyttää myös monografiaan, koska tutkimustyötä tehdään yleensä ryhmässä tai vähintäänkin vastuuprofessorin ja ohjaajan kanssa.
Jotta tohtorikoulutettavan itsenäinen osuus väitöskirjaan sisältyvissä yhteisjulkaisuissa voidaan määritellä, tohtorikoulutettavan tulee valmistella selvitys oman työn osuudesta (author’s contribution) yhdessä vastuuprofessorin kanssa. Selvityksessä tulee selkeästi kuvata jokaisen kirjoittajan, mukaan lukien tohtorikoulutettavan, oman työn osuuden laajuus ja rooli yhteisjulkaisuissa. Tohtorikoulutettavia suositellaan lähettämään selvitys kaikille kirjoittajille.
Alla on esimerkkejä oman työn osuuden kuvauksesta laitoksittain. Laitosten esimerkkikuvaukset noudattavat perustieteiden korkeakoulun eri tutkimusalojen perinteitä ja käytäntöjä. Tohtorikoulutettavien tulee keskustella sopivista esimerkeistä ja oman työn osuuden tarkasta kuvauksesta vastuuprofessorinsa kanssa.
Näitä ohjeita sovelletaan kaikkiin väitöskirjan käsikirjoituksiin, jotka lähtevät esitarkastukseen 1.8.2020 alkaen (tohtorinkoulutusneuvoston päätös 16.6.2020).
DC = doctoral student, tohtoriopiskelija
A-H = co-authors, muut kirjoittajat
DC, A and B conceived the experiment. C, D, and E carried out the sample growth. DC did the experiments. DC and A analyzed the experimental data. F and G planned and carried out the quantum calculations. B and H developed the theoretical model and established its implications. H carried out the numerical calculations. DC, A and B wrote the manuscript with input from all coauthors.
Esimerkki 1
The main authors of the article were A and B. A came up with the main idea and designed the algorithms. A together with B carried out the theoretical analysis of the algorithms. DC implemented the software and ran the experiments. B was responsible for the statistical analysis of the data from the experiments. The contribution of DC to the writing of the paper was about 20 per cent.
Esimerkki 2
DC is the main author of the paper. DC came up with the main insights in the paper, did all of the writing, and implemented about 30 percent of the program code. A contributed to the theoretical analysis and wrote all of the proofs. B implemented the rest (about 70 per cent) of the program code for the experiments.
DC developed and explicated the theoretical contributions, and wrote the article. Based on the original idea of the DC, A conducted the data collection and built the simulation model. B instructed data collection and modeling and supported the reporting of the results. C provided comments and suggestions for writing of the article.
Esimerkki 1
DC and A proved the main result of the paper and wrote that up; B proposed the problem and wrote the introduction.
Esimerkki 2
All co-authors contributed equally to all parts of the paper.
DC, A and B conceived the experiment. C, D, and E prepared the stimuli and experimental paradigm. DC did the experiments. DC and A analyzed the experimental data. F and G planned and carried out the data analyses. B and H interpreted the analysis results. DC, A and B wrote the initial version of the manuscript with input from all coauthors. DC and A wrote the final version of the manuscript with approval of all coauthors.
Tohtorikoulutettavan oman työn osuus monografiassa tulee kuvata käsikirjoituksen alussa, mielellään johdanto-osiossa. Mikäli esim. oman tutkimusryhmän muilla jäsenillä on ollut merkittävä rooli tutkimustyössä, tulee heidän osuutensa ja roolinsa kuvata myös. Tohtorikoulutettavien tulee keskustella oman työn osuuden tarkasta kuvauksesta vastuuprofessorinsa kanssa.
Kun saat esitarkastajiesi lausunnot, on hyvä tietää, että kullakin korkeakoululla on esitarkastajien lausuntoja koskevia linjauksia ja ohjeet siitä miten väittelylupa myönnetään lausuntojen perusteella.
Esitarkastajilla on puolitoista (1,5) kuukautta aikaa antaa lausuntonsa.
Vähäiset tai merkittävät korjaukset
Jos esitarkastaja esittää väittelyluvan epäämistä
Esitarkastajilla on 6 viikkoa aikaa toimittaa lausuntonsa.
Esitarkastajien lausuntojen saavuttua neuvoston sihteeri lähettää ne tohtoriopiskelijalle ja vastuuprofessorille. Opiskelijan tulee tehdä virallinen vastine, eli vastata ehdotuksiin ja kommentteihin sekä esitellä esitarkastuslausuntojen perusteella tehdyt korjaukset. Jos julkaistavaksi lähetetty julkaisu on hyväksytty julkaistavaksi tai sitä on muutettu esitarkastusprosessin aikana, opiskelijan tulee myös sisällyttää Tohtorinkoulutusneuvostolle suunnattuun vastineeseen tämän julkaisun päivitetty tilanne.
Tohtoriopiskelija vastaa annettuihin kommenteihin ja toimittaa seuraavat dokumentit neuvostolle saadakseen julkaisuluvan:
Vastausten tulee olla selkeiät, yksityiskohtaisia ja vankkoja. Vastuuprofessorin tulee hyväksyä korjattu käsikirjoitus ja korjausraportti ennen niiden toimittamista Tohtorinkoulutusneuvostolle. Huomaathan että korjausraportti saatetaan toimittaa esitarkastajille osana toista esitarkastuskierrosta. Myös vastaväittäjä voi pyytää raporttia nähtäväkseen ennen väitöstä. Oikolukua ja kaavioiden ja kuvien laatua parantavia teknisiä korjauksia voi tehdä painatukseen saakka.
Tohtoriopiskelijalla on korkeintaa 12 kk aikaa vastata, korjata ja toimittaa korjausraporttinsa ja korjattu käsikirjoituksensa neuvoston sihteerille, mutta on erittäin suositeltavaa tehdä huolelliset korjaukset mahdollisimman pian. Jos vastuuprofessorin hyväksymän korjausraportin toimittaminen viivästyy yli 12 kuukauden takarajan, esitarkastusprosessi päätetään "hylätty" -päätöksellä.
Tohtorinkoulutusneuvosto päättää väittelyluvan myöntämisestä saatuaan molemmat esitarkastuslausunnot. Päätöstä tehdessään neuvosto ottaa huomioon itse väitöskirjan, esitarkastajien lausunnot ja tohtoriopiskelijan mahdollisesti toimittaman virallisen vastineen.
Päätösvaihtoehtoja ovat:
Valmistumiseen kuluu aikaa keskimäärin 6 kuukautta esitarkastuksen alkamisesta. Täältä voit katsoa suuntaa antavan aikajanan esitarkastuksesta valmistumiseen, josta saat vinkkejä prosessin eri vaiheiden kestosta. Vaiheet ovat seuraavat:
Ensimmäinen päätös lausuntojen perusteella. Tohtorinkoulutusneuvosto tekee päätöksen väittelyluvan myöntämisestä. Tohtorinkoulutusneuvosto ottaa päätöksenteossaan huomioon itse väitöskirjan, siitä annetut esitarkastuslausunnot sekä mahdollisen tohtorikoulutettavan tekemän vastineen.
Päätös tehdään joko sähköpostikokouksessa tai varsinaisessa kuukausikokouksessa. Sähköpostikokousta ei käytetä, jos tohtorinkoulutusneuvoston jäsenet ovat hyvin erimielisiä päätöksestä, tai jos tohtoriopiskelija on toimittanut kirjallisen vastineen. Näissä tapauksissa päätös tehdään aina varsinaisessa kokouksessa. Lue lisää kokousajoista tohtorinkoulutusneuvoston sivulta.
Tiedotus päätöksestä. Asian valmistelija tiedottaa sinua ja vastuuprofessoria päätöksestä sähköpostilla. Päätösvaihtoehdot ja niissä vaadittavat korjaukset sekä dokumentit on kuvattu tarkemmin alempana.
Toinen päätös/väittelyluvan vahvistaminen korjausten perusteella. Riippuen ensimmäisestä päätöksestä joko koko tohtorinkoulutusneuvosto tarkastaa korjaukset ja tekee uuden väittelylupapäätöksen (edellinen päätös C tai D), tai tohtorinkoulutusneuvoston puheenjohtaja tarkastaa korjaukset ja vahvistaa ehdollisesti myönnetyn väittelyluvan (edellinen päätös B).
Tiedotus päätöksestä. Asian valmistelija tiedottaa sinua ja vastuuprofessoria päätöksestä sähköpostilla.
*VASTINE: Tohtoriopiskelijalla on mahdollisuus tehdä kirjallinen vastine esitarkastajien lausunnoista. Vastineen voi tehdä, jos esitarkastaja on esim. väärinymmärtänyt jotain väitöskirjan kohtia, ja lausunnossa on merkittäviä virheitä, jotka voivat vaikuttaa julkaisuluvan myöntämiseen. Mahdollisessa vastineessa tohtorikoulutettava voi tuoda esiin vastinettaan tukevia seikkoja. Vastine tulee tehdä ennen tohtorinkoulutusneuvoston päätöksentekoa, 4 arkipäivän kuluessa lausuntojen saamisesta. Vastine toimitetaan sähkötekniikan tohtoriohjelman opiskelijapalveluihin.
Päätöstyypit on listattu alla. Pääset lukemaan lisää päätöksistä, vaadittavista korjauksista ja niiden määräajoista täältä.
Lue lisää korjausten jättöpäivistä tohtorinkoulutusneuvoston sivulta.
Päätöstyyppi A: Väittelylupa myönnetty
Väitöskirjassa ei ole havaittu erityistä korjattavaa. Väittelylupa myönnetään väitöskirjalle sellaisenaan. Vastuuprofessori tarkistaa mahdolliset pienet korjaukset kieliasussa yms. Lue lisää.
Jos saat A-päätöksen joko ensimmäisellä tai myöhemmällä päätöskierroksella, merkitset väitöskirjan tiivistelmäsivun tietoihin julkaisualustalla tämän päivämäärän.
Päätöstyyppi B: Väittelylupa myönnetty ehdollisena
Väittelylupa myönnetään ehdollisena. Väitöskirjan tekijän tulee tehdä työhön esitarkastajien esittämiä vähäisiä korjauksia annetun määräajan puitteissa. Päätös ei vaadi uusintakäsittelyä tohtorinkoulutusneuvostossa, mutta neuvoston puheenjohtaja tarkastaa korjaukset ja vahvistaa väittelyluvan. Lue lisää.
Jos saat ehdollisen väittelyluvan, merkitset väitöskirjan tiivistelmäsivun tietoihin julkaisualustalla tämän päivämäärän (eli ei puheenjohtajan vahvistuspäivää).
Päätöstyyppi C: Väittelylupaa ei myönnetty, korjauksia vaaditaan
Väitöskirjan tekijän tulee tehdä työhön esitarkastajien esittämiä kohtalaisia korjauksia annetun määräajan puitteissa. Tohtorinkoulutusneuvosto käsittelee asian uudestaan korjaukset saatuaan. Lue lisää.
Päätöstyyppi D: Väittelylupaa ei myönnetty, korjauksia vaaditaan
Väitöskirjan tekijän tulee tehdä työhön esitarkastajien esittämiä suuria sisällöllisiä ja muita korjauksia annetun määräajan puitteissa. Tohtorinkoulutusneuvosto käsittelee asian uudestaan ja päättää väitöskirjan lähettämisestä uusintatarkastukseen esitarkastajille. Lue lisää.
Päätöstyyppi E: Hylätty
Työhön vaaditaan niin merkittäviä sisällöllisiä ja muita korjauksia sekä kehitys- ja parannuskohteita, että väitöskirjan tarkastusprosessi aloitetaan alusta. Lue lisää.
Kun väittelylupa on myönnetty, väitöskirjan käsikirjoitukseen saa tehdä vain pieniä korjauksia (esim. typot) tai sellaisia korjauksia, joita tohtorinkoulutusneuvosto on erityisesti vaatinut tehtäväksi.
Ilman tohtorinkoulutusneuvoston lupaa:
Jos väitöskirjassasi oleva ”submitted” -tilassa ollut artikkeli hyväksytään julkaistavaksi, voit vaihtaa väitöskirjaan hyväksytyn version jos artikkelin sisältöön ei ole tullut muutoksia.
Jos artikkeli hyväksytään julkaistavaksi sillä edellytyksellä, että teet tiettyjä korjauksia, toimi seuraavasti:
Tohtorinkoulutuettava toimittaa väitöskirjakäsikirjoituksen yhtenä pdf:nä. Tohtorinkoulutusneuvostolla on salasanalla suojattu wiki-sivusto esitarkastusprosessia varten.
Tohtorinkoulutusneuvosto lähettää esitarkastjille virallisen kutsun, väitöskirjakäsikirjoituksen ja tarkastusohjeet sähköpostilla. Väitöskirja tarkastetaan sähköisesti, mutta paperiversio lähetetään myös pyydettäessä. Esitarkastajat lähettävät lasusuntonsa sähköpostin liitteenä Tohtorinkoulutusneuvostolle. Neuvoston jäsenet arvioivat lausuntoja wikissä.
Tohtorinkoulutusneuvosto pyytää lausunnot neljän viikon kuluessa. Väittelyluvan saaminen kestää pääsääntöisesti korkeintaan kolme kuukautta käsikirjoituksen ja esitarkastushakemuksen jättämisestä.
Esitarkastusprosessissa Tohtorinkoulutusneuvosto nimeää kaksi ulkopuolista tarkastajaa. Neuvosto arvioi lausunnot ja tekee päätöksen väittelyluvasta. Väitöstilaisuus on julkinen.
Ennen esitarkastushakemuksen jättämistä, vastuuprofessori tekee päätöksen, että väitöskirja on valmis esitarkastukseen. Tässä vaiheessa käsikirjoituksen tulee olla valmis julkaistavaksi esim. kielentarkastus tulee tehdä ennen esitarkastusta.
Väittelijä jättää esitarkastushakemuksen ja hakemuksen väittelyluvasta, ja vastuuprofessori esittää kahta esitarkastajaa Tohtorinkoulutusneuvostolle.
Vastuprofessori valitsee kaksi riippumatonta esitarkastajaa ja yksi tai kaksi vastaväittäjää, jotka omaavat riittävän tieteellisen pätevyyden ja ovat väitöskirjan tutkimusalan asiantuntijoita. Tämä tarkoittaa, että hänellä on oltava tohtorin tutkinto ja riittävä määrä tieteellisiä julkaisuja (esim. viisi journal-julkaisua viimeisen viiden vuoden aikana), jotka tulee osoittaa esittämällä esitarkastajien ja vastaväittäjän ansioluettelot ja julkaisuluettelot tai vastaava selvennys. Esitarkastajien ja vastustajien tulee olla riippumattomia henkilöitä. Heillä ei saa olla liian läheisiä suhteita väitöskirjan tekijään, ohjaavaan professoriin tai opinnäytetyön ohjaaja(ihin), jottei puolueettomuudesta jää epäselvyyttä.
Väittelijä ei saa osallistua esitarkastajien valintaan, mutta hän hyväksyy heidät etukäteen.
Väitöskirja tarkastetaan sähköisesti, mutta myös paperiversio voidaan tarvittaessa lähettää esitarkastajille. Esitarkastusaika on neljä viikkoa.
Väittelyluvan myöntäminen
Kun pyydetyt lausunnot ovat saapuneet tohtorinkoulutusneuvostolle, neuvosto ottaa väitöskirjan ja esitarkastuslausunnot käsittelyyn.
Tohtorinkoulutusneuvoston arvio:
Esimerkkejä väitöskirjan tarkastusprosessista Insinööritieteiden korkeakoulussa permission to publish.
TAPAUS 1.
* Opiskelijalle annetaan mahdollisuus esittää *vastine esitarkastajien lausunnoista 4 päivän kuluessa lausunnot saatuaan.
* Tohtorinkoulutusneuvosto/sähköpostikokous käsittelee julkaisulupa-asiaa ja tekee päätöksen.
* Väitöskirjassa ei ole havaittu erityistä korjattavaa. Julkaisulupa myönnetään.
* Päätöksestä tiedotetaan vastuuprofessorille ja opiskelijalle.
TAPAUS 2.
* Opiskelijalle annetaan mahdollisuus esittää *vastine esitarkastajien lausunnoista 4 päivän kuluessa lausunnot saatuaan.
* Tohtorinkoulutusneuvosto/sähköpostikokous* käsittelee julkaisulupa-asiaa ja tekee päätöksen.
* Väitöskirjan tekijää kehotetaan ottamaan huomioon esitarkastajien esittämät pienet korjausehdotukset. Ei vaadi selvitystä korjauksista (aikaa korjausten tekemiseen on kuusi viikkoa) eikä uusintakäsittelyä. Julkaisulupa myönnetään. Vastuuprofessori tarkastaa, että esitarkastajien esittämät korjaukset on tehty.
* Päätöksestä tiedotetaan vastuuprofessorille ja opiskelijalle.
TAPAUS 3.
* Opiskelijalle annetaan mahdollisuus esittää *vastine esitarkastajien lausunnoista 4 päivän kuluessa lausunnot saatuaan.
* Tohtorinkoulutusneuvosto/sähköpostikokous* käsittelee julkaisulupa-asiaa ja tekee päätöksen.
* Väitöskirjan tekijää pyydetään tekemään työhön kohtalaisia korjauksia.
* Vastuuprofessoria ja opiskelijaa tiedotetaan päätöksestä.
* Tohtorinkoulutusneuvoston asian valmistelijalle toimitetaan korjattu käsikirjoitus, *selvitys tehdyistä korjauksista (aikaa korjausten tekemiseen on kolme kuukautta) ja vastuuprofessorin kirjallinen lausunto tehdyistä korjauksista.
* Tohtorinkoulutusneuvosto/sähköpostikokous* käsittelee julkaisulupa-asian uudestaan ja tekee päätöksen julkaisuluvasta.
* Päätöksestä tiedotetaan vastuuprofessorille ja opiskelijalle.
TAPAUS 4
* Opiskelijalle annetaan mahdollisuus esittää *vastine esitarkastajien lausunnoista 4 päivän kuluessa lausunnot saatuaan.
* Tohtorinkoulutusneuvosto/sähköpostikokous* käsittelee julkaisulupa-asian ja tekee päätöksen.
* Väitöskirjan tekijää pyydetään tekemään työhön melko suuria korjauksia.
* Vastuuprofessoria ja opiskelijaa tiedotetaan päätöksestä.
* Tohtorinkoulutusneuvoston asian valmistelijalle toimitetaan korjattu käsikirjoitus, *selvitys tehdyistä korjauksista (aikaa korjausten tekemiseen on yksi vuosi) ja vastuuprofessorin kirjallinen lausunto tehdyistä korjauksista.
* Korjattu työ ja väittelijän tekemä selvitys tehdyistä korjauksista lähetetään uusintatarkastukseen molemmille tai toiselle esitarkastajalle.
* Opiskelijalle annetaan mahdollisuus esittää *vastine esitarkastajien lausunnoista 4 päivän kuluessa viimeisen lausunnon saatuaan.
* Mahdollinen opiskelijan vastine toimitetaan kokoukseen asian valmisteliljalle.
* Tohtorinkoulutusneuvosto/sähköpostikokous* käsittelee julkaisulupa-asian ja tekee päätöksen.
* Päätöksestä tiedotetaan vastuuprofessorille ja opiskelijalle.
TAPAUS 5.
* Opiskelijalle annetaan mahdollisuus esittää *vastine esitarkastajien lausuntoihin 4 päivän kuluessa lausunnot saatuaan.
* Opiskelijalla on oikeus keskeyttää arvosteluprosessi, mikäli esitarkastajien lausuntojen perusteella on odotettavissa tohtorinkoulutusneuvoston hylkäävä päätös julkaisuluvasta/väittelyluvasta. Arvosteluprosessin keskeyttämisen jälkeen opiskelija voi halutessaan neuvotella vastuuprofessorin kanssa väitöskirjan laatimisen jatkamisesta.
* Tohtorinkoulutusneuvostoa tiedotetaan arvosteluprosessin keskeyttämisestä
* Mikäli opiskelija ei keskeytä arvosteluprosessia, tohtorinkoulutusneuvosto tekee päätöksen.
* Työhön vaaditaan niin suuria korjauksia, että väitöskirjan tarkastusprosessi aloitetaan alusta.
* Päätöksestä tiedotetaan vastuuprofessorille ja opiskelijalle.
* Uuden väitöskirjaluonnoksen valmistuttua opiskelija hakee korkeakoululta väitöskirjaluonnokselle julkaisulupaa ja asian käsittely korkeakoulussa alkaa uudelleen alusta väitöskirjan esitarkastajien valinnasta lähtien. Vastuuprofessori tekee perustellun (perustelut erillisessä liitteessä) esityksen uusista esitarkastajista tohtorinkoulutusneuvostolle.
KIELENTARKASTUS: Tohtorinkoulutusneuvosto voi halutessaan vaatia, että käsikirjoitukselle tehdään kielentarkastus. Todistus tehdystä kielentarkastuksesta tulee toimittaa valmistelijalle.
*VASTINE=HUOMAUTUS: Opiskelijalla on mahdollisuus tehdä huomautus esitarkastajien lausunnoista
* Mahdollisessa vastineessa opiskelija voi tuoda esiin huomautustaan tukevia seikkoja. Huomauksen voi tehdä, jos esitarkastaja on esim. väärinymmärtänyt jotain väitöskirjan kohtia. Vastinetta pyydetään ennen ensimmäistä käsittelyä.
* *SELVITYS TEHDYISTÄ KORJAUKSISTA: Opiskelija selvittää, mitä korjauksia hän on tehnyt.
* Tohtorinkoulutusneuvoston sähköpostikokous: Kokous voidaan yksittäisen asian käsittelemiseksi pitää sähköpostitse tai muuta vastaavaa sähköistä yhteyttä käyttäen (sähköpostikokous), jos asian kiireellisyys tai muu perusteltu seikka sitä edellyttää.
* Sähköpostikokousta ei pidetä julkaisulupa-asioissa, mikäli neuvoston jäsenten arviot ovat huomattavan erimielisiä tai käsiteltävänä on opiskelijan tekemä huomautus esitarkastajien lausunnoista.
*
Esitarkastajilla on 6 viikkoa aikaa toimittaa lausuntonsa. (1.8.2024 alkaen 4 viikkoa)
Kun pyydetyt lausunnot ovat saapuneet tohtorinkoulutusneuvostolle, asian valmistelija lähettää lausunnot tohtorikoulutettavalle ja vastuuprofessorille. Tohtorikoulutettavalle annetaan mahdollisuus esittää vastine esitarkastajien lausunnoista neljän arkipäivän kuluessa viimeisen lausunnon saatuaan. Mahdollinen vastine toimitetaan tohtoriohjelman opiskelijapalveluihin.
Tohtorikoulutettavalla on mahdollisuus tehdä kirjallinen vastine esitarkastajien lausunnoista. Vastineen voi tehdä, jos esitarkastaja on esim. väärinymmärtänyt jotain väitöskirjan kohtia, ja lausunnossa on merkittäviä virheitä, jotka voivat vaikuttaa julkaisuluvan myöntämiseen. Mahdollisessa vastineessa tohtorikoulutettava voi tuoda esiin vastinettaan tukevia seikkoja. Vastinetta pyydetään ennen tohtorinkoulutusneuvoston päätöksentekoa. (Kirjallinen vastine viivästyttää yleensä prosessia. Vastineen jättämistä suositellaankin käytettäväksi vain, jos esitarkastuslausunnoissa on vakavia väärinymmärryksiä tai virheitä.)
(Ohje päivitetty tohtorinkoulutusneuvostossa 20.6.2023, uudet ohjeet tulevat voimaan 1.8.2023.)
Tohtorinkoulutusneuvosto päättää väittelyluvan myöntämisestä saatuaan esitarkastajien lausunnot. Tohtorinkoulutusneuvosto ottaa päätöksenteossaan huomioon itse väitöskirjan, siitä annetut esitarkastuslausunnot sekä mahdollisen tohtorikoulutettavan tekemän vastineen.
Väitöskirjan väittelylupaa käsitellään yleensä sähköpostikokouksessa. Sähköpostikokousta ei pidetä väittelylupa-asioissa, mikäli neuvoston jäsenten mielipiteet julkaisuluvan myöntämisestä ovat huomattavan erimielisiä tai käsiteltävänä on tohtorikoulutettavan tekemä vastine esitarkastajien lausunnoista. Näissä tapauksissa päätös väittelyluvasta tehdään varsinaisessa tohtorinkoulutusneuvoston kokouksessa.
Tohtorikoulutettavaa ja vastuuprofessoria tiedotetaan päätöksestä.
Tohtorinkoulutusneuvoston päätös voi olla jokin seuraavista vaihtoehdoista:
Päätös 3
Päätös 2
Päätös 1
Päätös 0*
* Tarkastusprosessin keskeyttäminen
Koskee yllä kuvattuja päätöksiä 1 ja 2:
Tohtorikoulutettava tekee tohtorinkoulutusneuvostolle selvityksen, mitä korjauksia hän on väitöskirjaansa tehnyt. Selvityksessä tohtorikoulutettava voi vastata esitarkastajien kommentteihin ja selventää mitä kohtia väitöskirjassa on korjattu (jos korjauksia on tehty). Mahdollista selvitystä pyydetään tohtorinkoulutusneuvoston päätöksen jälkeen. Selvitys tehdyistä korjauksista suositellaan kirjoitettavan englanniksi.
Tohtorinkoulutusneuvosto voi halutessaan vaatia, että käsikirjoitukselle tehdään kielentarkastus. Todistus tehdystä kielentarkastuksesta tulee toimittaa tohtoriohjelman opiskelijapalveluihin.
Kun väittelylupa on myönnetty, väitöskirjan käsikirjoitukseen saa tehdä vain pieniä korjauksia (esim. kirjoitusvirheet) tai sellaisia vähäisempiä korjauksia, joita esitarkastajat tai tohtorinkoulutusneuvosto ovat erityisesti vaatineet tehtäväksi.
Ilman tohtorinkoulutusneuvoston lupaa:
Jos lehteen lähetetty artikkeli joka on sisällytetty väitöskirjaan hyväksytään julkaistavaksi ja sisällöllisiä muutoksia ei ole tullut artikkeliin, voit vaihtaa hyväksytyn version artikkelista väitöskirjaan.
Jos lehteen lähetetty artikkeli hyväksytään julkaistavaksi edellyttäen että joitakin korjauksia tehdään:
ja vaaditut korjaukset ovat vähäisiä, voit vaihtaa hyväksytyn version artikkelistasi väitöskirjaasi, jos vastuuprofessorisi antaa tähän luvan. Sinun tulee tehdä vapaamuotoinen lyhyt selvitys käsikirjoitukseen tehdyistä muutoksista jonka vastuuprofessorisi hyväksyy allekirjoituksellaan. Tohtorinkoulutusneuvostoa tiedotetaan artikkeliin tehdyistä muutoksista toimittamalla allekirjoitettu versio tohtoriohjelman opiskelijapalveluihin.
ja sinua pyydetään tekemään suurempia muutoksia käsikirjoitukseen tai poistamaan olennaisia tuloksia, väittelyluvan saanut käsikirjoitus tulee pitää väitöskirjassa.
Saatuasi väittelyluvan, Tohtorinkoulutusneuvosto (TKN) voi hyväksyä väitöksesi yksityiskohdat, vastaväittäjän ja kustoksen. Korkeakoulusta riippuen nämä voivat tapahtua samassa kokouksessa tai eri kokouksissa.
Lomake vastaväittäjän esittämiseksi - opponent proposal (307) on saatavilla sivulla Lomakkeet tohtoriopiskelijoille (aalto.fi). Lomakkeen allekirjoittavat sekä tohtoriopiskelija että vastuuprofessori ja se toimitetaan tohtoriohjelmasi Tohtorinkoulutuspalveluihin, liitteenä esitetyn vastaväittäjän CV ja julkaisuluettelo.
Huomaathan, että väitöksen päivä ja vastaväittäjä tulisi olla vahvistettuna hyvissä ajoin, mielellään vähintään 6 viikkoa ennen väitöstä. Jos väitöskirja julkaistaan ARTS Thesesin kautta tai on tehty osana kansainvälistä yhteistutkintoa (Cotutelle), varaa vielä enemmän aikaa TKN:n päätöksen ja väitöspäivän väliin.
Korkeakoulun Tohtorinkoulutusneuvosto (TKN):
Vastaväittäjä ja kustos
Vastuuprofessori esittää vastaaväittäjää, joka on vahvistanut olevansa käytettävissä tehtävään. Ks. lisätietoa: Proposing pre-examiners and opponents (Being a supervising professor or thesis advisor at Aalto University, aalto.fi). Vastuuprofessori yleensä toimii kustoksena, tai hankkii kustoksen tehtävään soveltuvan henkilön. Tohtoriopiskelija voi halutessaan jättää kirjallisen vastineen vastaväittäjän valinnasta, esimerkiksi jos hän kokee, että esitetty vastaväittäjä on jäävi.
Kieli, päivä ja kellonaika
Ennen kuin esität väitökselle päivää ja kellonaikaa, varmista että ne sopivat esitettäville vastaväittäjölle ja kustokselle, ja että ole saanut varattua väitöstilaisuudelle sopivan salin. Nämä tiedot painetaan väitöskirjaasi, varmista siis että niitä ei tarvitse muuttaa.
Väitöstilaisuuden kieli on suomi, ruotsi tai englanti. Tohtorinkoulutusneuvoston luvalla on mahdollista valita myös jokin muu, väitöskirjan näkökulmasta perusteltu kieli.
Väitöstilaisuuden paikka
Väitöstilaisuus voi tapahtua
Jos väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydessä tai hybrid-muodossa, osallistuminen kaikkien kanavien kautta tulee olla järjestetty interaktiivisesti (eli yleisöllä tulee olla mahdollisuus esittää kysymyksiä ja saada niihin vastaus kysymyksille varattuna ajankohtana).
Huomaathan että sinun tulee jo vastaväittäjän nimeämislomakkeelle määritellä väitöksen järjestämistapa (kampuksella/ etäyhteydellä/ hybridi-muodossa). Mikäli kysessä ei ole yksinomaan etäyhteydellä järjestetty väitös, mainitse lomakkeella myös väitössali, jos mahdollista. Huomaa, että nämä yksityiskohdat on hyvä suunnitella ajoissa, koska niitä tarvitaan mm. väitöstapahtumassa Aalto.fi-sivuilla. Tiettyinä aikoina voi myös olla hankalaa löytää vapaita saleja, joten se kannattaa hoitaa ajoissa.
Väitöstilaisuuden järjestäminen Aalto-yliopistossa (aalto.fi)
Päätettyjen tietojen muuttaminen
Jos ylitsepääsemättömistä syistä on tarpeen muuttaa väitöstilaisuuden aikaa, kieltä tai kustosta, Tohtorinkoulutusneuvoston puheenjohtaja voi tehdä asiasta päätöksen. Ole yhteydessä tohtoriohjelmaasi, jos huomaat tarpeen muutoksille. Huomaathan, että tässä tapauksessa saatat joutua lisäämään väitöskirjaasi erratan.
Väitöskirjan julkaiseminen ja painattaminen sekä arkistointi
Ohjeet väitöstilaisuuden suunnitteluun ja järjestämiseen tohtoriopiskelijalle ja kustokselle
Väitöstiedotteen tarkoituksena on herättää tiedotusvälineiden ja muiden sidosryhmien mielenkiinto. Väitöstiedote kohdennetaan niin sanotusti suurelle yleisölle, ja sitä lukevat eri alojen ihmiset. Virallinen riiputus järjestetään verkossa ja se kestää 10 päivää.
Väitöstiedote kohdennetaan niin sanotusti suurelle yleisölle, ja sitä lukevat eri alojen ihmiset. Olennaista tiedotteessa on mahdollisimman yleistajuinen ja ytimekäs kuvaus siitä, mistä väitöstutkimuksessa on kyse.
Väitöstiedotteen tarkoituksena on herättää tiedotusvälineiden ja muiden sidosryhmien mielenkiinto. Tästä syystä tiedote on syytä kirjoittaa suomeksi (tai ruotsiksi) ja englanniksi. Jos tarvitset apua kieliversioiden luomisessa, pyydä apua vaikkapa tutkimusryhmästäsi tai opiskelijakollegoiltasi. Google Translaten käyttö ei ole suotavaa.
Toimita väitöstiedotteesi tekstit ja väitöksesi tiedot vähintään 15 päivää ennen väitöstilaisuutta tohtoriohjelmaasi Webropol-lomakkeella. Korkeakoulusi luo väitöstiedotteen aalto.fi-sivuston tapahtuma-kohtaan. Tekstisi lisätä tähän tapahtumatiedotteeseen. Voit jakaa tapahtuman linkkiä kaikille kiinnostuneille, kuten tutkimusryhmällesi/laitoksellesi, perheelle, ystäville, yhteistyökumppaneille, ammattijulkaisuille jne.
Kirjoita ytimekkäästi ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:
Tekstissä käytetään yleiskielistä asiaviestintää. Tekstin kieliasu on huoliteltu, virheetön. Se edustaa hyvää ammatillista asiatyyliä: selkeää, tiivistä ja havainnollista asiailmaisua. Vieraskielisiä termejä on syytä välttää.
Väitöstiedotteen tekstiosan mitta on yleensä max. 2 500 merkkiä.
Kirjoitettuasi tekstin, pyydä ystävää tai perheenjäsentä, joka ei tunnu tutkimusalaasi lukemaan sen - jos teksti sisältö jää hänelle epäselväksi, tee tarvittavat muutokset. Pyri miettimään mikä tutkimuksessa kiinnostaa tavallista lukijaa. Miten voisit sijoittaa tutkimuksesi suhteessa ajankohtaisiin tapahtumiin tai yleistietoon?
Väitöskirjan virallinen riiputus, eli julkinen esittely, järjestetään verkkoriiputuksena 10 päivää ennen väitöstä (sisältäen myös viikonlopun). Tiedot riippumassa olevista väitöskirjoista ovat julkisesti nähtävillä Aalto-yliopiston verkkoriiputussivulla. Artikkeli- ja esseeväitöskirjojen osalta riiputettava väitöskirja sisältää yhteenveto-osan lisäksi myös julkaistut ja toistaiseksi julkaisemattomat artikkelit tai esseet. Aalto-yliopistolaiset voivat ladata väitöskirjan kokonaisuudessaan verkkoriiputussivulta. Muut yksityishenkilöt voivat pyytää väitöskirjan pdf-tiedostona luettavakseen sähköpostitse osoitteesta [email protected].
Aalto-yliopiston verkkoriiputussivu
Verkkoriiputussivun linkki tulee sisällyttää julkiseen väitöstiedotteeseen.
Joissain korkeakouluissa väitöskirjan painettu kappale on myös esillä korkeakoulun tiloissa. Voit tarkistaa alta kohdasta Painetun väitöskirjan jakaminen koskeeko tämä sinun korkeakouluasi.
Huomaa, että Aalto-yliopiston väitöskirjat ovat opinnäytteinä julkisia asiakirjoja. Yliopistolla on velvollisuus tarjota pääsy väitöskirjoihin myös riiputusajan jälkeen. Lue lisää väitöskirjan arkistoinnista.
Kukin korkeakoulu määrittelee kuinka monta kappaletta väitöskirjaasi sinun tulee luovuttaa korkeakoulun käyttöön. Alta näet miten väitöskirjasi painettuja kappaleita jaetaan ja montako kappaletta korkeakoulusi vaatii.
Tohtoriohjelma saa neljä kappaletta painettua väitöskirjaasi. Näihin sisältyy vastaväittäjän, kustoksen (ja vastuuprofessorin) sekä laitoksesi kappaleet. Tohtorinkoulutuspalvelut huolehtii näiden kappaleiden jakelusta.
Väitöskirjan julkinen riiputus toteutetaan verkkoriiputuksena.
Tohtoriopiskelija voi omista kappaleistaan antaa painetut kappaleet esitarkastajille ja ohjaajille.
Kauppakorkeakoulu kustantaa 21 kpl väitöskirjoja, mikä sisältää pakolliset kirjastojen vapaakappaleet. Sinulle tulee painoksesta 15 kpl. Enemmänkin omia kappaleita voit tilata, mutta maksat itse yli menevät kappaleet – voit pyytää niistä tarjousta Unigrafialta tai muilta painotaloilta.
Pakolliset kappaleet, toimitus opiskelijan vastuulla): | ||
---|---|---|
Riiputuskappale | 0 | Riiputus tapahtuu sähköisesti |
Vastaväittäjä(t) | 1/hlö | opiskelija vastaa toimituksesta |
Vastuuprofessori (signeerattuna) | 1/hlö | opiskelija vastaa toimituksesta |
Ohjaaja(t) | 1/hlö | opiskelija vastaa toimituksesta |
Esitarkastajat | 1/hlö | opiskelija vastaa toimituksesta |
Oppimiskeskus (Pakollinen kirjastokappale) |
1 |
opiskelija vastaa toimituksesta: Hanna Lagerkrans, Ekonominaukio 1, Room Y122 |
Kansalliskirjasto | 6 |
Nämä 6 kappaletta tulee huomioda väitöskirjojen lopullisessa tilausmäärässä; Tarkista käyttämästäsi painotalosta Unigrafia toimittaa vaaditut kappaleet suoraan Kansalliskirjastoon. Mikäli käytät jotain muuta painotaloa, tarkista tilanne suoraan heiltä. Tässä tapauksessa opiskelija on vastuussa kopioiden toimittamisesta Kansalliskirjastoon. Lisätietoja osoitteesta: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/palvelut |
On suositeltavaa lähettää väitöskirja myös sinulle rahoitusta myöntänneille rahastoille (saatekirjeellä).
Ylimääräiset kappaleet voi tuoda väitössalin eteen. Perheelle ja ystäville voi lahjoittaa signeerattuja kappaleita.
Sinun tulee tilata väitöskirjaasi vähintään 16+6 kappaletta. 6 kappaletta toimitetaan Kansalliskirjastoon. Toimita 6 kappaletta tohtoriohjemaan vähintään 12 päivää ennen väitöstä. Näistä tohtoriohjelma toimittaa kappaleet vastaväittäjälle, esitarkastajille ja Aalto-yliopiston Oppimiskeskukseen. Ilmoita hyvässä ajoin tohtoriohjelmalle milloin kirjasi toimitetaan heille (Kemistintie 1, room C202b).
Painettavien väitöskirjojen vähimmäismäärä Sähkötekniikan korkeakoulussa on 22 kappaletta: 16 kappaletta koululle + 6 vapaakappaletta Kansalliskirjastolle. Laitoksesi maksaa nämä kappaleet. Painotalo lähettää kappaleet Kansalliskirjastolle suoraan (Legal Deposit Service.), mutta muu jakelu on opiskelijan vastuulla. Painotalo lähettää kirjat vain tiettyihin sovittuihin osoitteisiin yliopistolla, joista jakelu hoidetaan. Sähkötekniikan korkeakoulussa pääasiallinen toimitusosoite on Maarintie 8.
Tohtoriopiskelijan vasuulla oleva jakelu:
Saaja/tarkoitus | Kpl | Mihin toimitetaan |
Aallon Oppimiskeskus (Kirjasto) | 1 | Maarintie 8 aulapalvelut*. Vahtimestarit lähettävät eteenpäin Oppimiskeskukseen. (Huomaa, että tämä on ELEC:issä se kappale, jonka Unigrafia muistuttaa toimittamaan tohtoriohjelmaan.) |
Riiputus Maarintie 8, pääaula | 1 | Maarintie 8 aulapalvelut*. Vahtimestarit laittavat kirjan riiputukseen aulaan |
Tohtorinkoulutusneuvoston puheenjohtaja | 1 | Maarintie 8 aulapalvelut*. Vahtimestarit lähettävät eteenpäin Prof. Välimäelle. |
Laitos | 1 | Maarintie 8 aulapalvelut*. Vahtimestarit toimittavat ELEC Loungeen. |
Vastaväittäjä(t) | 1/hlö | Maarintie 8 aulapalvelut*. Vahtimestarit lähettävät sihteeripalvelujen avustuksella eteenpäin. |
Esitarkastajat | 1/hlö | Sovittava sihteeripalvelujen kanssa |
Vastuuprofessori ja ohjaaja(t) | 1/hlö | |
Väittelijä | 1 | |
Väitöstilaisuus | Loput väitöskirjat | Aulapalvelut/Vahtimestarit ko. rakennuksessa. Vahtimestarit toimittavat loput kirjat väitöstilaisuuteen. |
The thesis and the separate publications or works constituting the thesis shall be available at the school for at least ten (10) days before the public defence (Degree Regulations of the School of Engineering). Once the doctoral thesis has been published, 16 copies of it shall be given to the school, and 6 more copies should be delivered to the National Library of Finland. This means that the minimum number of books to be ordered is 22 copies.
The whole printed doctoral thesis (including articles/essays, in article and essay doctoral thesis), shall be publicly displayed in the School of Engineering for at least ten (10) days prior to the defence.
The public display is arranged as online display. Online display means that both the summary and the published and unpublished articles/essays are possible to be publicly accessed online for 10 days. The PDF document including all the unpublished texts will be available for Aalto users on aalto.fi; for external use a permission must be sought by email from [email protected] on the grounds of the publicity of official documents.
Timetable
Please note that the online public display of your doctoral thesis will start 10 days prior the public defence. For the online display, the Learning Centre will need the final electronic version of your doctoral thesis processed by the printing house. Please note that processing the final electronic version of your doctoral thesis requires time in the printing house, so please place your order in the publication platform well in advance.
Aaltodoc
The online public display is different from electronic publishing of the doctoral thesis at Aaltodoc. The staff at Learning Centre will take care of online public display, as well as electronic publishing at Aaltodoc, after receiving the pdf/a file from the printing house. The URN link of your electronic doctoral thesis is based on the ISBN number. The link will be activated after the doctoral thesis has been uploaded into Aaltodoc; this will happen only a day or two before the online public display starts. You will get an automatic email message when your doctoral thesis is available at Aaltodoc.
Painetut väitöskirjat tulee tilata johonkin näistä osoitteista, jotka on listattu täällä.
Painettavien väitöskirjojen vähimmäismäärä Perustieteiden korkeakoulussa on 16 kappaletta + 6 vapaakappaletta Kansalliskirjastolle. Tilaathan painettuja väitöskirjoja siis vähintään 22 kappaletta. Laitoksesi maksaa nämä kappaleet.
Tarkistathan oman laitoksesi ohjeet alta. Huomaathan myös, että tohtoriohjelmasta ei toimiteta väitöskirjaa vastaväittäjälle!
Tärkeää! Kaikkien laitosten opiskelijoiden tulee toimittaa yksi kappale painettuja väitöskirjoja tohtoriohjelman opiskelijapalveluihin. Katso lisää alta.
Pakollinen jakelu (tohtoriopiskelijan vastuulla): | ||
---|---|---|
Väitöskirjan riiputus | 0 | Riiputus tapahtuu verkossa |
Vastaväittäjä(t) | 1 | molemmille |
Vastuuprofessori | 1 | |
Ohjaaja(t) | 1 | molemmille |
Esitarkastajat | 1 | molemmille |
Tohtoriohjelman opiskelijapalvelut (postilla tai tuomalla toimiston oven edessä olevaan postilaatikkoon) |
1 | Osoite: Maarintie 8, 02150, Espoo, huone 1161 Postiosoite: Kitta Peura, Maarintie 8, PO Box 15500, 00076 AALTO (Toimitamme tämän kappaleen Aalto-yliopiston Oppimiskeskukseen) |
Väitöstilaisuus ja muu jakelu | Ota yhteyttä Nina Henrikssoniin määrästä: puh. +358 50 3878 110 [email protected]. |
|
Kansalliskirjaston vapaakappaleet (1.1.2020 alkaen): | ||
Kansalliskirjasto | 6 |
Pitää ottaa huomioon lopullisessa tilausmäärässä, tarkistathan tämän suoraan painotalosta. Unigrafia lähettää nämä kappaleet Kansalliskirjastoon. Jos käytät jotain toista painotaloa, tarkista heiltä, toimittavatko he kappaleet Kansalliskirjastoon. Mikäli eivät, on tämä opiskelijan vastuulla. Lisätietoa vapaakappaleista. |
Pakollinen jakelu (tohtoriopiskelijan vastuulla): | ||
---|---|---|
Väitöskirjan riiputus | 0 | Riiputus tapahtuu verkossa |
Vastaväittäjä(t) | 1 | molemmille |
Vastuuprofessori | 1 | |
Ohjaaja(t) | 1 | molemmille |
Esitarkastajat | 1 | molemmille |
Tohtoriohjelman opiskelijapalvelut (postilla tai tuomalla toimiston oven edessä olevaan postilaatikkoon) |
1 | Osoite: Maarintie 8, 02150, Espoo, huone 1161 Postiosoite: Kitta Peura, Maarintie 8, PO Box 15500, 00076 AALTO (Toimitamme tämän kappaleen Aalto-yliopiston Oppimiskeskukseen) |
Väitöstilaisuuteen | harkinnan mukaan | |
Kansalliskirjaston vapaakappaleet (1.1.2020 alkaen): | ||
Kansalliskirjasto | 6 |
Pitää ottaa huomioon lopullisessa tilausmäärässä, tarkistathan tämän suoraan painotalosta. Unigrafia lähettää nämä kappaleet Kansalliskirjastoon. Jos käytät jotain toista painotaloa, tarkista heiltä, toimittavatko he kappaleet Kansalliskirjastoon. Mikäli eivät, on tämä opiskelijan vastuulla. Lisätietoa vapaakappaleista. |
Pakollinen jakelu (tohtoriopiskelijan vastuulla): | ||
---|---|---|
Väitöskirjan riiputus | 0 | Riiputus tapahtuu verkossa |
Vastaväittäjä(t) | 1 | molemmille |
Vastuuprofessori | 1 | |
Ohjaaja(t) | 1 | molemmille |
Esitarkastajat | 1 | molemmille |
Tutkimusryhmäsi kahvihuone | 1 | |
Tohtoriohjelman opiskelijapalvelut (postilla tai tuomalla toimiston oven edessä olevaan postilaatikkoon) |
1 | Osoite: Maarintie 8, 02150, Espoo, huone 1161 Postiosoite: Kitta Peura, Maarintie 8, PO Box 15500, 00076 AALTO (Toimitamme tämän kappaleen Aalto-yliopiston Oppimiskeskukseen) |
Väitöstilaisuus | harkinnan mukaan | |
Kansalliskirjaston vapaakappaleet (1.1.2020 alkaen): | ||
Kansalliskirjasto | 6 |
Pitää ottaa huomioon lopullisessa tilausmäärässä, tarkistathan tämän suoraan painotalosta. Unigrafia lähettää nämä kappaleet Kansalliskirjastoon. Jos käytät jotain toista painotaloa, tarkista heiltä, toimittavatko he kappaleet Kansalliskirjastoon. Mikäli eivät, on tämä opiskelijan vastuulla. Lisätietoa vapaakappaleista. |
Korkeakoulun tohtorinkoulutusneuvosto päättää väitöskirjasi hyväksymisestä vastaväittäjän lausunnon perusteella. Vastaväittäjän tulee antaa lausuntonsa 14 päivän kuluessa väitöstilaisuudesta. Tohtoriohjelmasi lähettää sinulle vastaväittäjän lausunnon. Sinulla on oikeus jättää kirjallinen vastine lausunnosta Tohtorinkoulutusneuvostolle, esimerkiksi jos koet siinä olevan merkittäviä virheitä, jotka vaikuttavat väitöskirjan arvosteluun.
Väitöskirjat arvostellaan arvosanoin hyväksytty tai hylätty.
ARTS: Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun väitöskirjat arvostellaan arvosanoin kiittäen hyväksytty, hyväksytty tai hylätty.
Tohtoriohjelmasi ilmoittaa sinulle väitöskirjasi hyväksymistä koskevasta päätöksestä.
Muistathan hakea valmistumista Sisussa. Jätä hakemuksesi hyvissä ajoin, mieluiten jo ennen väitöskirjasi hyväksymistä tai jopa ennen väitöstilaisuuttasi. Ks. ohjeet alla.
Valmistumisohjeet tohtoriopiskelijoille
Tohtorinkoulutuspalvelut auttavat tohtoriopiskelijoita, vastuuprofessoreita, ohjaajia ja tohtoriohjelmien johtajia tohtorinkoulutukseen liittyvissä asioissa.
Tohtorinkoulutukseen liittyvien aalto.fi-sivujen hakemisto