Miltä tuntuu kulkea Kari Tammen kengissä?
Ei ole kauheasti valittamista. Kenkäni ovat suuret, niiden koko on 49. Kengissäni on siis hyvä kulkea, mutta niitä on vaikea löytää.
Aalto on aika rauhallinen ja turvallinen ympäristö toimia. Johtamis- ja arviointijärjestelmä on suhteellisen kiltti, ja kuri on sopivan löysä tälläiselle häröilijällekin. Joskus keskittymisjänteeni voi olla vähän lyhyt.
Mikä sinua inspiroi ihmisten välisissä kohtaamisissa?
Usein keskustellessa löytyy joku uusi, aika humoristinenkin idea tai näkökanta. Esimerkiksi professoritehtävissä parasta on väitöskirjatekijöiden kanssa touhuaminen. Siellä on hirmu draivi ja paljon uusia ideoita. Nuorten ihmisten energia on hauskaa ja on kiva pohtia, miten joku asia kehystetään uudeksi tieteelliseksi löydökseksi.
Työn ulkopuolella taas tulee esiin se, että tykkään enemmän kuunnella kuin selittää itse. Harrastan moottoripyöräilyä, joka ei tosin ole kovin ekologisten ajatusten mukaista. Mutta kun menen moottoripyörävaatteissa jonnekin vähän räjähtäneen näköisenä, minun ei tarvitse kovin kauaa olla paikallaan, kun joku jo kysyy, mistä olet tulossa, minne olet menossa, mitä teet työksesi ja kuinka paljon moottoripyörä kulkee. Esimerkiksi viime kesänä Tohmajärvellä, Parikkalassa ja Rautjärvellä oli ensin kova kuulustelu, ja sitten he alkoivat selittää omia juttujaan. Se on hauskaa vaihtelua, koska Otaniemessä me olemme omassa kuplassamme.
Motoristit ovat vähän sellaisia kummallisen näköisiä otuksia, ja he haahuilevat huoltoasemilla. Ajelen aika paljon yksin moottoripyörällä, ja olen siksi helppo saalis.
Haluatko kertoa jostain epäonnistumisen hetkestä ja mitä siitä opit?
Aloitin tarinani kehityspäivistä, jotka menivät hyvin. Mutta meillä oli joskus monta vuotta sitten VTT:llä pienempi ideasessio yritykselle tehtävässä toimeksiantoprojektissa. Teimme siellä todella suuren matriisin ja hakkasimme ideoita exceliin. Yhtäkkiä koneelle tuli Windows-päivitys, ja vastasin kysymykseen väärin. Koko matriisi hävisi, ja samalla päivän työn tulos. Se oli melko noloa. Yritin hammasta purren kirjoittaa sitä uusiksi.
Muutaman kerran siis mietin, että onhan nämä kehityspäivän 900 ideaa nyt sitten varmasti tallessa. Mutta onneksi meillä on minua säntillisempi kehityspäällikkö.
Haastattelu ja teksti: Tiina Aulanko-Jokirinne