Uusi kuvausteknologia näkee metsän terveydentilan tavalla, johon ihmissilmä ei pysty
Uuden kehitteillä olevan teknologian avulla metsien ja viljelysten kasvua voi seurata etänä – ja nähdä asioita, jotka muuten saattaisivat jäädä huomaamatta.
Lue, miten radikaali luovuus auttaa jalostamaan perustutkimuksesta paremman tulevaisuuden ratkaisuja.
Uuden kehitteillä olevan teknologian avulla metsien ja viljelysten kasvua voi seurata etänä – ja nähdä asioita, jotka muuten saattaisivat jäädä huomaamatta.
Betoni on maailman toiseksi suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja – ja sen kysyntä vain kasvaa. Aalto-yliopiston uraauurtavassa Radical Ceramics -projektissa etsitään ja tutkitaan perinteisen betonin vaihtoehtoja, joilla on potentiaalia mullistaa maailma.
Ympäristötuhot, sosiaalinen eriarvoisuus ja monet muut ongelmat ovat seurausta talousjärjestelmän nopeiden voittojen maksimoinnista. Ongelmien ratkominen vaatii, että alamme sen sijaan tavoitella pitkän aikavälin resilienssiä.
Kun algoritmi ottaa ohjat, aivojen magneettistimulaatiosta tulee nopeampaa ja tehokkaampaa. Menetelmä tuo uusia mahdollisuuksia muun muassa vakavan masennuksen ja kivun hoitoon.
Yli miljoona ihmistä kuolee joka vuosi, koska antibiootit eivät enää tehoa. Tutkijat etsivät nyt kuumeisesti uusia tapoja kukistaa bakteerit, ja vastaus saattaa löytyä niiden omista aseista.
Kuinka akkuteknologia vastaa maailman kestävyyshaasteeseen?
Professori Maarit Mäkelä, Radical Ceramics -ryhmäTyömme on todella paluuta vanhoille juurille.
Tutkijamme kertovat, mitä kaikkien pitäisi tietää ajankohtaisista teemoista.
Pienet viilaukset eivät auta, jos järjestelmä kannustaa väärin. Tuotantotalouden emeritusprofessori Paul Lillrank kertoo käsityksensä siitä, mikä Suomen terveydenhoidossa mättää ja mitä asialle pitäisi tehdä.
Miten jäähdytämme talomme, kun kesät sen kuin lämpenevät? Uskaltaako ilmanvaihdon rakentaa painovoimaiseksi? Onko viilennys sama kuin jäähdytys? Katso professori Risto Kosonen vinkit kotien sisäilman ja lämpötilan hallintaan.
Hakkerit vaanivat etätyöläistä, ja mainostaja vakoilee tapojamme. Kaikelta ei voi suojautua, mutta pienellä yrittämisellä pääsee turvallisemmille vesille. Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Mikko Kiviharju antaa viisi vinkkiä tietoturvan parantamiseksi.
Miten julkisista TKI-panostuksista saadaan suurin mahdollinen hyöty yhteiskunnalle? Kouluttamalla enemmän osaajia, sanoo taloustieteen professori Otto Toivanen.
Suomen kvanttilippulaivan johtaja Peter Liljeroth ja kansallisen kvantti-instituutin johtaja Jukka Pekola kuvaavat Suomen roolia kvanttiteknologian tutkimuksen ja kehityksen globaalilla kentällä.
Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa työskentelevä Luana Dessbesell kertoo, miten kasvuyrittäjiä vaanivat haasteet voitetaan ja mikä tekee bioinnovaatiosta aidosti kestävän.
Katso apulaisprofessori Niina Nurmen viisi vinkkiä onnistuneeseen etäkokoukseen.
Yliopistot unohtuvat usein, kun puhutaan taloudellisesta kilpailukyvystä. Ei kannattaisi – me kerromme miksi.
Muutokset työelämässä ovat tapahtuneet erityisesti työajan ja -paikan käsityksessä. Sosiaalisuus ja teknologinen pystyvyys ovat niin ikään merkittävästi esillä hybridityötä määrittäessä.
Mitä vedyn avulla voidaan oikeastaan ratkaista ja mitä teknologian laaja käyttöönotto vaatii Suomelta? Kokosimme päätöksentekijöiden avuksi tiiviin tietopaketin vihreästä vedystä.
Tutkijamme kertovat, miten tekoälyteknologia muuttaa terveydenhuoltoa ja miten siihen kannattaa suhtautua.
Sähköistyminen on avainasemassa ilmastokriisin ratkaisemissa. Aalto-yliopiston tutkijat kertovat, mitä haasteita siihen liittyy – ja miten niitä voidaan ratkoa.
Aallon asiantuntijat oikovat harhaluuloja meitä kaikki kiinnostavista aiheista.
ChatGPT, Dall-e ja muut generatiiviset tekoälyt herättävät sekä intoa että pelkoa. Aalto-yliopiston vieraileva tutkija ja Helsingin yliopiston yhteiskuntadatatieteen yliopistonlehtori Matti Nelimarkka kertoo, mitä yleisistä niihin liitetyistä uskomuksista pitäisi ajatella.
Vanhempi tutkija, dosentti Tuomas Savolainen vastaa yleisiin uskomuksiin mustista aukoista.
Autonomisesta liikenteestä pöhistään paljon, mutta miten, missä ja milloin robottiautoja alkaa näkyä kaduilla?
Markkinoinnin professori Johanna Frösén tarkastelee markkinoinnin analytiikkaan liitettyjä uskomuksia.
Yrittäjyyden professori Ewald Kibler tarkastelee yrittäjyyteen liitettyjä uskomuksia tuoreen tutkimuksensa valossa.
Sijoittaminen on suosittu aihe niin mediassa, somessa kuin kahvipöytäkeskusteluissa. Nyt rahoituksen professori Peter Nyberg erottelee faktat harhaluuloista.